homedier en welzijnknaagdierverzorging van uw knaagdier

Vacht

Konijnen zijn uitzonderlijk zindelijke dieren. Het is overbodig om ze in bad te doen. Soms, bij warm weer, zal het konijn bevuild stro opgraven om zich te koelen. Hierdoor ontstaan vieze plekken in de vacht die moeilijk te verwijderen zijn. Houd het hok dus goed schoon. Mocht het konijn toch heel vies zijn kan een wasbeurt helpen, maar meestal verliest het konijn de vieze plekken gewoon tijdens de rui. Als er klitten in de vacht zitten kunt u deze er het beste uitknippen. Zeker als het konijn vuil in zijn vacht heeft rond de anus is het van belang deze snel goed schoon te maken i.v.m. vliegen die er op af komen.

Het beste kunt u uw konijn iedere week even borstelen, zeker bij langharige konijnen. Dit is goed voor de bloedsomloop van het konijn en de oude haren worden verwijderd. Er zijn in onze winkels verschillende soorten kammen en borstels verkrijgbaar.

Gebit

De tanden van een konijn blijven het hele leven doorgroeien. Normaal gesproken worden deze op lengte gehouden door voldoende te knagen, zodat ze weer worden afgesleten. De juiste voeding, voornamelijk voldoende hooi, speelt hierbij een grote rol. Als de tanden te lang worden kan het konijn niet meer goed eten. In dat geval moet het dier naar de dierenarts. Deze kan de tanden dan weer inkorten, zodat eten weer mogelijk gemaakt wordt.

Nagels

In de natuur zullen veel knagers graven, waardoor de nagels kort blijven. In het hok met een heerlijk zachte bodembedekker gebeurt dat natuurlijk niet! Nagels blijven steeds doorgroeien en moeten af en toe (eens in de 2 à 3 maanden) geknipt worden. Er zijn verschillende soorten nagelknippertjes verkrijgbaar. Bij het knippen moet u goed opletten waar u knipt. Vlakbij de teen zit een donker stukje nagel, dit heet het leven, daar moet u dus niet in knippen. U kunt het leven goed zien als u er met een zaklamp op schijnt. De meeste konijnen vinden het niet fijn als er aan hun tenen gefrunnikt wordt, daarom adviseren wij u het konijn in een handdoek te rollen zodat het niet makkelijk weg kan komen.

Houd uw dier goed vast. Liefst met zijn tweeën. Zorg dat uw dier rustig is en houdt het pootje waar u de nagels van wilt knippen goed vast. Zo zorgt u ervoor dat hij het pootje niet weg kan trekken. Met het tangetje bepaalt u dan waar u wilt knippen. Net een stukje voor het bloedvaatje. En dan in één keer doorknippen.

Per ongeluk in ‘het leven’ geknipt?


Wanneer u per ongeluk toch in ‘het leven’ knipt, zal er een bloeddruppeltje verschijnen. Geeft niets, dat zal vanzelf weer stoppen. Eventueel kunt u het nageltje in talkpoeder dopen om het bloeden te stoppen.

Konijnen kunnen ookbesmetworden met parasieten

Vlooien

Vlooien kunnen zichzowel in de vacht als inde omgeving bevinden. Grote aantallen kunnen leiden tot bloedarmoede en vermagering. Bovendien kunnen vlooien een lintworm overbrengen.Ze veroorzaken jeuk en soms geven ze allergische reacties.

Luizen

Luizen kunt u voornamelijk vinden op de rug en rond het borstbeen. Afhankelijk van de ernst van de besmetting de volgende verschijnselen veroorzaken; jeuk, haaruitval, korsten en soms zelfs huidzweren. Wat opvalt zijn de aan de haren gekleefde eieren, de neten. Luizen veroorzaken al in kleine aantallen ernstige irritatie en vermagering. Bij grote aantallen kan verwerpen van de vruchten optreden en verwaarlozing van jongen.

Mijten

Veel konijnen van alle leeftijden hebben regelmatig mijt of ook schurft genoemd. Er zijn verschillende soorten mijten dieleven zevan huidschilfers. Meestal veroorzaken ze jeuk. Dit levert onrust op en de dieren beginnen te krabben en bijten waardoor huidirritaties ontstaan. Verder kunt u een onregelmatig haarkleed (dieren komen niet of moeilijk door de rui), roos, korstjes,kale plekjesen eczeem zien. Sommige mijten kunnen ookbij de mens huidirritatie geven.

Bij konijnen komt ookoorschurftmijt voor; deze is erg besmettelijk. De mijten kunnen lang buiten het konijn overleven. De mijt graaft gangen in de huid van het oor met als gevolg heftige jeuk, krabben, schudden en scheef houden van de kop. Op den duur vormen zich bladsgewijze korsten in de gehoorgang. Hieronder zit vaak een bloederige, etterige ontsteking. Bij doorbreken van de infectie naar het middenoor en de hersenvliezen kunnen er evenwichtstoornissen, stuipen en epilepsieaanvallen optreden. Als uw konijn oorschurftmijt heeft dan kunt u de korsten voorzichtig losweken met babyolie en enkele dagen later voorzichtig verwijderen. Gebruik daarnaast ook een anti-parasietenmiddel. De verschijnselen zijn jeuk, haaruitval, verdikking van de huid, korstvorming en huidontsteking.

Anti-parasietmiddel

Anti-parasietenmiddelen zijn behalve tegen uitwendige parasieten ook werkzaam tegeninwendige parasieten zoals spoel- en zweepwormen. Een knaagdier met wormen zal sterk vermageren. De conditie zal verslechteren en daardoor ook de weerstand tegen andere ziekten.

Voor alleparasietenbestrijding geldt dat u niet moet vergeten de omgeving, kooi en dergelijke te behandelen met een omgevingsspray.