homedier en welzijnpaardalles over uw veulentje

Alles over uw veulentje

Een merrie is na twee jaar geslachtsrijp, dek pas na drie jaar. De dracht duurt ongeveer elf maanden. Het veulen drinkt na een uur de biest, dat geeft hem de nodige weerstand.

Het veulen

In het begin blijft het veulentje nog onwennig en dicht bij zijn moeder. Later ontdekt hij de ‘wijde’ wereld met komische bokkensprongen... Erg leuk om naar te kijken!

Vruchtbare periode

 Een merrie is geslachtsrijp als ze ongeveer 2 jaar oud is. Dekken gebeurt in de regel niet voor het dier 3 jaar oud is. Merries hebben een seizoensgebonden periode waarin ze om de 21 à 23 dagen hengstig zijn, een dekking door een hengst accepteren en drachtig kunnen worden. Bij de meeste merries duurt die periode van februari of maart tot september of oktober. Tijdens de periode november tot februari en soms langer, worden de merries over het algemeen niet hengstig. In het voorjaar als de daglichtlengte weer toeneemt zal de cyclus bij de merrie weer ‘opstarten’. U kunt helpen de cyclus weer op gang te brengen door middel van goede voeding (de merrie mag niet te mager, maar ook zeker niet te dik zijn), regelmatige beweging, de aanwezigheid van andere paarden ofwel een goede algehele gezondheid en conditie. Zaken die de vruchtbare periode negatief beïnvloeden zijn onder meer het afnemen van de daglichtlengte, slechte conditie (door bijvoorbeeld een worminfectie), onrust, pijn en zonder soortgenoten op stal of in de wei staan.

Dracht en geboorte

De gemiddelde dracht van het paard duurt ongeveer 340 dagen (11 maanden). Er komen echter grote verschillen in duur van de dracht voor. De meeste merries in Nederland worden door middel van kunstmatige inseminatie drachtig. Mocht u interesse hebben om uw merrie te laten dekken, neem dan vooraf contact op met uw dierenarts om het gehele traject door te nemen. Ook rondom de geboorte van het veulen is het altijd raadzaam de dierenarts in te schakelen.

Geboortealarm

Ook voor ervaren fokkers blijft het moeilijk om het juiste moment van de bevalling te voorspellen. De verhalen van mensen die vele weken in de stal bij hun paard slapen zijn geen uitzondering. Er bestaan tegenwoordig diverse producten die fungeren als geboorte-alarm.

Biest

 Het pasgeboren veulentje zal al na ongeveer een uur proberen op te staan op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankelen omdat de motoriek van uw veulen nog niet optimaal is ontwikkeld. De melk van de eerste 24 uur, ook wel biest genoemd, is heel belangrijk voor het jonge dier: het bevat allerlei anti-stoffen waardoor het een goede weerstand opbouwt.

SOS dealer

Helaas gaat de bevalling niet altijd goed.. In het ergste geval verliest het veulen zijn moeder. Via de natuurlijke weg zal dit veulen dus niet binnen de eerste 24 uur de biest van zijn moeder drinken. Om dit probleem op te vangen, biedt PAVO een SOS pakket aan, waarin 2 sachets met colostrum (biest) en een sachet veulenmelk +fles met bijbehorende speen. Lees hier alles over dit SOS pakket. Alle door PAVO geselecteerde SOS dealers hebben dit SOS pakket altijd op voorraad en zijn 24/7 te bereiken via de telefoonnummers die op de PAVO site te vinden zijn.