homewerken in de tuinkleding en schoenenwerkschoenen en -klompen

Kenmerken werkschoenen

Werkschoenen bieden uitkomst wanneer naast draagcomfort vooral veiligheid en duurzaamheid van belang zijn. Gebruikt u de werkschoenen om in de tuin te werken of voor klusjes in en om het huis, dan volstaat een eenvoudige uitvoering. Draagt u elke dag veiligheidsschoenen op uw werk, dan moeten de schoenen optimale bescherming bieden én lekker zitten. Goede werkschoenen voldoen aan de strengste
gebruikerseisen:

• Antislip;

• Ondersteuning van de gehele voet;

• Antizwik;

• De juiste hielondersteuning.

Kies de juiste maat

Check uw maat in de maattabel. 

Kies voor veiligheid

Welke mate van veiligheid u wenst, is afhankelijk van uw werkzaamheden. Werkt u bijvoorbeeld veel met vee, dan beschermt een stalen neus uw voeten tegen hoeven die per ongeluk op uw voet komen. In de bouw zorgt een beschermende voetzool ervoor dat uitstekende spijkers geen gevaar vormen. Een veilige schoen voldoet aan de S-normering, er zijn vier categorieën:


Schema_S-normering

Kies de juiste zool

Naast de veiligheidsnorm is het materiaal van de zool ook van groot belang. Kies de zool die bij u past. Er zijn verschillende soorten zolen te weten rubber (ook wel nitril of vulca) genoemd en Polyurethaan (PU). Hieronder vind je de verschillen.

Rubber zolen

• Betere antislip

• Hittebestendigheid +/- 230 C

• Goed bestand tegen insnijdingen (bv. glas)

• Beter bestand tegen agressieve stoffen

• Bij vulkanisatie betere hechting aan schacht

• Zwaarder

• Zakt niet door

• Ammoniak- en zuurbestendig

• Na een aantal weken lopen op een rubber zool wordt de zool soepeler.

• Zeer geschikt voor mensen die werken in de metaalsector.

PU zolen

• Meer slijtvast
• Lichter in gewicht
• Goede warmte-isolatie
• Schokdempend
• Minder bestand tegen insnijdingen
• Lagere hittebestendigheid +/- 120 C

Let op inlegzolen kunnen de pasvorm en de draageigenschappen veranderen en een nadelige invloed hebben op de beschermfunctie van de schoen.

Altijd een goede tussenzool

Naast de eigenschappen van de zool is het materiaal van de tussenzool ook van groot belang. De tussenzolen van onze werkschoenen hebben allemaal de volgende eigenschappen:

• Licht in gewicht

• Schokabsorptie

• Veel draagcomfort

Kies voor kwaliteit

Er zijn werkschoenen van verschillende prijs- en kwaliteitsniveaus verkrijgbaar. Een kwaliteitsschoen kost iets meer, maar zorgt voor meer veiligheid en gaat een stuk langer mee. Enkele aspecten die de kwaliteit van werkschoenen bepalen:

Leerdikte

Alle veiligheidsschoenen moeten een minimale leerdikte hebben van 1,6 mm. Duurdere schoenen hebben een minimale leerdikte van ca. 2,2 mm.

Goede tong

Duurdere schoenen zijn voorzien van een betere tong (leer of nylon). Een goede tong verschuift niet en vermindert de druk op de wreef. Daarnaast wordt de waterdichtheid van de schoen mede bepaald door de tong.

Overneus

Werkt u veel op de knieën, dan is een ‘overneus’ op de schoen zeer wenselijk. Dit Verlengt de levensduur van de schoen aanzienlijk.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een werkschoen wordt bepaald door de samenstelling van het toegepaste materiaal, het ontwerp en de soort zool. Deze aspecten samen zorgen ervoor dat een werkschoen slijtvast is en een lange levensduur heeft. Daarnaast is uiteraard de mate van intensief gebruik zeer bepalend voor hoe lang een schoen meegaat.

Onderhoud

Voor een optimale werking en duurzaamheid is het van belang dat de schoenen regelmatig worden gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel. Gebruik geen bijtende middelen. Onderhoud van het leren bovendeel van de schoenen kan het best met een lederolie, -crème of -vet worden gedaan. De schoenen moeten goed worden uitgewreven. Hierdoor behoudt het leer zijn zachtheid en waterdichtheid.

Als de schoenen nat zijn geworden, behoren deze te drogen op een koele, droge plaats. Natte schoenen nooit bij een warmtebron laten drogen. Als de schoenen zijn beschadigd, bestaat de kans dat het veiligheidsniveau niet meer intact is. Om te garanderen dat u nog steeds de optimale bescherming geniet kunt u dus beter nieuwe schoenen aanschaffen.

Klompen

 

De klomp heeft misschien een wat ouderwetse imago. Maar vergis u niet: klompen bieden zowel veiligheid als een groot draagcomfort!

Houten klompen

Populier of wilgenhout

Voor houten klompen wordt zowel populierenhout als wilgenhout gebruikt. De populierklomp is bestelbaar vanaf maat 12 en daardoor geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is deze klomp leverbaar in meerdere soorten en kleuren. Wilgenhout is duurder dan populier, omdat het hout harder is en meer samengeperst. Dit betekent dat de wilgklomp sterker is en meer slijtvast. Ook heeft deze klomp een hoger isolerend vermogen en laat geen water door.

Onze VV houten klompen zijn CE gekeurd, wat betekent dat ze bescherming bieden tegen vallende voorwerpen tot 200 Joule. Dit betekent dat als u een gewicht van 10 kg laat vallen vanaf 2 meter hoogte, de klomp daartegen bestand is. Verder bieden ze bescherming tegen scherpe voorwerpen. Onze houten klompen onderscheiden zich verder door de goede pasvorm, kwaliteit en afwerking.

Schoenklompen

Bovenwerk van leer en/of PU

Veel mensen geven de voorkeur aan schoenklompen boven de klassieke houten klompen; het draagcomfort van een schoen gecombineerd met de stevigheid van hout. Bij een groot deel van onze schoenklompen wordt het bovenwerk gemaakt van een volnerf leder. Dat is een hoge kwaliteit leer waarbij de nerf nog intact is en de natuurlijke structuur daardoor bewaard is gebleven. Volnerf leer is dik en gaat lang mee. Alle andere leersoorten die gebruikt worden voor schoenklompen worden behandeld met een coating van PU (polyurethaan).

Zool van hout en/of PU

Een schoenklomp kan een houten zool hebben van hard beukenhout of middelhard elzenhout. De beukenhouten zool is het meest splijtvast en heeft daardoor een hele lange levensduur. Een houten zool biedt een groot draagcomfort, heeft een goed vochtopnemend vermogen en is bestand tegen scherpe voorwerpen. U kunt ook kiezen voor een schoenklomp met een zool van PU met een massief beukenhouten binnenzool. Een PU-zool heeft een uitstekende schokdempende werking en zorgt dus voor optimaal draagcomfort.