homeplant en zorgsmullen uit eigen tuinmoestuin

Moestuin

Een moestuin geeft u veel plezier. U geniet nu eenmaal meer van een komkommer die u zelf heeft geteeld. En als u ook maar een beetje houdt van het buitenleven, is een eigen moestuin bovendien een genot om in te werken! We helpen u op weg. Het allerbelangrijkste van de moestuin is de grond. Kies een stuk grond op een zonnige plek waar planten goed willen groeien. Vervolgens moet u de grond goed verzorgen, want de planten halen daar bijna alles uit wat ze nodig hebben voor hun groei. U houdt de grond van uw moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting (zeker geen overbemesting!) en voldoende water.

Wat heeft u nodig?

Met een stuk moestuin van 100 mē kunt u voor vier personen bijna jaarrond voor een rijke variatie aan groente zorgen (zonder aardappelen). Wat de benodigde tijd betreft: reken op een halve dag heerlijk tuinieren per week (of zoveel langer als u zelf wilt!).

Een gezonde moestuin is altijd in beweging

Hoe natuurlijker u teelt, des te gezonder zal alles groeien. De natuur nabootsen doet u door de gewassoorten sterk te variëren. Veel planten beschermen elkaar namelijk. Verder is het raadzaam de gewassen per jaar te rouleren op uw tuin. Dat heet wisselteelt.

Duurzaam tuinieren

Een eigen moestuin is natuurlijk een leuke hobby, waar u veel plezier aan kunt beleven. Maar denk ook eens aan alle andere voordelen. Zoals de (soms vergeten) groenten die niet in de winkel liggen, maar straks wel op uw bord. Of aan de heerlijk verse, onbespoten groenten die u voor een redelijke prijs kunt kweken zonder kunstmest. En misschien wel met zelfgemaakte compost en/of groenbemesters in plaats van dierlijke mest. Als u graag duurzaam wilt eten, is dit dé manier. Want u weet als geen ander waar de groenten vandaan komen en hoe ze gekweekt zijn!

Groenten die u zelf kweekt zijn niet alleen gezonder, u zult merken dat ze ook veel lekkerder smaken. Het heeft gewoon wat om de maïs zo van het land in de pan te doen. Of om uw aardappels vers op te graven. Bovendien is het lekker om in de buitenlucht bezig te zijn. Dubbel gezond dus, zo’n eigen moestuin!
Wilt u uw moestuin oogst na oogst vruchtbaar houden, zorg dan voor goede bemesting. Uw groenten absorberen een groot deel van de voedingstoffen in de grond. Als u elk jaar meststoffen toevoegt, kunt u de reserves weer laten aangroeien voor de volgende oogst.

Stappenplan moestuin

Stap 1 welke gewassen kiest u?

Makkelijk om mee te beginnen?

Prei, radijs, sla, erwten, boontjes, zomerworteltjes, uien, tomaatjes en bijv. Nieuw-Zeelandse spinazie zijn ideaal om mee te starten. Die groeien bijna vanzelf (met een beetje hulp van u). Een paar kruidenplanten en aardbeien passen er ook prima bij.

Plantjes planten of zaden zaaien?

Eigenlijk is de keuze vrij logisch. Uit een zakje zaad komen heel veel plantjes. Als u die niet nodig heeft, kunt u beter een paar planten kopen. Sommige soorten moestuinplanten (rabarber bijv.) zijn alleen als wortelstek (jonge plant) te koop. In andere gevallen kunt u alleen zaad krijgen van de soorten of rassen die u wilt hebben. Zelf zaaien betekent dat u precies weet wat er met de planten gebeurt. Kijk voor meer informatie over welke planten u in uw moestuin wilt bij de artikelen over Aardappelen, Groenten, Fruit en Kruiden.

Stap 2 deel de moestuin in naar mestbehoefte

Groente kan niet elk jaar op dezelfde plaats worden geteeld. Gebeurt dit wel, dan heeft u meer kans op insectenplagen, ziektes en bodemmoeheid. Dit is dan alleen op te lossen door chemische bestrijdingsmiddelen. Om dit te voorkomen past u wisselteelt toe. In het artikel Teeltwisseling leest u er alles over.

Stap goede plek

De bodem, grond of aarde is de basis van een gezond plantenleven. De planten wortelen hierin en halen er via hun wortels een groot deel van hun voedsel uit. Een ander deel van hun voedsel (koolzuurgas) halen ze uit de lucht en met behulp van zonlicht wordt dat allemaal in bouwstoffen voor de planten omgezet. Zonlicht is dus heel belangrijk voor een moestuin. Die kan daarom het beste op een zonnige plek worden aangelegd, het liefst beschermd tegen te sterke wind door een haag aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Een haag (of een rij struiken) is beter dan een schutting omdat de wind dan wordt gebroken. Bovendien gaan er in en onder een haag allerlei vogels en andere dieren leven, die insecten en andere aantasters bij de groenten wegvangen.

Bodem klaarmaken

De bodem zal bij de aanleg een keer goed moeten worden gespit om alle wortelonkruiden en mogelijk afval te verwijderen en daarna moet een goede kruimelstructuur kunnen ontstaan. Dat betekent: niet meer spitten als het niet nodig is, maar wel harken en eventueel schoffelen om het grondoppervlak open te houden. Of u bedekt het grondoppervlak met een mulchlaag (een laagje organisch materiaal), zoals compost. Wilt u op een bedje zaaien, dan schuift u gewoon deze toplaag mulch tijdelijk aan de kant. Als u spit moet u zorgen dat de steriele ondergrond (meestal wel te herkennen aan het kleurverschil) niet door de vruchtbare teellaag wordt gemengd en dat de teellaag boven blijft. Zie ook artikel Goede grond.

Stap 4 planten of zaaien

Kijk bij artikel Zaaien en planten voor meer informatie over hoe u de door u gekozen gewassen het best kunt zaaien of planten.

Stap 5 de verzorging van de moestuin

  • Spit in de wintermaanden de moestuin om en zorg dat u de zuurgraad weer op het juiste niveau krijgt (zie artikel Grond en voedingsstoffen). Een neutrale bodem is een eerste vereiste voor een goede groei van de planten.
  • Gebruik in het voorjaar bij voorkeur een langzaamwerkende biologische meststof. U werkt dan met een natuurlijk product met een gelijkmatige groei.
  • Naast meststof dient u bij droogte te sproeien. Sproei echter niet te vaak. Dit maakt de planten lui.
  • Verwijder gedurende de gehele groei van de planten het onkruid. Doe dit handmatig en gebruik bij voorkeur geen chemische middelen.
  • Bestrijd belagers als luizen, slakken en witte vlieg. Doe dit op een milieuvriendelijke manier.
  • Plaats gelijk na het zaaien en rondom de tijd van oogsten een net. Het zaaigoed of de vruchten worden op deze wijze niet vroegtijdig opgegeten.
  • Een tonkinstok is een natuurproduct dat wordt gemaakt van bamboe. De stokken zijn uitermate geschikt voor het ondersteunen en opbinden van uw klimmende gewassen. Ze zijn sterk, veerkrachtig en licht in gewicht.

Stap 6 de oogst

Kijk bij artikel Oogsten en bewaren voor meer informatie.