homegenieten in de tuintuinmeubelenmateriaal en onderhoud

Mooi houden

Tuinmeubelen hebben het doorgaans een stuk zwaarder te verduren dan de meubelen die u binnen in huis heeft staan. Goed onderhoud is dan ook van groot belang om lang van uw mooie tuinmeubelen te genieten.

Teak en overige hardhout soorten

 

Houten tuinmeubelen zijn prachtig en sfeervol. Maar hout is en blijft een natuurproduct en vraagt dus om onderhoud.

 

Vergrijzen voorkomen

Teak is een tropische hardhoutsoort die van nature veel hars, kalk en olie bevat en erg vet en duurzaam is. Het is een uitstekende houtsoort voor gebruik in tuinmeubelen, omdat het vrij zacht is en goed bestand tegen weer en wind. De oorspronkelijke warmbruine kleur zal op den duur door weersinvloeden echter gaan vergrijzen. Bovendien kunnen in vergrijsd teak kleine windscheurtjes ontstaan. Het is daarom aan te raden het hout altijd goed te beschermen.


Naast teak worden ook andere onderhoudsarme hardhoutsoorten gebruikt voor de fabricage van tuinmeubelen, bijvoorbeeld eucalyptus, balau (bangkirai), meranti en acacia (robinia). Het onderhoud van dit hardhout is nagenoeg gelijk aan dat van teak.


Binnen ons assortiment hebben een aantal artikelen in de houtsoort acacia een speciale behandeling ondergaan. Op bepaalde plekken zijn geen verf aangebracht om een authentieke en sfeervolle uitstraling te creëren. Na verloop van tijd zal het hout echter gaan vergrijzen indien het niet wordt behandeld. Om de authentieke kleur te behouden kan het worden afgelakt met een blanke polyurethaanlak (PU-lak). Op het moment van aflakken dient het oppervlak schoon, droog, vet- en stofvrij te zijn. Let op: teak is niet overschilderbaar.

Tips voor onderhoud hardhout

Lichte vervuiling kan worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een borstel of een aluminium schuurspons. Er moet altijd in de lengterichting van de nerf worden geboend. Het gebruik van een hoge drukspuit of agressieve reiniger wordt afgeraden, omdat deze het hout kunnen beschadigen.


Bij middelmatige of hardnekkige vervuiling is het aan te raden een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken, zoals Impressed Houten Tuinmeubel Reiniger. Flacon goed schudden voor gebruik. Breng de reiniger rechtstreeks op het te behandelen oppervlak aan met een kwast. Laat vervolgens het product minimaal één minuut inwerken. Verwijder hierna met een natte aluminium spons de vervuiling door in de richting van de houtnerven te werken. Spoel het oppervlak tenslotte rijkelijk af met water.


Gebruik voor langdurig resultaat Impressed Nano Hydro Wood Houten Tuinmeubel Beschermer – transparant. Flacon goed schudden voor gebruik. Zorg er voor dat het te behandelen oppervlak schoon en droog is. Breng hierna het product aan met een kwast en wrijf het vervolgens in met een schone doek. Laat het product enkele minuten intrekken en wrijf tenslotte de beschermer met een droge schone doek goed uit om overtollig product te verwijderen. Herhaal indien nodig de behandeling.


U kunt uw houten tuinmeubelen ook behandelen met hardhoutolie. Verwerk olie altijd uit de zon om snelle uitdroging te voorkomen. Dek de ondergrond af om vlekken te voorkomen. Breng de olie aan in de nerfrichting van het hout. Geef liggende delen een extra behandeling, omdat daar het water langer op blijft staan.


Bij verstelbare meubelen dient regelmatig het beslag van de stoelen te worden gecontroleerd. Als gevolg van wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen, waardoor het beslag los kan gaan zitten. Indien nodig dient het beslag dan opnieuw te worden aangedraaid. Let op: vast is vast. Bij te hard aandraaien heb je kans dat het hout gaat scheuren door de werking van het hout.

Wicker en textileen

Wicker is een vezel gemaakt van kunststof, die vaak als vlechtwerk wordt verwerkt. Het heeft een sterke gelijkenis met rotan, maar is veel beter bestand tegen weersomstandigheden en in vele kleuren verkrijgbaar en daarom uitermate geschikt voor gebruik in tuinmeubelen. Bovendien is het materiaal UV-bestendig en onderhoudsvriendelijk.


Textileen is een vezel gemaakt van polyester en vaak voorzien van een speciale PVC-coating. Het is een sterk en duurzaam materiaal, onderhoudsvriendelijk en uitstekend bestand tegen weersomstandigheden. In tuinstoelen wordt textileen vaak gebruikt in combinatie met aluminium frames. We raden u aan onze speciale Impressed reinigings- en beschermingsmiddelen te gebruiken.

