homewerken in de tuintuingereedschapsnoeigereedschap

Goed gereedschap is het halve werk

Het is belangrijk dat u snoeit met het juiste gereedschap. Als basis kunt u volstaan met een goede snoeischaar. Heeft u hagen of struiken in de tuin, dan heeft u ook een heggenschaar nodig. Voor specifieke of zware snoeiwerkzaamheden zijn speciale scharen nodig als een takkenschaar (voor dikkere takken van bomen). Ook kunt kiezen voor gemotoriseerd snoei- en zaaggereedschap, zie voor meer informatie hierover ons artikel over Tuinmachines.
Ziet u door de bomen en planten de juiste snoeischaar niet meer, laat u dan adviseren door een van onze medewerkers in de winkel. Zij kunnen u precies vertellen welke snoeischaar het beste bij u past.
Kijk bij Tuinonderhoud voor informatie over hóe u het best kunt snoeien.

Snoeischaren tot circa 25

Voor het snoeien van planten, het verwijderen van lichte takken en dood hout.

Aambeeld of papegaaibek?

U kunt kiezen uit twee soorten snoeischaren; het papegaaibekmodel en het aambeeldmodel. Het eerste model werkt als een schaar waarbij beide messen bewegen, terwijl bij het aambeeldmodel alleen het bovenste mes beweegt. Dit mes snijdt loodrecht op een klein aambeeld. Beide typen hebben hun eigen voor- en nadelen, een aambeeldsnoeischaar wordt echter vaak gebruikt voor het snoeien van oud en dood hout en de papegaaibek voor licht snoeiwerk.

Snoeischaar uitproberen

Naast deze twee soorten kan men nog kiezen uit links- en rechtshandigen snoeischaren en verschillende formaten, voor kleine en grote handen. Hoewel er dus gebruiksverschillen zijn, kiezen de meeste mensen één type snoeischaar en doen daar verder al hun snoeiwerk mee. Snoeischaren kunnen heel eenvoudig zijn of technisch zeer geavanceerd, met bijvoorbeeld krachtbesparende mechanismen of een meedraaiend handvat. Probeer verschillende typen uit voor u er een koopt. Koop er een die goed in uw hand ligt. Er zijn ook speciale snoeischaren voor linkshandigen en voor vrouwen (kleine handen).

Snoeimessen

Een snoeimes is vlijmscherp gereedschap voor de vakman waarmee men de bast glad af kan snijden, rottend hout kan verwijderen of een stek nemen.

Heggenscharen

Handige, grote scharen om hagen, heide, lavendel en struiken te knippen. Ook handig om te lange scheuten van bijvoorbeeld bomen te verwijderen. De scharen met een golfsnede houden takken beter vast. Vaak zit er vlak bij het draaipunt een inkeping om dikkere takken mee door te knippen.

Buxusscharen

Een kleiner type is speciaal bedoeld om buxusrandjes te knippen (buxusschaar).Deze zijn speciaal geschikt voor het snoeien van buxusplanten. Deze zijn leverbaar met accu en als handschaar. Buxusscharen zijn zeer geschikt door de korte meslengte t.o.v. heggenscharen voor het vormgeven van o.a. buxusplanten of heesters. Bij veel snoeiwerk adviseren wij een accu buxusschaar, deze kunnen met een volle accu (Li-ion) 40 minuten onafgebroken knippen.

Takkenscharen (tot circa 50 mm)

Deze zijn bedoeld om dikkere, middelzware takken en oud hout te verwijderen. Ze worden met twee handen bediend en hebben lange handvatten. Er zijn ook typen met uitschuifbare, verstelbare handvatten. Door de grotere hefboomwerking kan er veel kracht mee worden uitgeoefend. Heeft u snoeiwerk op moeilijk bereikbare plaatsen en op hoogte, dan adviseren wij u een telescopische takkenschaar te kopen.

Topscharen (ook stokscharen of rupsenschaar)

Een schaar aan een lange, uitschuifbare stok waarmee zonder trap of ladder hoog kan worden gesnoeid. De schaar wordt meestal met een draad bediend. Vaak kan er ook een snoeizaag aan worden bevestigd.

Snoeizagen of boomzagen (meer dan 50 mm)

Eén van de betere is die met gebogen blad die zaagt bij de trekkende beweging. Er zijn ook inklapbare modellen en speciale verlengstukken verkrijgbaar zodat u geen ladder nodig heeft. Universeel zijn deze verlengstukken vaak uitgevoerd met een snoeischaar zodat u ook eenvoudig op hoogte kunt snoeien. Een gewone houtzaag loopt vast in nat, groen hout. Beugelzagen zijn handig en hebben een uitneembaar zaagblad (te vervangen als dat versleten is). Met voldoende bewegingsruimte kunt u er dikke takken en stammen mee doorzagen.
Voor het verwijderen van zware takken. Naast de reguliere boomzagen zijn er ook boomzagen op (telescopische) steel verkrijgbaar voor het verwijderen van takken op hoogte of op grotere afstand. Daarnaast zijn er beugelzagen voor het echte zware werk waarmee zelfs bomen kunnen worden omgezaagd.

Andere hulpmiddelen

Werkhandschoenen voorkomen verwondingen aan uw handen. Goede leren werkhandschoenen houden zelfs rozendoorns tegen. Er zijn ook vochtwerende handschoenen met rubbercoating. Gebruik trappen en ladders alleen als ze stabiel (kunnen) staan en voldoende stevig zijn. Bind ze bovenaan vast als u in een boom snoeit. Overigens: ga niet zelf grote bomen snoeien, laat dat aan een vakkundige boomverzorger over. Dat is specialistenwerk.

Snoeien op hoogte

Als u takken op hoogte moet snoeien, kunt u natuurlijk een ladder gebruiken. Maar dat werkt niet echt lekker. U kunt minder kracht zetten en erg veilig is het ook al niet. Gelukkig zijn er allerlei handige hulpmiddelen om op hoogte te snoeien en toch stevig met beide benen op de grond te blijven staan. Op de Wolf Variosteel, uitschuifbaar tot 4 meter, klikt u heel eenvoudig een boomschaar. Deze schaar kan takken knippen tot een dikte van 38 mm. Mocht dit nog niet voldoende zijn, dan kunt u als extra hulpmiddel een takkenzaag op de Variosteel monteren. Met zijn speciale trektanden krijgt hij zelfs dikke takken zonder veel inspanning klein.