homeplant en zorgtuinonderhoudwater geven

Planten hebben water nodig

Planten hebben voeding en energie nodig om te kunnen groeien. Door opname van zonne-energie kan een plant bepaalde stoffen zelf aanmaken. De overige stoffen neemt de plant vooral via de wortels op. Daarvoor is water nodig. De voedingsstoffen moeten namelijk eerst oplossen in water voordat de plant deze kan opnemen.

Creëer een watervasthoudende bodem

Een luchtige bodem waarin veel organische stof (compost) is verwerkt, houdt het water beter vast. Hierdoor hoeft u minder vaak te sproeien. Bedekken van de bodem met een laagje compost (mulch) werkt ook waterbesparend (en gaat onkruidgroei tegen).

Regenwater of leidingwater?

We adviseren u om ook voor uw binnenplanten regenwater te gebruiken. Dat bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen. Daarin kan dus relatief veel voeding opgenomen worden. In een aantal gebieden van Nederland bevat het leidingwater erg veel opgeloste stoffen. Er is dus nog maar weinig ruimte voor de voedingstoffen die uw plant nodig heeft. Hierdoor kunnen uw planten er slapjes bijstaan, ondanks al het water en de meststof die u ze geeft. Dus: regenwater en meststof is een ideale combinatie. Voor binnen en buiten.

Bespaar met een regenton

Jaarlijks wordt er per tuin gemiddeld 2.200 liter drinkwater gebruikt om deze in droge perioden te besproeien. Besparing van ‘drinkwater’ is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
In en om het huis is echt niet altijd water van drinkwaterkwaliteit nodig. In plaats daarvan kunt u prima hemelwater gebruiken uit een regenton. Om bijvoorbeeld uw tuin te sproeien, uw terras te reinigen of uw auto te wassen. Het is zelfs beter voor uw planten omdat regenwater bijna geen kalk bevat. U kunt hiermee maar liefst 7.000 liter drinkwater per jaar besparen.

Regenton installeren

De installatie van een regenton is heel eenvoudig. Zet hem op een verhoging om makkelijk water te kunnen tappen.

Tapkraantje

Het is de moeite waard regen op te vangen in regentonnen waaruit water getapt kan worden. Er zijn allerlei systemen om dergelijke tonnen op een handige manier met een regenpijp te verbinden. Kies een ton met een deksel, zodat er geen dieren of kinderen in kunnen vallen en het water schoon blijft. Als u de ton verhoogd installeert, daar zijn speciale standaarden voor, kunt u een emmer of gieter onder het tonkraantje zetten. Op sproeiers zijn ook allerlei hulpstukken verkrijgbaar, waardoor bij het water geven bijvoorbeeld meteen vloeibare voedingsstoffen aan de planten kunnen worden gegeven, of waarmee u op moeilijk bereikbare plaatsen kunt sproeien. Ideaal bij planten in potten en bakken, op balkons enz.

Voordelen van regenwater

Wanneer water geven?

Wanneer u water moet geven hangt af van het jaargetijde en de vochtigheidstoestand van de grond. ’s Zomers kunt u het beste vroeg in de ochtend of eventueel ’s avonds water geven, liever niet ’s middags. Dit vanwege de temperatuurschok die de planten krijgen. Ook verdampt er op het heetst van de dag veel water zonder dat de planten er iets aan hebben. Nooit in de felle zon water geven, want dan kan er verbrandingsschade op het blad ontstaan.

Niet te vaak en niet veel

Liever minder vaak goed sproeien dan elke dag een beetje. Planten en gras worden lui als u regelmatig weinig water geeft. Het dringt dan niet diep genoeg in de bodem. De wortels zullen zich in de breedte ontwikkelen in plaats in de diepte. Hierdoor zullen ze minder water kunnen opnemen en zullen uw planten eerder verdrogen. Sproei uw tuin ongeveer één keer per week.

Geef vaker water

• tijdens de groeiperiode in de zomer;
• op een plek in de volle zon of de wind;
• bij grote hitte;
• als het lang niet regent en het blijft warm, soms zelfs tweemaal op een dag;
• bij planten die in potten staan (die potten verdampen zelf ook water).

Geef minder water

• aan het begin van de groeiperiode (in het voorjaar);
• op een beschutte plek in de schaduw;
• bij koel, regenachtig weer;
• bij kuipplanten die koel en vorstvrij overwinteren.

Gieter of automatisch sproei-installatie?

