homedier en welzijnpaardik wil een paard kopen

Ik wil een paard kopen
Bedenk wat je met een paard of pony wilt doen. Denk na over het ras, een hengst, merrie of ruin en de leeftijd. Voed je dier goed op, train hem en geef hem genoeg beweging.

Een veelzijdig dier

 Heel wat kinderen dromen van een eigen pony om te vertroetelen en te berijden. Een paard of pony is een veelzijdig dier dat van nature veel plezier beleeft aan het bewegen en zich ook goed laat trainen. Wanneer een paard vertrouwen heeft in zijn baas en hem of haar respecteert zal het graag voor diegene werken. Ook al komt er veel kijken bij het houden van een paard of pony, het zijn veelzijdige dieren waarmee u veel plezier kunt beleven.

Welkoop biedt een groot assortiment voor de paardenliefhebber niet alleen voeding maar ook verzorgingsproducten, voedingssupplementen, poetsartikelen en accessoires. Ook aan de berijder zelf wordt gedacht door een assortiment aan caps, laarzen, sokken, paardrijbroeken enzovoorts.

Paardensport

Paarden en pony’s spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van de mens. Sinds er zo’n 4.000 jaar voor Christus voor het eerst iemand op een paardenrug klom, zijn deze edele dieren niet meer uit onze samenleving weg te denken. In Nederland is de paardensport ongekend populair. Dat geldt niet alleen voor de dressuur of het springen, maar ook voor bijvoorbeeld Western rijden en aangespannen rijden.

BoerenBond/Welkoop Cup

In 2009 is de KNHS - BoerenBond/Welkoop Cup voor het eerst georganiseerd. De cup bestaat uit een reeks rijstijlwedstrijden welke in competitieverband worden verreden en wordt afgesloten met een halve finale en een finale.

Paard of pony?

De grootte van een paard of pony wordt bepaald met de stokmaat: de afstand van de grond tot de schoft (schouder) van het dier. Over het algemeen wordt de grens tussen paarden en pony’s gelegd bij een stokmaat van 148 centimeter.
Toch is het niet altijd zo dat dieren met een stokmaat boven 148 cm paarden zijn en er onder pony’s. Bijvoorbeeld in de ruitersport voor pony’s is er ook de zogenaamde E-categorie. Hierin worden pony’s ondergebracht die een stokmaat hebben van 148,1 tot maximaal 156,9 cm. En er zijn paardenrassen die kleiner zijn dan deze 148 cm en toch tot de paarden gerekend worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kleinste paardenras ter wereld, de Falabella, die een stokmaat heeft tot maximaal 80 centimeter.
Wel is het natuurlijk goed om te overwegen of u een groot dier wilt of een klein dier, in verband met de beschikbare ruimte en wat u te besteden heeft. Een groot dier is vaak duurder in aanschaf en onderhoud en heeft ook meer ruimte nodig.

Paard kiezen

Vooraf: de juiste keuzes maken Als u besluit een paard of pony aan te schaffen is het van belang om van te voren te bedenken wat u met het dier wilt gaan doen. Op basis daarvan zijn er enkele afwegingen die u moet maken. We zetten de vier belangrijkste keuzes op een rij.

Het ras

Elk ras heeft zo zijn eigen karakter en gebruiken. Het kiezen van het ras dat het best bij u past is niet eenvoudig, maar wél belangrijk. Heeft u weinig tot geen ervaring met paarden of pony’s kies dan liefst geen temperamentvol dier. U heeft dan meer plezier van uw dier en er ontstaan minder snel onveilige situaties. U kunt zich het best laten informeren over de verschillende paardenrassen op internet, bij paardenbezitters in uw omgeving die ervaring hebben met een bepaald ras of bij de diverse paardenrassenverenigingen (stamboeken).

Hengst, ruin of merrie

U zult van tevoren ook moeten nadenken of u een hengst, merrie of ruin (gecastreerde hengst) wilt. Een hengst is mooi om te zien, maar zijn concentratie is snel verstoord en hij zal vaak blijven proberen om de baas over u te worden. Zeker als er een hengstige merrie in de buurt is, kan een hengst moeilijk handelbaar zijn. Een merrie is over het algemeen makkelijker van karakter dan een hengst, maar kan tijdens de hengstigheid wat meer prikkelbaar zijn. Ook als ze een veulentje heeft, is een merrie vaak wat afstandelijker. Een ruin (een gecastreerde hengst) is, over het algemeen, qua karakter het meest constant, aangezien deze geen ‘last’ meer heeft van zijn hormonen. Uiteraard varieert gedrag en karakter per paard en per ras.

