homeplant en zorgsiertuinplanten in potten

Planten in potten

Een kleine tuin of dakterras of balkon kunt u ook ‘groen’ aankleden door te kiezen voor planten in leuke potten of bakken, die in alle denkbare kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Denk aan kleurrijke bloemen en leuke kleine boompjes op een hoge stam of hangplanten (hanging baskets). Zelfs klimplanten zijn mogelijk als u een kleine rekje in de pot plaatst of tegen het balkonhek.

Potgrond

Potgrond is iets anders dan tuinaarde of compost. Er zijn veel verschillende soorten potgrond. Standaard potgrond bevat klei, humus, een snelwerkende en een langzaamwerkende bemester en is goed voor de meeste balkon- en kuipplanten. Een goed potgrond geeft houvast en zorgt ervoor dat de planten niet omwaaien.
De grond moet voldoende van de voornaamste voedingsstoffen bevatten: stikstof, fosfor, kali en nog wat sporenelementen. Zorg dat de grond water vasthoudt, maar dat een teveel aan water kan wegzakken, zodat de plantenwortels niet kunnen verrotten. Daarnaast dient de grond voldoende luchtig en los zijn (de wortels hebben ook lucht nodig) en vrij van onkruid en schadelijke insecten. Veel potgrond wordt gemaakt op basis van turf of alternatieven als kokosvezel.

Speciale potgronden voor bepaalde plantengroepen zijn er tegenwoordig ook. Voor kuipplanten is het bijvoorbeeld handig een zwaardere potgrond (met extra leem) te nemen, omdat kuipplanten hoog zijn en daardoor topzwaar kunnen worden. Zware grond voorkomt dat de potten omvallen.

Geraniumgrond is speciaal gemaakt voor geraniums (Pelargonium). In geraniumgrond zit minstens 30% klei of leem. De voedingsstoffen en het water worden door het hoge percentage klei beter vastgehouden, zodat een regelmatiger vochtigheidsgraad van de grond ontstaat. Dat bevordert een goede groei en betere doorbloei.

Bemesten

Het bemesten van planten die in potten of bakken staan, is ook zeer belangrijk. Ze staan in een zeer beperkte hoeveelheid aarde en bij verse potgrond is de optimale voedingsduur ongeveer zes weken. Organische meststoffen zoals gedroogde koemest, bloed- of beendermeel enz. zijn voor planten in potten minder geschikt. De werkzame stoffen daarin moeten eerst door bacteriën in de bodem afgebroken worden. Daardoor duurt het lang voordat voedingsstoffen ter beschikking komen van de planten. Meestal wordt dan ook gebruik gemaakt van kunstmest. Ook dit is in verschillende vormen verkrijgbaar: vloeibaar, in poedervorm of als kunstmestbolletjes (aan elkaar geplakte kunstmestkorrels).
Alle vormen zijn prima geschikt als voeding tijdens de groeiperiode van mei tot en met augustus. Dit geldt voor balkon- en kuipplanten, maar ook voor de boompjes en heesters. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat, want te veel meststof zorgt dat de planten kunnen verbranden en doodgaan. U kunt beter vaker bemesten met een lage concentratie dan af en toe met een hoge. Een lage concentratie wil zeggen: de helft van de op de verpakking aangegeven dosering.

Nieuwe planten of planten die u heeft laten overwinteren en daarna verpot, moet u pas na zes weken bemesten (omdat de voedingsstoffen uit de potgrond dan zijn opgebruikt).