homeplant en zorgsiertuineen tuin vol bloemen

Bloemenweide

Vrolijke bloemen tussen bloeiende grassoorten, waar bovendien allerlei soorten vlinders op afkomen om de nectar te eten: dat is een bloemenweide. Het zaaizaad voor een bloemenweide bestaat niet alleen uit (bloeiende) grassoorten, maar bevat bijv. ook zaden van inheemse veldbloemen en kruidensoorten. Bekende bloemen in zo’n wildebloemenmengsel zijn bijvoorbeeld de margriet, korenbloem, ridderspoor, klaproos en lupine. Maar er zijn ook heel andere mengsels. De aanleg en het onderhoud van een bloemenweide zijn nogal verschillend van die van een gazon. Dat begint al met de voedingstoestand van de grond. Die mag gerust schraal worden gehouden. Bemesten is hier dan ook niet nodig.

Eenjarige of meerjarige planten

Er zijn twee soorten bloemenweiden: de eenjarige (met eenjarige planten) en de meerjarige (met vaste planten). De grond voor de eenjarige weide dient elk voorjaar ‘verstoord’ te worden, dat wil zeggen open geharkt, om de zaden van het vorige seizoen te laten kiemen. Bij de vaste bloemenweide hoeft dit niet. Een bloemenweide wordt aanzienlijk hoger dan een gazon; 75 cm is heel gewoon. Het maaien gebeurt dan ook met een zeis of een bosmaaier. De eenjarige weide hoeft slechts eenmaal gemaaid te worden in de herfst. De vaste weide tweemaal in juli en in september. Het maaisel wordt gedroogd en af en toe gekeerd, waardoor de zaden eruit vallen. Het resterende hooi kan worden afgevoerd. Het voordeel van zo’n kleurrijke bloemenweide is natuurlijk de vrolijke uitstraling. Maar ook het beperkte onderhoud. Er hoeft immers weinig gemaaid en bemest te worden. Er kan echter niet met een gewone grasmaaier gemaaid worden.

Een prachtige rozentuin

Leg in het voorjaar uw rozentuin aan, dan kunt u de hele zomer genieten van een kleurrijke geurende border. Een rozentuin bestaat uit: (bij voorkeur) geurende rozen, lavendel en buxus sempervirens.

In vijf stappen naar een rozentuin

1. Kies een zonnige plek in uw tuin.
2. Spit de grond minimaal 40 cm diep om en voeg tijdens het spitten oude stalmest of compost toe. Rozen hebben lange wortels en houden van een luchtige, goeddoorlatende, voedingsrijke grond.
3. Maak een diep plantgat en voeg 2-3 scheppen potgrond toe. Plaats hier de roos in. Zet in een groep minimaal 7 rozen bijeen, ongeveer 40-50 cm uit elkaar.
4. Rondom de rozen plant u de lavendel 40 cm uit elkaar. Daaromheen een haagje van buxus, 8 stuks per meter. Voeg tijdens het planten ook potgrond toe.
5. Strooi de bodem af met een laagje potgrond van 1 cm. Dit voorkomt dichtslaan van de grond en houdt de grond luchtig.

Nu hoeft u alleen nog te wachten op de eerste ontluikende bloemen en dan is het volop genieten van uw rozentuin!

Wees alert op luizen en meeldauw

Controleer uw rozen regelmatig op luizen. Ze komen meestal dicht bij de bloemknop voor. Zodra u luizen ziet, bestrijdt ze dan met speciaal middel voor rozen (verkrijgbaar bij Boerenbond en Welkoop). Verder is het zinvol om uw rozen preventief te bespuiten tegen meeldauw. Buxus en lavendel hebben nauwelijks last van luizen en meeldauw, ze hebben weinig onderhoud nodig.

Zo blijft uw rozentuin mooi

 

Verwijder regelmatig oude uitgebloeide bloemen en knip uitgebloeide rozentakken terug tot het eerste vijfblad (steeltje blad met vijf subblaadjes). De roos zal dan een nieuw stengeltje maken waaruit een nieuwe bloem ontluikt.

Tips voor een kleine tuin of balkon