De leeftijd

Ook de leeftijd is van groot belang bij de aanschaf. Een jong paard is goedkoper in de aanschaf dan een dier dat ouder is en dus meer ervaring heeft in bijvoorbeeld de paardensport. Een jong dier zal echter nog veel moeten leren en is voor iemand met weinig ervaring niet altijd de beste keus.

Paard kopen

Uiteraard zijn er diverse plekken waar u paarden en pony’s kunt aanschaffen. Particulieren, handelaren, paardenmarkten of veilingen, ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Daarom is het aan te raden iemand mee te nemen die ervaring heeft met paarden en pony’s. Uiteraard kunt u het dier ook laten onderzoeken door een dierenarts. Een aankoopkeuring is zeker bij duurdere exemplaren geen overbodige luxe. Neem eventueel een foto- of videocamera mee, zodat u het beoogde paard thuis nog eens op uw gemak kunt bekijken.

Verplicht chippen

 Uw paard of pony moet gechipt zijn en u moet in het bezit zijn van een bijbehorend paardenpaspoort. Veulens moeten gechipt worden voordat ze zeven maanden zijn.

 Tip

Het is verstandig om uw paard of pony direct na aanschaf te laten verzekeren. Diverse
verzekeringsmaatschappijen bieden een paardenverzekering aan die bijvoorbeeld
ziektekosten, ongevallen, diefstal en overlijden dekt.

Training en opvoeding

Het is een hele prestatie voor een paard of pony om een ruiter op de rug te dragen. In het wild zou ‘iets’ op de rug immers vaak betekenen dat het leven van het paard in gevaar is. Daarbij is het voor een paard of pony onaangenaam om uit balans te worden gebracht door een ruiter op zijn rug. Een paard of pony die van nature alles doet bestaat niet! Met trainen is uw dier echter veel te leren.

Vluchtdier

Een paard of pony is oorspronkelijk een vluchtdier dat in kuddes op de steppe leeft. Dit vinden we terug in zijn gedrag. In iedere kudde bestaat een bepaalde rangorde. In de omgang tussen mens en paard is het belangrijk dat de mens als leider optreedt en wordt aanvaard. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. Vergeet niet dat een paard veel sterker is dan u. Bij veulens moet al begonnen worden met een duidelijke en consequente opvoeding.

Voldoende beweging

Paarden hebben een heel eigen persoonlijkheid. Veel paarden en pony’s zijn ongecompliceerd, intelligent en vol zelfvertrouwen. Maar er zijn ook dieren die moeilijker in de omgang zijn, bijvoorbeeld een veranderlijk humeur. Een wild paard maakt in de vrije natuur heel wat kilometers bij het grazen en besteedt daarbij veel tijd aan het zoeken en eten van voedsel. Een paard dat u voor uw plezier houdt zal dan ook voldoende lichaamsbeweging moeten krijgen. Alleen een uurtje onder het zadel en verder de hele dag op stal is niet genoeg. Beweging zal zeker ten goede komen aan de gezondheid en het humeur van uw dier.

Sociale dieren

Omdat een paard een kuddedier is en daardoor heel sociaal, heeft het graag gezelschap van een ander paard, maar zelfs een geit of schaap kan dienst doen als maatje. Als het niet mogelijk is een dier bij uw paard te houden, is het verstandig de radio overdag aan te laten. Dit gaat verveling tegen en daarmee het ontstaan van stalondeugden en een slecht humeur. Overigens kan slechtzittend harnachement, zoals zadels en tuig pijn gaan doen en slechte zin veroorzaken. Houd het gedrag van uw paard goed in de gaten, u kunt er heel wat aan aflezen.

Zintuigen

 

Het best ontwikkelde orgaan van een paard of pony is de reuk, daarna gevolgd door gehoor, gevoel, smaak en zicht. Dit betekent dat goed stemgebruik bij omgang met deze viervoeters belangrijk is. Zicht mag dan wel het minst ontwikkeld zijn, maar vraagt zeker voldoende aandacht. Doordat zijn ogen opzij in het hoofd staan, ziet een paard of pony de dingen die voor en naast hem afspelen. Het instellen van zijn ogen van dichtbij naar veraf gaat minder snel, waardoor het dier niet meteen ziet wat iets precies is. Hierdoor zal een paard of pony makkelijk kunnen schrikken van bijvoorbeeld een papiertje op de weg. Als het dier aan een voorwerp wil wennen, zal het eraan willen ruiken en betasten met zijn tastharen op de bovenlip.