homedier en welzijnknaagdierhuisvesting van uw knaagdier

Binnen of buiten?

Konijnen kunnen zowel binnen- als buitenshuis gehouden worden. Als deze dieren beschikken over een goed hok met eventueel een beschermend rolgordijn, zijn ze prima bestand tegen kou. Ze kunnen echter niet tegen tocht, te felle zon en nattigheid. Een konijn kan ook niet tegen grote temperatuurswisselingen. Zet hem of haar daarom nooit vanuit een koude omgeving ineens bij een warme kachel of andersom.

Buitenhok

Voor een buitenhok geldt dat het hok altijd van de grond moet staan en goed geïsoleerd moet zijn. Het dak van het hok moet ruim oversteken, zodat inregenen niet mogelijk is. Een buitenhok met een droog, warm nachthok heeft uw konijn het liefst. Heeft uw buitenhok geen onderren kies dan voor een losse ren waar u uw konijn regelmatig in kunt laten bewegen.

Binnenhok

Het binnenshuis houden van een konijn is ook goed mogelijk. Er zijn kooien te koop met een kunststof onder- en bovenbak en uitvoeringen waarbij het bovenste gedeelte geheel uit traliewerk bestaat. Bij de laatstgenoemde uitvoering is het voordeel dat de ventilatie beter is, maar u zult af en toe wel bijvoorbeeld wat stro of voer naast de bak vinden. Bij de eerstgenoemde kooi heeft u daar geen last van, maar is de ventilatie minder en dient u er op te letten dat het in de kooi niet te warm wordt. Het is beter om de kooi sowieso niet te dicht bij een verwarming te plaatsen of in de volle zon.
Konijnen zijn erg schoon. Meestal kiezen ze een apart hoekje in hun hok om hun behoefte te doen. Handig dus om een apart konijnenhoktoilet in die hoek te plaatsen. Dit is een speciaal ontworpen driehoekige bak van kunststof. Daardoor hoeft u minder vaak het hele hok te verschonen. Het is zelfs mogelijk om dit intelligente dier te leren zijn behoefte op een kattenbak te doen! U zou uw wollige huisgenootje dus ook los in huis kunnen laten lopen, maar dan moet het huis natuurlijk wel konijnvriendelijk zijn ingericht. Gevaren die op de loer liggen, zoals bijvoorbeeld elektriciteitsdraden of giftige planten, moeten in zo'n geval onbereikbaar zijn want bijna alle konijnen knagen aan alles wat ze tegen komen.

Hoe groot moet het hok zijn?

Afhankelijk van de grootte van het konijn

Voor binnen en buiten geldt dat het hok in ieder geval voldoende ruim en hoog moet zijn. Als richtlijn kunt u aanhouden dat de lengte van het hok minimaal 100 cm moet zijn voor dwergkonijnen, voor grotere konijnen heeft u dus een groter hok nodig.Uw konijnmoet in het hokeen paar hupjeskunnen maken en ookmoet het er in kunnen staan. Bedenk dus goed vantevoren hoe groot uw konijn zou kunnen worden. Een konijn strekt graag zijn pootjes. Het rondrennen is niet alleen goed voor het humeur van dit diertje, maar ook voor de conditie en dus de gezondheid. Als u het konijn niet veilig los kunt laten lopen is het zeker aan te raden een ren aan te schaffen. Houdt er wel rekening mee dat een konijn zich uit kan graven: gaas aan de onderkant van een ren is dan ook geen overbodige luxe.

Knaagproof

Uiteraard moet het hok "knaagproof" zijn. Konijnen zullen altijd proberen aan randjes en latjes te knagen. Een nachtverblijf moet over een beschutte en donkere plek beschikken waar het konijn zich veilig voelt en rustig kan slapen. Als het hok buiten geplaatst wordt is het van belang dat het dak goed afwatert. Het beste kan gekozen worden voor natuurlijk houtsoorten als hardhout of vurenhout.. Verder is het van belang dat de bodemplaat en het hok eenvoudig en goed gereinigd kunnen worden. Wees voorzichtig met het verven van de binnenkant van het konijnenhok. Sommige verfsoorten kunnen giftig zijn voor knaagdieren.

Eisen voor een konijnenhok

Zelf een hok maken

Konijnenhokken zijn er in veel soorten en maten te koop in onze winkels, maar u kunt natuurlijk ook zelf een hok bouwen en ontwerpen. Wij helpen u een handje met onderstaande tips.

