homewerken in de tuintuingereedschaponderhoud gereedschap

Goed onderhoud is het halve werk

In de winkels en de webwinkel van BoerenBond en Welkoop vindt u een breed assortiment gereedschap in diverse prijsklassen. Waar u ook voor kiest, altijd geldt: onderhoud verlengt de levensduur en vergroot het gebruiksgemak. Enkele tips om goed voorbereid aan de slag te gaan:

Goed opbergen

Hang gereedschap vrij van de grond, dan wordt het minder snel bot. Zorg dat u uw tuingereedschappen makkelijk kunt vinden. Berg ze na gebruik consequent en op dezelfde plaats op. Een goed opbergsysteem is ideaal. Besteed extra aandacht aan apparaten of middelen die gevaar kunnen opleveren voor kinderen. Berg ze zo op dat kinderen er niet bij kunnen. Een afsluitbare kast is erg handig.

Na gebruik reinigen

Reinig het tuingereedschapna elketuinklus. Gebruik voor het reinigen van de bedieningselementen altijd een droge doek, een fijnharige borstel of een hogedrukluchtspuit. Vergeet niet ook de aanzuigsleuven voor de koeling schoon te maken. Na het schoonmaken controleert u of alle bewegende delen nog soepel lopen en spuit u ze eventueel in met WD 40. Dit reinigt, smeert én beschermt tegen corrosie. Spray het daarna in met metaalolie en wrijf het uit met een zachte poetsdoek.

Scherp gereedschap

Houd wat scherp moet zijn, scherp (dat geldt ook voor een spade en schoffel). Een scherpe snijrand scheelt enorm veel inspanning en energie. Haal zo nu en dan even een olielap (met lijnolie of andere lichte olie) over houten stelen van gereedschappen. Dat houdt ze sterk en veerkrachtig. Laat snijdend gereedschap op tijd slijpen. Knip nooit te dikke takken door. Dan wringt u de schaar namelijk kapot. Wilt u een snoeischaar voor professioneel gebruik, koop dan een type waarbij de onderdelen te vervangen zijn.

Regelmatig controleren

Controleer uw tuinmachine regelmatig. Volg de handleiding om de machine te demonteren en controleer of er niks verbogen of beschadigd is. Let ook op eventuele scheurtjes. Zelfs kleine beschadigingen kunnen gevaarlijk zijn.

Onderhoud en reparatie

Bij intensief gebruik kunt u uw tuinmachine het beste één keer per jaar laten onderhouden door een professional, ga niet zelf sleutelen. Bij BoerenBond en Welkoop repareren of onderhouden we de machine graag voor u. Om uw tuinmachine weer start klaar te hebben voor het tuinseizoen bieden wij u de mogelijkheid om de machine te laten slijpen tegen aantrekkelijke tarieven. Een scherpgeslepen mes zorgt voor een perfect snijresultaat.