Er zijn tal van manieren om uw tuin van water te voorzien: van gieter tot automatische sproei-installatie. Het laatste middel is zeer efficiënt, zeker als deze door een sproeicomputer wordt gestuurd. De techniek verbetert steeds. Het aanleggen van een vaste sproeiinstallatie is vakwerk dat u aan een hovenier moet overlaten. Vraag in uw BoerenBond/Welkoopwinkel om advies. Het voordeel van de gieter of tuinslang met spuitpistool is dat u veel gerichter en goed gedoseerd water kunt geven.

Gieter

Gieters zijn handig voor planten in potten op terras en balkon. De kop van de gieter kan op twee manieren wijzen gebruikt: horizontaal en verticaal gedraaid.

Spuitpistool

Een tuinslang met spuitpistool is geschikt voor het bewateren van grotere planten op afstand, bijvoorbeeld in een border. Daarnaast zijn spuitpistolen ideaal voor het schoonspuiten van tuingereedschappen en de auto na een wasbeurt.
Spuitpistolen zijn er in meerdere varianten, van eenvoudige rechte spuiten tot instelbare spuiten met een ‘revolvergreep’. De broes geeft een brede douche-achtige straal en wordt met name gebruikt om fijnbladige planten in borders en bakken water te geven.
Daarnaast zijn is er ook nog de perlator (volle zachte kraanstraal), volle straal (smalle gerichte straal), vlakke straal (brede of smalle waaierstraal) en de sproeinevel (fijne straal, verstuiver).

Microdrip

Microdrip is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee u alle soorten planten in borders, hanging baskets en bakken continu van voldoende water voorziet. Microdrip zorgt voor een enorme waterbesparing, doordat de druppels direct worden opgenomen door de grond en dus geen kans krijgen te verdampen. Microdrip wordt bovengronds aangelegd.

Sprinklersysteem

 

Een sprinklersysteem is een ondergronds besproeiingssysteem voor tuinen. Hiermee kunt u uw tuin op standaardtijden van water voorzien. Geschikt voor tuinen vanaf 200m2 oppervlak. Door middel van 'pop-up sproeiers' en een watergeefcomputer wordt uw tuin besproeid.

 

Sproeiers

U kunt kiezen uit verschillende soorten sproeiers. Zwenksproeiers zijn vooral geschikt voor kleinere tuinen tot maximaal 200 mē oppervlak. Ze zijn, afhankelijk van het type, in breedte en lengte verstelbaar. Sommige zwenksproeiers zijn voorzien van een timingsmechanisme (raadpleeg hiervoor de verpakking).
Sector/Cirkelsproeiers besproeien een rond oppervlak en zijn geschikt voor grote oppervlakten. Door het instellen van de sproeier kunt u bepaalde segmenten uitsluiten.
Multi-instelbare sproeier is een sproeier die alle hoeken in de tuin bereikt. Past voor elk segment reikwijdte en sproeistraal aan.

Watertappunten 

Water waar u maar wilt

Een florerende tuin kan niet zonder water. Maar het is vaak zo’n gedoe om het water met lange slangen precies daar te krijgen waar u het nodig heeft. Als uw tuin veel aparte hoeks heeft of gewoon lekker groot is, haspelt u heel wat af. Gelukkig is er ook een eigentijdse, relaxte manier om water te tappen waar en wanneer u maar wilt. En die vindt u natuurlijk bij Boerenbond/Welkoop.

Meerdere tappunten zonder drukverlies

Wilt u direct op de werkplek en overal in de tuin water tappen, dan zijn de waterstopcontacten van Gardena ideaal. Deze speciale tappunten kunnen ondergronds worden aangelegd, zodat u geen slangen of leidingen dwars door uw tuin ziet lopen. Ze hebben ingebouwde stopventielen, die het water pas doorlaten als er een slang opgestoken wordt. Voordeel hiervan is dat u meerdere tappunten in de tuin kunt aanleggen zonder drukverlies.

Flexibel systeem

Om het systeem nog praktischer te maken, raden we u aan om een tweeweg waterverdeler op de buitenkraan te monteren. Zo kunt u eenvoudig kiezen of u water wilt tappen direct aan de kraan of op een willekeurige plaats in de tuin. Plaatste u ook nog een programmeerbare watertimer tussen de kraan en de verdeler, dan wordt uw tuin automatisch op vaste tijden besproeid zonder dat u er omkijken naar heeft. Dat is vooral handig in de avond – meestal het beste tijdstip om te sproeien.