homedier en welzijnknaagdiervoeding voor uw knaagdier

Welk voer is goed voor uw konijn?

Bijzonder darmstelsel

Is het u wel eens opgevallen dat konijnen bijna ononderbroken eten? Dit heeft een reden, want in tegenstelling tot de meeste zoogdieren heeft de maag van een konijn nauwelijks spieren waarmee het voer verder kan worden getransporteerd. Deze speciale maag werkt volgens het principe dat hij zijn geweekte en zure inhoud alleen naar de dunne darm verder transporteert als er via de bek, keel een slokdarm constant nieuw voedsel binnenkomt. Om deze reden moet de maag van een konijn altijd goed zijn gevuld. Opdat uw huppelende huisdieren zich helemaal op hun gemak voelen, hebben ze ongeveer tachtig maal per dag - soms tot honderdtwintig maal per dag - een kleine respectievelijk minuscule maaltijd nodig.

Ruwvoer

Het allerbelangrijkste voedingsbestanddeel van een konijnendieet is hooi. Een konijn behoort hier dan ook onbeperkt van te kunnen eten. Vers hooi bevat vezels en voedingsstoffen waar dit dier niet zonder kan. Behalve dat het goed is voor het maag-darmkanaal, is het ook goed voor het gebit. Door het eten van hooi slijten de tanden, die bij een konijn blijven doorgroeien en dat voorkomt veel gebitsproblemen.

Droogvoer

Naast hooi kunt u uw konijn dagelijks wat droogvoer geven. Hierin zitten voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. 20-30 gram per kilo konijn per dag is voldoende. Kenner Gemengd Konijnenvoer, Kenner Dwergkonijnenvoer en Kenner Konijnenkorrels bieden uw huisdier stuk voor stuk alles wat het nodig heeft: eiwitten, vet, ruwe celstof en mineralen. Geef de dieren daarnaast Kenner Hooi om aan de ruwvoerbehoefte te voldoen. Ruwvoer verzorgt bovendien de constant aangroeiende snijtanden, die door het kauwen slijten. Ook takken van fruitbomen, andere houtachtigen en hard droog brood zorgen ervoor dat de tanden gezond blijven.

Nachtkeuteltjes

Konijnen eten de ontlasting van de nacht op. Dit klinkt niet smakelijk, maar deze nachtkeuteltjes zijn, in tegenstelling tot de ontlasting van overdag, zacht en bevatten vele eiwitten en vitamine B en K, wat het konijn nodig heeft om gezond te blijven.

Geef uw konijn daarom niet teveel droogvoer want dan eet het zijn nachtkeuteltjes met de belangrijke voedingsstoffen niet op en bovendien is een te dik konijn niet gezond.

Vers voer

Geschikte groenten en fruit voor een konijn zijn:

Groenten en fruit die NIET geschikt zijn voor een konijn:


Deze groenten veroorzaken gas in de darmen waar uw konijn ziek van kan worden. Zelf kleine hoeveelheden kunnen al leiden tot gasvorming (trommelzucht). Geef konijnen ook geen gemaaid gras (dit gaat nl. erg snel achteruit in kwaliteit), geplukt of geknipt gras is wel geschikt voor konijnen. Geef nooit groenvoer rechtstreeks uit de koelkast of vriezer voordat deze op kamertemperatuur is gebracht.

Verder mag een konijn ook fruit hebben, bijvoorbeeld appel met schil, geef echter niet teveel omdat de suikers het konijn dik maken. Bovendien kan te veel fruit diarree geven. Oud brood, kastanjes en eikels vinden konijnen ook erg lekker.

Verder kunt u uw konijn vers groenvoer geven, zoals peentjes, andijvie, paardebloemen, boerenkool en appel. Sla, bonen en kool kunt u beter alleen in kleine porties geven en uitsluitend aan volwassen dieren. Deze kunnen namelijk teveel gas in de darm veroorzaken, waar uw konijn ziek van kan worden. Ook groenvoer rechtstreeks uit de koelkast of vriezer kan dit soort problemen veroorzaken, geef het liever op kamertemperatuur. En geef het konijn in elk geval nooit te veel.

Water

Natuurlijk hoort er ook altijd schoon en vers drinkwater aanwezig te zijn. Het handigste is om hier voor een drinkflesje te gebruiken. Het water kan daarin niet vies worden door voer, bodembedekking of uitwerpselen. Let er in de winter wel op dat, als het hok buiten staat, het water in het tuitje niet bevriest, waardoor er dan geen water uit het flesje kan worden gedronken. Een drinkbakje kan ook, maar dan wel een exemplaar met een rand die zo hoog is dat de keelhuid van het konijn niet constant in het water hangt bij het drinken. Dit kan namelijk een huidontsteking veroorzaken. Als het dier niet genoeg kan drinken, bijvoorbeeld omdat het water bevroren is in de winter, kan de urine een rode kleur krijgen. Dit komt door een rode kleurstof die met urine wordt uitgescheiden. Rode urine kan echter ook komen door een blaasontsteking.