homewerken in de tuinkleding en schoenenmaterialen en stoffen

Materialen en stoffen

Kwaliteit, veiligheid en functionaliteit staan voorop bij onze werkkleding. Maar ook bij werkkleding worden gemak en comfort steeds belangrijker. Bij al deze eigenschappen is de materiaalkeuze de bepalende factor. Veel gebruikte materialen voor werkkleding zijn katoen, polyester, cordura en nylon. Daarnaast is ook een mix van deze materialen mogelijk.

Katoen

Katoen is een zuiver natuurproduct, zacht en comfortabel, met een enorm vochtopnemend vermogen zonder klam aan te voelen. Is bovendien zeer warmte-isolerend en mag als enige vezel op 90C worden gewassen. Katoen smelt niet bij hitte en vat niet snel vlam. Het grootste deel van onze hemden zijn gemaakt van 100% Egyptische katoen, dit is kwalitatief één van de beste katoensoorten, die heel sterk is en nauwelijks krimpt.

Polyester/katoen

Door toevoeging van polyester wordt de katoen versterkt tot een zeer sterke en slijtvaste stof. Daarom wordt polyester/katoen veelal in de verhouding 65%/35% in werkkleding gebruikt, bijvoorbeeld in overalls of bodywarmers. Voor sweaters wordt ook vaak polyester/katoen gebruikt, maar dan in een andere verhouding namelijk 35%/65%. De reden hiervoor is dat katoen direct op de huid prettiger draagt dan polyester i.v.m. transpiratie. Het vochtopnemend vermogen van katoen is hoger dan dat van polyester. Polyester geeft een lichtte glans aan de stof, deze verdwijnt na een aantal wasbeurten.

Fleece

Fleece is een breisel van 100% polyester, dat zeer sterk geruwd wordt, zodat het een harig en zacht oppervlak krijgt. Het wordt gemaakt in verschillende diktes waarbij het gewicht van de stof varieert van 200 gram voor de micro fleece (dunne stof voor in de zomer bijv.), 300 gram fleece voor de normale fleece en 360 gram voor dikke, zware fleece. Fleece is een zeer comfortabel materiaal met hoge isolatiewaarde. Het neemt bijna geen water op, is licht in gewicht en zorgt voor een maximale afvoer van transpiratievocht. Hoewel kleding van fleece warm is om te dragen is het niet winddicht. Dit kan opgelost worden door een ademend maar winddicht membraan tussen twee lagen fleece te verlijmen.

Pillen

Soms kunnen stoffen gaan "pillen”, dan klitten losse deeltjes (haartjes) samen tot kleine vezelbolletjes (pluisjes) aan het oppervlak van de stof. De fleece in ons assortiment kent door een speciale behandeling van de stof een hoge anti-pilling factor.

Micro t/c en ritex

Dit materiaal is ook gemaakt van 65% polyester en 35% katoen. Micro wil zeggen dat het polyestergaren zeer dun en fijn geweven is en daardoor heel zacht aanvoelt. Het heeft een groot kreukherstellend vermogen en is erg slijtvast en duurzaam. Het krimpt nauwelijks en is chemisch te reinigen. Ritex is de coating, die de stof een waterafstotende werking geeft en bovendien beschermt tegen de zon (UPF50+)

Kenmerken van het materiaal zijn:

Denim of spijkerstof

Spijkerstof is een stevige katoenen stof die in keperbinding geweven wordt. De speciale manier van weven levert een heel sterke stof op. Kenmerkend zijn verder de dubbele stiksels en de spijkers of nagels. Het klassieke en meest verkochte model jeans is het 5-pocketmodel. Het vijfde zakje is het kleine zakje in de rechter voorzak, de zogenaamde coinpocket. De jeanslook wordt verkregen door de katoen met Indigo (blauwe kleurstof) te verven. Kenmerk van Indigo is dat deze kleurstof om de draad heen hecht en het garen niet door en door verft. De geverfde stof kan eventueel gewassen worden met lavastenen, die de verfstof er voor een deel weer afschuren, waardoor de typische stonewashed look wordt verkregen.

Cordura

Cordura is een bijzonder duurzame en slijtvaste stof van 100% nylon, die vooral gebruikt wordt voor de versteviging van zakken en knie-, schouder- en armstukken. De stof is 10 keer sterker dan katoen en 3 keer sterker dan een gewone polyestervezel. Het is vuilafstotend, extreem sterk maar toch zacht en licht.

Wind- en waterdichte, waterafstotend en ademende stoffen

Wat wordt bedoeld met wind en waterdicht?

De 100% windwaterdichte stoffen zijn van polyester- of nylon gemaakt. In ons assortiment hebben we kleding van stoffen die een speciale coating hebben en daardoor wind- en waterdicht zijn. Naarmate u een kledingstuk meer belast, neemt de kans op het doorlaten van water toe. Ook de weersomstandigheden spelen natuurlijk een grote rol. Een stof die een mild voorjaarsregentje prima doorstaat kan minder goed bestand zijn tegen een stevige hoosbui. Om te voorkomen dat regenwater via de naden van uw jas binnendringt worden deze waterdicht gemaakt door ze te lassen of te tapen, waardoor de naden ook 100% wind/waterdicht zijn. De mate van winddichtheid is in het algemeen evenredig aan de mate van waterdichtheid.

Wat wordt bedoeld met waterafstotend?

Waterafstotend is een stof als deze zodanig dicht geweven of met een speciale coating behandeld is dat waterdruppels zich niet op het materiaal vast kunnen zetten, maar er vrijwel direct weer afvallen. U kunt kiezen voor waterafstotende kleding als het ademend vermogen belangrijker is dan de waterdichtheid. Naarmate een kleding stuk beter bestand is tegen water wordt het ventilerend vermogen minder. Stoffen die alleen waterafstotend zijn bezitten betere ademende eigenschappen. Doorgaans zijn de naden van waterafstotende jacks en broeken niet gelast of getapet. Waterafstotende kleding is prima geschikt voor dagelijks gebruik en kleine regenbuien.

Wat wordt bedoeld met ademend?

Het ademend of ventilerend vermogen van kleding is gebaseerd op een natuurkundig principe. Warme lucht en waterdamp hebben de neiging om zich te verplaatsen in de richting van lucht met een lagere temperatuur. De mate waarin een stof in staat is om waterdamp door te laten noemen we het ademend of ventilerend vermogen van de betreffende stof.

Onderkleding moet ook ademend zijn

Een goed ademende stof zal het zweet van uw lichaam af transporteren, waardoor u minder snel zult afkoelen. Maar ademende kleding werkt alleen wanneer uw lichaam en kleding droog zijn én uw kleding ook van ademend materiaal is gemaakt. Alle natuurlijke materialen zijn ademend. Daarnaast zijn er synthetische materialen speciaal ontwikkeld om te ademen. U herkent ze aan een apart label.

Wastips kleding

 

Wassymbolen