homewerken in de tuintuinmachinesgrasmaaiers en verticuteermachines

Grasmaaiers en verticuteermachines

Om uw gazonmat mooi te houden is regelmatig maaien en verticuteren van groot belang. Kies daarom een maaier en verticuteermachine die goed bij uw situatie passen. De keuze hangt ondermeer af van hoe groot uw gazon is of er stroomvoorziening in de buurt is en of u wilt mulchen (fijn grasstrooisel hergebruiken).

Grasmaaiers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

Verticuteermachines worden door ons uitsluitend in een elektrische uitgevoerde modellen verkocht.

Grootte van uw gazon

Tot 100 mē voldoet een handmaaier, daarboven is motorkracht nodig. De gazonwetten zijn simpel: een groot gazon vraagt om een machine met veel maaicapaciteit en andersom. En hoe breder het mes, des te groter de maaicapaciteit. Daar kunt u uw keuze dus op afstemmen. Voor extra werkcomfort zijn grote en centraal in hoogte verstelbare wielen handig. Kiest u een benzinemaaier, ga dan voor een model met wielaandrijving; dat maait namelijk een stuk makkelijker. Voor echt grote gazons zijn zitmaaiers en maaitractoren een uitkomst.

Kooi- of cirkelmaaier?

Er zijn in principe twee typen grasmaaiers: de ‘kooimaaier’ en de ‘cirkelmaaier’. De kooimaaier heeft een verticaal ronddraaiende kooi met scherpe messen die het gras afsnijden. De handmaaier is altijd een kooimaaier.
Een cirkelmaaier of zwenkmaaier werkt anders: die heeft één mes dat als een vliegtuigpropeller razendsnel horizontaal ronddraait. Een cirkelmaaier is altijd een motormaaier. Het voordeel van een kooimaaier is dat de graspunten mooi recht worden afgesneden. Het gazon oogt daardoor fris groen en egaal. De cirkelmaaier snijdt het gras eigenlijk niet af, maar ‘slaat’ de graspunten er af. Hierdoor kunnen de graspunten er korte tijd wat rafelig en dor uitzien na het maaien en het is ook minder goed voor een gezonde groei. De cirkelmaaiers zijn met aangedreven wielen of als luchtkussenmaaier verkrijgbaar.

Beide typen maaiers zijn verkrijgbaar in elektrische uitvoering (met snoer of accu) of met een benzinemotor.

Elektrisch of benzine?

Elektrische maaier

Een elektrische maaier is geschikt voor een groter gazon (tot 300 mē). Het werkt licht, maakt weinig lawaai en geeft een mooi maairesultaat. Het snoer kan het wenden en keren met de machine wat lastig maken. In dat geval kunt u ook kiezen voor een accumaaier. Deze zijn echter wel wat minder krachtig en zwaarder in gebruik. Maar u wordt niet beperkte door de lengte van het snoer.

Motormaaier

Een motormaaier werkt op een benzinemotor. Ze zijn krachtiger dan elektrische maaiers en dus geschikt voor grote gazons. Een nadeel van dit type maaier is het veel hogere geluidsniveau. Een opvangbak waarin het afgemaaide gras door de machine gedeponeerd wordt, is erg handig. Het bespaart u veel werk bij het afharken van het maaisel. U kunt het maaisel nuttig gebruiken door het als mulchlaag op de bodem tussen heesters uit te spreiden.

Mulchmaaiers

Een mulchmaaier is een grasmaaier die het gras tot hele fijne snippers vermaalt en deze terug op de grasmat blaast. Voor het mulchmaaien van het gras zijn speciale gazonmaaiers verkrijgbaar en bij sommige maaiers is een speciale mulcmessenset verkrijgbaar.

De belangrijkste veiligheidstips voor maaien en verticuteren:

Machine-onderhoud

Zorg dat uw maaimachine altijd scherpgeslepen messen heeft. Dat geeft een strakker en gezonder gazon. Om de grasmaaier in goede staat te houden, heeft deze minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Hierbij zullen onder andere de messen nagekeken worden op mogelijke beschadigingen en eventueel geslepen worden. Uw BoerenBond/Welkoopwinkel zal dit in de meeste gevallen voor u kunnen verzorgen. Gebruik altijd een kabel van 3x1,5 qm voor optimaal motorvermogen van uw grasmaaier.

Onderhoudstips