homedier en welzijnpaardhuisvesting van uw paard

Huisvesting van je paard

De stal van je paard of pony is schoon, fris en ventileert goed maar tocht niet. Leg op de bodem hennep, houtvezel of stro. Maak afrastering en haal giftige planten weg.

Frisse, schone stal

De belangrijkste regel voor alle stallen is dat ze fris en schoon zijn en een goede ventilatie hebben, maar voorkom tocht. Uitzicht naar buiten door bijvoorbeeld een open bovendeur zorgt voor de nodige afleiding. Zorg dat de staldeuren naar buiten opengaan, zodat je altijd makkelijk in de stal kunt komen. Sommige dieren zijn erg handig in het openen van de deur. Goede grendels die ontsnappen onmogelijk maken, zijn onontbeerlijk. De grootte van de stal moet voldoende ruim zijn voor uw dier om makkelijk te bewegen en voor een merrie met veulen of een hengst moet de staloppervlakte nog groter zijn.


Stooisel

Er zijn diverse materialen waarmee de stal kan worden opgestrooid. Welk strooisel u ook gebruikt: het moet schoon, stofvrij, fris, droog en absorberend zijn. Goede absorberende en oneetbare strooisel zijn onder andere hennep of houtvezel. Stro, zoals tarwestro en haverstro, is goedkoop en makkelijk aan te komen, maar is minder absorberend en kan, als er te veel van gegeten wordt, koliek veroorzaken.

Afrastering

Een paard of pony staat graag in de wei. Daar kan het dier zich vrij bewegen en zich af en toe in een gekke bui uitleven. Dat is niet alleen voor het paard of de pony erg vermakelijk, maar ook voor de toeschouwer. Een goede en veilige afrastering rond de wei of paddock is onontbeerlijk om ongelukken te voorkomen. Prikkeldraad is ongeschikt, omdat het lelijke verwondingen kan veroorzaken. U kunt het beste alleen schrikdraad gebruiken, samen met een goed zichtbare afrastering zoals lint. Eventueel kunt u de schrikdraad combineren met hout afrastering. Kijk voor meer informatie over afrastering bij het artikel 'Huisvesting' van Geiten en Schapen.

Pas op voor giftige bomen en planten

Zorg dat je paard niet kan eten van giftige bomen en struiken, zoals Taxus, Rododendron, Goudenregen en Buxus. Ook planten zoals Vingerhoedskruid, Monnikskap, de Nachtschade familie, Lupine, Adelaarsvaren, Gevlekte scheerling en Jacobskruiskruid zijn giftig voor paarden en pony’s.