 

 

Tips voor onderhoud wicker en textileen

Lichte vervuiling kan worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Het gebruik van een hoge drukspuit, schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger wordt afgeraden, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.


Bij middelmatige of hardnekkige vervuiling is het aan te raden een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken, zoals Impressed Vlechtwerk en Textileen Reiniger. Flacon goed schudden voor gebruik. Spuit de reiniger rechtstreeks op het te behandelen oppervlak. Laat vervolgens het product minimaal vijf minuten inwerken. Verwijder hierna met een natte spons, washandschoen of handborstel de vervuiling. Spoel het oppervlak tenslotte rijkelijk af met water.


Gebruik voor langdurig resultaat Impressed Vlechtwerk en Textileen Beschermer. Flacon goed schudden voor gebruik. Zorg er voor dat het te behandelen oppervlak schoon en droog is. Spuit vervolgens het product op het oppervlak en laat het minimaal vijf minuten drogen. Wrijf tenslotte de beschermer met een droge schone doek goed uit.

 

 

Natuursteen

Natuursteen is een gesteente dat in bewerkte vorm vaak wordt gebruikt als tafelblad in tuinmeubelen. Het is bijzonder weersbestendig, maar toch kunnen slechte weersomstandigheden vuil, vlekken en aanslag zoals kalkaanslag (kringen) veroorzaken. Bovendien zijn natuurstenen tafelbladen gevoelig voor wijn- en vetvlekken. Om dat te voorkomen is regelmatig onderhoud belangrijk.

 

Tips voor onderhoud van natuursteen

Lichte vervuiling kan worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Het gebruik van een schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger wordt afgeraden, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.


Bij middelmatige of hardnekkige vervuiling is het aan te raden een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken, zoals Impressed Natuursteen Reiniger. Flacon goed schudden voor gebruik. Breng de reiniger rechtstreeks op het te behandelen oppervlak aan. Verwijder hierna met een natte scrub pad of handborstel de vervuiling door in cirkelbewegingen te werken. Spoel het oppervlak tenslotte rijkelijk af met water.

 

Gebruik voor langdurig resultaat Impressed Nano Repel Stone Natuursteen Beschermer. Flacon goed schudden voor gebruik. Zorg er voor dat het te behandelen oppervlak schoon en droog is. Gebruik indien nodig hiervoor een reiniger. Spuit vervolgens het product op het oppervlak en wrijf het met een vochtige spons goed in. Laat het hierna minimaal één minuut inwerken. Wrijf tenslotte de beschermer met een droge schone doek goed uit om overtollig product te verwijderen en witte vlekken te voorkomen. Gedurende de eerste vierentwintig uur het oppervlak niet reinigen met water en een reinigingsmiddel.

Metaal

Chroom, RVS en aluminium worden in tuinmeubelen vaak als frame gebruikt in combinatie met andere materialen. Ze zijn bijzonder weersbestendig, maar toch kunnen slechte weersomstandigheden vuil, vlekken en aanslag zoals oxidatie, vliegroest, kalk- en zoutaanslag veroorzaken. Om dat te voorkomen raden we u aan onze speciale Impressed reinigingsmiddelen te gebruiken.

 

 

Tips voor onderhoudmetaal

Lichte vervuiling kan worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een zachte borstel of spons. Het gebruik van een schuurspons, harde borstel of agressieve reiniger wordt afgeraden, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.


Bij middelmatige of hardnekkige vervuiling is het aan te raden een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken, zoals Metaal Reiniger of Chroom en RVS Reiniger. Flacon goed schudden voor gebruik. Breng de reiniger rechtstreeks op het te behandelen oppervlak aan. Verwijder hierna met een vochtige katoenen doek de vervuiling door in cirkelbewegingen te werken. Spoel het oppervlak tenslotte rijkelijk af met water.


In het geval van erg moeilijk te verwijderen roestvlekken, ijzerchloride, roet, kalk- en overige aanslag kan tevens gebruikt gemaakt worden van Impressed Roestvlekken Reiniger. Dit product heeft geen etsende werking op kunststof, metaal, gegalvaniseerde materialen, aluminium, RVS, rubber en glas. Flacon goed schudden voor gebruik. Spuit de reiniger rechtstreeks op het te behandelen oppervlak. Laat vervolgens het product minimaal vijftien minuten inwerken. Verwijder hierna met een natte katoenen doek, handborstel of scrub pad de aanslag door in cirkelbewegingen te werken. Spoel het oppervlak tenslotte rijkelijk af met water, bij voorkeur met een harde straal. Voorkom voortijdig opdrogen. Herhaal indien nodig de behandeling.