Het ontwerp

Denk goed na over het ontwerp, dan zal het bouwen straks een stuk sneller gaan en het resultaat naar tevredenheid zijn. Bepaal allereerst de omvang. De minimummaten per konijn zijn gemiddeld 100x60x60 centimeter. Zorg dat het konijnenhok makkelijk schoon te maken is en dat u uw konijn er makkelijk uit kunt pakken.
Konijnen stellen een nachthok of in ieder geval een wat donkere, beschutte plek erg op prijs. Voorkom scherpe randen en hoekjes, omdat uw konijn hieraan zal gaan knagen. Om dit tegen te gaan zijn er speciale hoekstaaltjes te koop.
Maakt u een vaste ren aan uw konijnenhok? Let er dan op dat de konijnen er niet uit kunnen graven. U kunt bijvoorbeeld gaas op een diepte van ongeveer 30 cm in de bodem ingraven of ook gaas aan de onderkant maken.
Zorg dat het dak van uw konijnenhok ongeveer 10 cm uitsteekt om inregenen te voorkomen. Als het dak meer uitsteekt, wordt het hok te donker. Laat het dak iets scheef lopen, zodat er geen water op het konijnenhok blijft staan. Bouw uw konijnenhok op poten zodat het beschermd is tegen optrekkend vocht.

Het juiste materiaal

Goed materiaal is het halve werk. Betonplex, vuren, hardhout, multiplex zijn geschikt om een konijnenhok mee te bouwen. Voor alle houtsoorten geldt dat ze aan de buitenkant geïmpregneerd, gebeitst of geschilderd moeten worden voor de weersbestendigheid. Het gaas in het konijnenhok moet niet te grote mazen hebben. Gebruik verzinkt gaas voor uw konijnenhok met vierkante mazen. Het dak kan van gewoon dakleer gemaakt worden, dat is goed waterdicht. De binnenkant van het konijnenhok kunt u beter niet verven of beitsen, omdat de verf giftig kan zijn voor konijnen.

En als het hok klaar is?

Zet het konijnenhok niet in de felle zon en zorg ervoor dat het konijnenhok met de opening naar de juiste kant staat, zodat het niet te snel inregent. En dan nu: tijd om uw konijnen hun nieuwe onderkomen te laten betrekken!

Inrichting van het konijnenhok

Bodembedekker

Als bodembedekker van het hok zijn er diverse mogelijkheden. Zo zou u bijvoorbeeld stro of hennep kunnen gebruiken. Konijnen vinden het heerlijk als ze zich in het materiaal kunnen nestelen, heerlijk warm omdat het isoleert, wat vooral 's winters prettig is in een buitenhok. Verder is het van belang dat het materiaal goed vocht opneemt en zacht is voor de voetjes.
Stro is relatief goedkoop en neemt redelijk goed de urine en luchtjes op. U kunt het als bovenlaag gebruiken op bijvoorbeeld een laag kranten en/of houtkrullen. Hooi kan ook als bodembedekker maar neemt niet zo goed vocht op. Hennep is een zeer geschikte bodembedekker. Het is zeer zacht en comfortabel en neemt veel vocht en geurtjes op. Het is niet nodig om een onderlaag onder de hennepvezels te doen.
Een combinatie van verschillende soorten bodembedekkers is natuurlijk ook mogelijk. Gebruik echter nooit een bodembedekker van klei of kunststof want het konijn kan van zijn bodembedekker eten en dan darmproblemen krijgen.

Hoe vaak schoonmaken?

Over het algemeen moet het hele hok minimaal 1 keer per week worden schoongemaakt. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel konijnen u heeft en hoeveel ze in hun hok plassen en poepen. Gaat het hok al na een aantal dagen stinken, of poept en plast het konijn niet meer op zijn normale plek, dan is het tijd om het hok schoon te maken.
Als uw konijn een vaste hoek gebruikt voor zijn ontlasting kunt u daar eventueel een bak plaatsen waar het konijn dan zijn behoefte op doet zodat u minder werk heeft aan het schoonmaken van het hok.

Schoonmaakmiddelen

Een konijn produceert troebele urine dat veel kristallen bevat, die aan de kooi hechten. Daarom zijn de verblijven van deze dieren niet altijd even makkelijk schoon te maken. Papier (kranten bijv.) onder in het hok kan dit vergemakkelijken. Dit is tevens prettig voor het konijn als de bodem van het verblijf glad is, het zal dan niet zo snel uitglijden.
Urineaanslag kan worden verwijderd door het een tijdje in te weken met pure azijn. Hierna kan de aanslag gemakkelijk worden weggeveegd. Gebruik geen giftige schoonmaakmiddelen voor het hok. Soda, azijn en groene zeep zijn goede voorbeelden van veilige schoonmaakmiddelen. Na het schoonmaken moet u altijd goed naspoelen met water, om alle resten van schoonmaakmiddelen te verwijderen. Er zijn ook speciale middelen te koop voor het schoonmaken van dierenhokken.