homedier en welzijnpaardvoeding voor uw paard

Het beste voor uw paard

Iedereen wil het beste voor zijn paard of pony. Ongeacht of u een professional bent, een manege drijft of voor de hobby één of enkele paarden houdt. Maar welk soort voer geeft u uw paard? Omdat paarden en pony's van elkaar verschillen, is het belangrijk dat ze de juiste voeding krijgen. Er zijn wel een aantal regels die voor ieder dier hetzelfde zijn en waar u rekening mee dient te houden. Het soort voer hangt af van het type paard dat u houdt en de mate van activiteit die het krijgt. Is het een rijpaard, tuigpaard of springpaard, bij ons kunt u altijd terecht ongeacht de leeftijd, conditie en mate van activiteit van uw paard(en).

Paardenvoeding

Er zijn veel verschillende soorten paardenvoeders verkrijgbaar. Bepaal je keuze aan de hand van de behoeften van uw paard. Verder is van belang welk energie je paard verbruikt en welk ruwvoer het krijgt. Zorg er voor dat je paard altijd over voldoende vers water kan te beschikken.

Ruwvoer of gras

Een paard dat in de wei staat, zal voornamelijk gras eten. Paarden en pony’s zijn van nature grazers en hun gevoelige maag-darmkanaal is daar dan ook volledig op aangepast. Ruwvoer bevat naast energie ook eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen en spoorelementen. De onverteerde resten die overblijven zijn niet nutteloos, maar juist van belang voor de werking van het maag-darmkanaal en de gezondheid van het dier. Er hoort dan ook voldoende ruwvoer, bijvoorbeeld hooi en/of kuilvoer, in het rantsoen te zitten.

60% energie uit ruwvoer

Uw paard of pony moet ongeveer 60% van zijn benodigde energie uit ruwvoer (bijvoorbeeld gras of hooi) opnemen. Paarden zijn ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras. Langvezelig hooi is bijvoorbeeld beter dan heel fijn hooi. Vroeg in het seizoen is het geoogste hooi of kuilgras (‘eerste snede’) soms erg eiwitrijk. Kuilvoer voor koeien is minder geschikt voor paard of pony, omdat er te veel eiwit en suiker in zit en te weinig structuur. Dit kan de kans op vervetting of koliek vergroten en is daarom niet aan te bevelen.

Op stal zul je moeten zorgen voor een goed en passend rantsoen, afhankelijk van de mate van beweging. Een goed rantsoen samenstellen is nog een hele kunst en er valt veel over te vertellen. Als je een paard maximaal wilt laten presteren, zal het aanleg moeten hebben én goed getraind, verzorgd en gevoerd moeten worden.

Bijvoeren

Afhankelijk van een aantal factoren moet je naast een basisrantsoen eventueel extra bijvoeren. Houd er echter rekening mee dat vooral sobere paarden en pony’s als Shetlanders, Fjorden en Haflingers niet veel nodig hebben om dik te worden. Deze dieren hebben de neiging te veel te eten en dit kan ernstige gezondheidsproblemen geven, zoals hoefbevangenheid.

Kleine porties

Als een paard of pony overdag in een wei staat en zelf zijn kostje bij elkaar scharrelt, zal het dier daar de hele dag over doen. Wanneer het echter op stal staat en zijn eten in een keer voorgeschoteld krijgt, zal hij zich al snel vervelen. Het is daarom beter om het voer in kleinere porties over de dag te verdelen. Het dier heeft zo de hele dag wat te doen en zal zich minder snel gaan misdragen. Over de dag verspreid eten, is bovendien beter voor de gezondheid van uw paard of pony.

Krachtvoer

Ruwvoeders kunnen sterk wisselen van samenstelling. Geef je paard daarom aanvullend voer in de vorm van brokken van bijvoorbeeld Subli of Pavo. Voordat u krachtvoer aanschaft, is het belangrijk en duidelijk beeld te hebben wat voor werk uw paard of pony verricht (veel of weinig wedstrijden, iedere dag intensieve training of maar twee keer per week). Maar ook de grootte en leeftijd, het soort en geslacht zijn belangrijk. Wij voorzien je graag van advies.

Aanvullende voedingsstoffen

Voedingssupplementen voor je paard of pony
Naast energie en eiwit zijn mineralen, sporenelementen en vitaminen erg belangrijk in de voeding van je paard:

Naast voedingssupplementen hebben wij ook een aantal heerlijk snacks voor uw paard in ons assortiment.

Paardenliksteen

Deze steen voorziet in de aanvullende behoefte van uw paard aan zout, mineralen en sporenelementen.

Voertips