homeplant en zorgsiertuinbollen

Bollen

Hoewel de tulp oorspronkelijk niet eens uit Nederland komt, is deze bol bij ons tegenwoordig met afstand de bekendste bloem. Hij doet het niet alleen goed als tuinplant, maar steelt ook als snijbloem onze harten. Van alle 3000 verschillende tulpen die we kennen, bloeien de meesten in april en mei. En dan de hyacint: dat is juist weer wél een echte nationale bloem. Hij wordt bijna alleen in Nederland geteeld en verspreidt een heerlijke geur. Hyacinten zijn er in de meest uiteenlopende kleuren en ze bloeien in maart en april. De narcis tenslotte staat op de derde plaats. Met zo’n 2000 soorten nog altijd een flinke familie, al zien we er meestal maar enkele tientallen van om ons heen in de tuin of in de vaas. En dan vooral in februari en maart, want dan bloeit de narcis op z’n mooist.

Bollen of knollen

Een bloembol heeft zelf alles aan boord wat hij nodig heeft: de bloem, de bladeren en een voedselvoorraad. Veel bekende bloembollen zijn eigenlijk knollen. Het verschil is dat het reservevoedsel bij bollen opgeslagen wordt in de ondergrondse bladeren en bij knollen in de vlezige wortel of stengel. Bloembollen bloeien óf in het voorjaar óf in de zomer. Op de verpakking vindt u meestal voldoende informatie over de exacte plant- en bloeitijd. Al staat één ding vast: de voorjaarsbloeiers moeten in de herfst al de grond in.

In de tuin of in het gras

Bloembollen planten is een makkie: iedereen kan het. U plant ze tweemaal zo diep als de bol hoog is, maar wel minimaal 5 centimeter diep. Dat kan in vrijwel elke grond (zolang die niet extreem nat is) en overal in de tuin. Bijvoorbeeld tussen de vaste planten en bladverliezende struiken. Uw bloembollen doen het ook prima in het gras en het planten is al even gemakkelijk. Maak met uw schep een H-vormige opening in het gras, plant hierin de bollen en leg de graslap weer terug. Wilt u dat de bol na een jaar nóg een keer bloeit, maai dan het gras pas als de bladeren helemaal geel zijn geworden.

Wanneer plant u welke bollen?

Om het hele jaar door bloeiende planten in de tuin te hebben, moet u weten wanneer alle planten bloeien. In het vroege voorjaar bloeien de bol- en knolgewassen. Deze bolgewassen noem je voorjaarsbloeiende bollen. Voorbeelden hiervan zijn het sneeuwklokje en de krokus. Er zijn ook zomerbloeiende bollen, bijvoorbeeld tulp en canna.

Uitgebloeide bollen

Als de bollen uitgebloeid zijn, kun je ze het beste uit de grond halen. Bewaar ze op een droge plek (bijvoorbeeld in metselzand), dan kun je ze het volgende jaar opnieuw planten.

Bollen planten

Bollen moet u tijdig planten, zodat ze sterke wortels krijgen. U plant de bollen voordat de vorst komt, anders krijg je de schop niet meer in de grond. Voorjaarsbloeiende bollen zitten vol met reservevoedsel. Daarom bloeien ze voor het groeiseizoen. Knip de bloemen niet direct na de bloei af. De bollen moeten eerst weer op krachten komen.

In de vroege herfst planten

Voorjaarsbloeiers kunt u planten vanaf het vroege najaar tot in de winter. Toch heeft elke bloembol zo zijn eigen voorkeur. Een overzicht van de mooiste voorjaarsbloeiers. 

Sierui (Allium)

Sieruien zijn geschikt voor plaatsing in elke tuinborder. Plaatsing tussen lagere planten geeft het beste effect. Sieruien die op een vaste plaats zijn geplant, zullen jarenlang terugkomen.

Anemoon (Anemone)

Anemonem zijn uitermate geschikt voor verwilderde of schaduwrijke plaatsen. Ook in rotstuinen kunnen de kleine, gekleurde anemonen een prachtig effect geven.

Krokus (Crocus)

Krokussen moeten zo vroeg mogelijk worden aangeplant, het liefst al in september. Plant ze in grote groepen, ongeveer 5 à 6 cm diep.

