homedier en welzijnpaardverzorging van uw paard

Verzorging van uw paard

Naast de voeding vraagt ook de huid- en hoefverzorging de nodige aandacht. De juiste hulpmiddelen zijn daarbij essentieel.

Poetsbeurt

Poetsen is niet alleen goed voor de gezondheid en het algeheel welbevinden, het verbetert ook uw contact met uw dier. Een sterkere band met uw paard of pony zal er weer voor zorgen dat het werken met het dier, bijvoorbeeld in de sport, makkelijker, veiliger en plezieriger wordt. Verder kunt u tijdens het poetsen het paard goed bekijken, om te zien of er lichamelijke afwijkingen zijn, zoals wondjes.

Tijdens een poetsbeurt merkt u ook al snel of uw paard zich anders gedraagt, bijvoorbeeld extra sloom wanneer het zich niet zo lekker voelt. Regelmatig borstelen zorgt er ook voor dat de poriën van uw paard open blijven, zodat het goed kan zweten en zijn lichaamstemperatuur optimaal kan reguleren. Een heerlijke poetsbeurt dient daarnaast ook als een massage om spierspanning en doorbloeding bij het paard te verbeteren.

 

Rosborstel

Gebruik eerst de rosborstel, om het ergste vuil los te borstelen. De rosborstel mag u alleen gebruiken op delen waar geen bot vlak onder de huid ligt. Daarna kunt u met een harde borstel het vuil wegpoetsen, waarna u met een zachte borstel het fijnere stof verwijdert. Eventueel kunt u daarna met een handschoen van schapenwol een mooie glans op de vacht brengen. Pony’s en paarden die het hele jaar buiten staan en alleen beschutting in een open stal vinden, mogen niet gepoetst worden. Alleen het aanhangend vuil mag dan verwijderd worden!

Manen en staart

Ga wilde manen en staart niet meteen te lijf met een manenkam. Die kunt u prima gebruiken als de manen en staart los zijn. Maar als er een paar knoopjes in zitten, kamt u er met de manenkam veel te veel haar uit. Beter kunt u het haar eerst met de hand losmaken en dan voorzichtig met een harde borstel borstelen.

Geef de staart ook wat extra aandacht. Zeker als die lang is, blijft er al snel rommel in hangen. Als u de onderkant van de staart mooi recht afknipt, ziet het er meteen al heel verzorgd uit. En wist u dat er bij sommige paarden zelfs extensions (plukken nephaar) worden ingevlochten? Niet alleen om het er mooi uit te laten zien maar ook als die paarden veel haar verloren zijn door bijvoorbeeld een ziekte. Dankzij het nephaar hebben ze dan toch weer een flinke staart om bijvoorbeeld vliegen mee weg te slaan.

U kunt uw paard of pony trouwens wel een handje helpen met goed voer en aanvullingen. Want nieuw haar maken kost hem veel energie, en die kan hij dus ook uit het voedsel halen. Voor extra glans en makkelijker kambaar paardenhaar kunt u ook anti-klitgel of –spray gebruiken.

Hoeven krabben

De hoeven van je paard of pony zijn enorm belangrijk. Hij staat er het grootste deel van de dag op. Een goede verzorging van de hoeven is dus belangrijk. Dagelijks uitkrabben helpt de hoeven gezond te houden. Zo voorkomt je dat er ontstekingen ontstaan of steentjes vast komen te zitten.

'Nagels knippen' bij de hoefsmid

Verder kun je veel problemen voorkomen door de hoeven regelmatig (om de 5 à 8 weken) vakkundig te laten bekappen door de hoefsmid. Dit bekappen is nodig voor zowel volwassen dieren als veulens. De hoefsmid vijlt en snijdt dan de rand van de hoeven mooi bij en zorgt ervoor dat de hoeven in de juiste stand blijven staan. Wanneer je veel op verharde wegen rijdt, kan de hoefsmid hoefijzers onder de hoeven aanbrengen. Welkoop Westerbork heeft diverse producten voor de verzorging van de hoeven.

Hoefbevangenheid

Een probleem met de hoeven dat helaas nogal eens voorkomt is ‘hoefbevangenheid’. De hoef wordt dan aangetast door zware belasting of door verkeerde voeding. Elk soort verkeerde voeding kan hoefbevangenheid veroorzaken. Het komt heel veel voor bij paarden of pony’s die na lange tijd op stal of schraal voer ineens in een sappige, verse wei terechtkomen. De stand van de hoef kantelt en daardoor ook het hoefbeen binnen in de hoef. Bovendien komt de hoef meer naar voren te staan en heeft je paard of pony ‘lange voeten’. Het doet enorm veel pijn en vaak gaat het dier meer op de achterbenen staan en strekt het de gevoelige voorbenen naar voren. Soms is het zo erg dat het dier geen stap meer wil zetten van de pijn. Paarden kunnen er zelfs koorts van krijgen.
Als je paard last heeft van zijn hoeven moet je meteen actie ondernemen! Laat je paard nakijken door de dierenarts of de hoefsmid. De hoefsmid zal de hoeven direct behandelen. En controleer de voeding van je paard.

Zomereczeem

Wanneer je paard of pony gevoelig is voor zomereczeem kunt u hem beschermen met speciale anti-insectenmiddelen of een zomer- of eczeemdeken. De ziekte wordt verspreid door een mugje (knutten) en je moet dus voorkomen dat die steekt. Zomereczeem geeft heel veel jeuk. Het jeukt zo erg dat paarden en pony’s hun huid helemaal stukschuren en wondjes krijgen. Door de jeuk kan het karakter van de dieren ook veranderen. Voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem is zeelucht vaak goed. Langs de kust hebben ze er veel minder last van. Het mugje dat de jeuk brengt, komt daar namelijk bijna niet voor.

Hengstentanden

Een merrie heeft gemiddeld 36 tanden en kiezen in een compleet gebit. Maar hengsten en dus ook ruinen (gecastreerde hengsten) hebben er gemiddeld wel 40. Die vier extra tanden noemen we hengstentanden. Ze zitten tussen de voortanden en de kiezen in: twee boven en twee onder, aan elke kant één. En dat kan wel eens problemen geven.
Met hun scherpe punten kunnen hengstentanden je paard of pony hinderen bij het eten. Of erger nog: ze kunnen veel klachten veroorzaken bij het dragen van een hoofdstel met bit. Want hengstentanden zitten op de plek waar normaal het bit tussen de voortanden en de kiezen valt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de hengstentanden te vijlen. Helemaal verwijderen is ook weer niet goed omdat het paard op die lege plek ontstekingen kan krijgen. Bovendien staan de hengstentanden vaak krom in de kaak en dat maakt trekken heel lastig.

Vervelend gedrag kan aan kiespijn liggen

Je begrijpt het al: het is echt heel belangrijk om regelmatig het gebit van je paard of pony te controleren. Door de ‘kiespijn’ kan je paard of pony zich heel vervelend gaan gedragen en slecht eten. Tijdens het rijden kan je paard of pony proberen de pijn te ontvluchten door te bijten, te schudden of te slaan met het hoofd en zelfs te bokken. Als je paard of pony dat soort gedrag vertoont en je weet niet waardoor het komt, kijk dan eens goed naar het gebit. Wie weet zit het probleem daar.