homeplant en zorgsmullen uit eigen tuinals elke meter telt

Nu kan iedereen eten uit eigen tuin

Op slechts één vierkante meter is al een moestuin(tje) mogelijk! Verbouw uw eigen groenten en kruiden op slechts één vierkante meter tuin. Ideaal voor een kleine tuin, patio, terras of balkon of gewoon een hoekje van uw tuin. Eén bak levert het hele jaar door genoeg opbrengst voor één volwassene. Ervaar het moestuingevoel en maak optimaal gebruik van tijd en ruimte. In een vierkante meter tuin kweekt u de groenten en kruiden die lekker vindt. Vers, onbespoten en voordelig. Daarnaast is het lekker overzichtelijk en eenvoudig bij te houden. De aanhoudende trend in tuinieren zet door.‘Ieder ziin eigen (moes)tuin’ is hot. En verantwoord en gezond eten ook. BoerenBond/Welkoop heeft daarom voor u de handige VierkanteMeterTuin en de Saladebak.

Vierkante meter

U kunt natuurlijk zelf een stuk afbakenen in uw tuin maar u kunt ook kiezen voor de VierkanteMeterTuin van Landgoed. Dat is een houten bak van 100 x 100 cm en 20 cm hoog. Deze bak is voorzien van latjes om de vierkante meter in 16 gelijke vakken te verdelen. Vul deze met tuinaarde en dek deze af met een laagje van 1 cm zaai- of stekgrond of zaai- en oogstgrond, zodat de zaden goed kunnen ontkiemen. Gebruik geen potaarde of grond met veel meststoffen want dan kunnen uw zaden verbranden. Als u ook groenten wilt kweken die steun nodig hebben, zoals bonen of komkommers, plaats dan aan de achterzijde van de bak een klimsteun of frame van minimaal 150 cm hoog en 125 cm breed. Dat kan een lattenscherm zijn, maar ook een stuk gegalvaniseerd betonijzermat of pvc-buizen die u aan elkaar bindt. Het frame wordt aan de bak bevestigd én in de grond gestoken. Tuiniert u in de volle grond, dan moet u het frame stevig in de grond drukken. U kunt ook tonkinstokken hiervoor gebruiken. Verdeel de vierkante meter tuin in 16 gelijke vlakken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld zes (tweemaal drie) dunne latjes die als raster over de grond worden gelegd. Bij de houten bak van Landgoed zitten deze latjes al op de juiste plek. De basis voor het vierkante meter tuinieren is nu gelegd. Nu kunt u gaan planten en/of zaaien. Als alle groenten geoogst zijn en er geen tijd meer is om nieuwe soorten te planten, kunt u de bak schoonmaken en opbergen voor het nieuwe groeiseizoen. Zo heeft u er jarenlang plezier van.
Bestel nu uw VierkanteMeterTuin bij ons online!

Mini moestuin voor kinderen

Een vierkante meter moestuin is niet alleen leuk voor u maar ook voor kinderen. En met een eigen moestuintje kunnen ze er nog wat van opsteken ook. Spelenderwijs ontdekken ze hoe alles groeit en wat er allemaal bij komt kijken om daarvoor te zorgen.

Op avontuur in hun eigen tuintje

Gevoel en begrip voor de natuur kun je niet vroeg genoeg kweken. Al vanaf 4 of 5 jaar kunnen kinderen op ontdekkingsreis als tuinier. Meestal begint het gewoon met kuilen graven en dat is al interessant genoeg: er wonen allemaal beestjes in de grond en er groeit ook van alles. Hoe dat kan? Dat kunt u uw kind heel leuk laten zien. Leg (binnenshuis) een propje watten op een schoteltje; zaai er samen wat tuinkers op, geef het water en zet het voor het raam. Al heel snel groeien er groene scheutjes uit. Plantjes groeien dus uit zaadjes en dat doet het water – net als buiten de regen.

Kindertuingereedschap

Geef heel jonge kinderen nog geen metalen tuingereedschap. Tuinspullen van stevig plastic werken net zo prettig en zijn wel zo veilig. Met een schepje, harkje, gietertje, emmertje en kruiwagentje is uw kind al een hele tuinier!

Leuke planten voor de kids

Kinderen zijn ongeduldig, maar gelukkig zijn er planten die lekker snel groeien of die op een andere manier extra leuk zijn voor kinderen. Als u de spanning erin wilt houden, kies dan vooral voor: ‘snelle groeiers’ (uit zaad), zoals tuinkers, radijs, gras, sla, andijvie, ‘eetbare gewassen’, zoals radijs, kerstomaat en aardbei of groenten waarmee u kunt koken zoals courgettes of broccoli. Of kies voor mooie kleuren: sommige planten geven prachtige bloemen, zoals goudsbloemen en afrikaantjes. Supergrote planten zoals zonnebloemen, (suiker)maïs en pompoenen kunnen echt indruk maken door hun afmetingen. Klimplanten, zoals lathyrus, komkommer, Oost-Indische kers, Suzanne-met-de-mooie-ogen blijven boeiend: hoe vindt de plant de weg omhoog?