Hyacint (Hyacinthus)

Hyacinten moeten in oktober zeker 10 cm diep worden gepoot met een dun laagje grind aan de voet van de bol. Bij aanplant in grote vakken plant u 50 tot 70 Hyacinten per vierkante meter.

Narcis (Narcis)

Narcissen moeten ruim 10 cm diep en 10 cm uit elkaar worden geplant. Ze kunnen zonder problemen het hele jaar in de grond blijven. Verwijder uitgebloeide bloemknoppen om een rijke bloei in opeenvolgende jaren te vergroten.

In de herfst/winter planten

Tulp (Tulipa)

Tulpen worden in twee hoofdgroepen ingedeeld: de botanische (wilde)tulpen en de kweekvariant. Botanische tulpen worden vooral verwerkt in rotstuinen, de kweektulpen kunnen zowel in een border als in een pot of mand worden geplant.

Combinaties

In onze winkels vindt u een groot assortiment bloembollen. Als u het moeilijk vindt om te kiezen, kunt u tegenwoordig ook gebruikmaken van onze handige combinatieverpakkingen. Die zijn net nieuw en nu al enorm gewild. Er zitten selecties van verschillende soorten bloembollen in, die heel mooi bij elkaar passen. Dat is lekker gemakkelijk, want zo hoeft u daar zelf niet meer het hoof over te breken. Nog een stapje verder gaat onze ‘Harmonie’ serie. Deze bestaat uit unieke selecties van verschillende bollen in dezelfde kleurstelling. U hebt dan bijvoorbeeld rode hyacinten, rode tulpen en rode sierui in één verpakking bij elkaar. En over verpakkingen gesproken: wat dacht u van onze speciale cadeauverpakkingen, zoals vrolijke cadeautasjes met een kleine maar fijne selectie bollen? Altijd leuk om te geven bij tal van gelegenheden.

Bloeigarantie

De zekerheid van de allerbeste kwaliteit en garantie.
Dit keurmerk staat voor zekerheid. De zekerheid van de allerbeste kwaliteit en garantie. Een consument koopt niet alleen bloembollen, maar ook verwachtingen. Daarom is het voor de retailers belangrijk dat ze ook zekerheid verkopen. Bij een product dat pas maanden later bloeit, is zekerheid de toegevoegde waarde. De klant mag niet teleurgesteld worden. Dit keurmerk biedt de zekerheid dat verwachtingen uitkomen. De consument ziet de garantie op de verpakking en dit wordt – zo blijkt uit onderzoek – erg gewaardeerd. Dat maakt bloembollen met dit keurmerk tot de beste keus.

Waar staat de SKBH voor?

Achter dit keurmerk staat de Stichting Keurmerk Bloembollen Holland (SKBH). De bloembollenleveranciers die dit keurmerk mogen voeren, conformeren zich aan de strenge eisen van de SKBH, te weten: Hoge kwaliteitsnormen. Onafhankelijke kwaliteitscontroles. Een heldere en eenduidige klachtenprocedure. Maatregelen om de eisen en normen te handhaven.

Wie controleert de kwaliteit?

De onafhankelijke Bloembollen Keuringsdienst voert tijdens en na het gehele productieproces controles en inspecties uit. Als een keurmerkleverancier zich niet houdt aan de kwaliteitsnormen van de SKBH kunnen disciplinaire maatregelen volgen. Dat geldt ook bij het niet juist handelen van de consumentenklachten.

Welke garanties biedt dit keurmerk?

- Gegarandeerd de beste kwaliteit bloembollen
- Bloeigarantie mits instructies op de verpakking zijn gevolgd
- Gezondheidsgarantie bij aankoop
- Gegarandeerd de soort, kleur en maat die op de verpakking staan
- Gegarandeerd correcte oplossing bij klachten van de consument

Rechtstreeks klantenbehandeling

De consument stuurt de op schrift gestelde klacht samen met de originele verpakking naar de SKBH. Deze draagt de keurmerkleverancier op met een snelle en correcte oplossing te komen. De SKBH ontvangt een kopie van de oplossing en controleert de kwaliteit van de afhandeling.