homedier en welzijnkippenvoeding voor uw kippen

Voeding voor uw kippen 

Voeding voor je kippen

Houd je kip gezond met goede voeding. Geef hem een volledig kippenvoer, aanvullend voer, groenvoer, insecten, grit en kiezel. Zorg elke dag voor vers water.

Hetzelfde menu

Informeer bij de fokker welk voer hij de kippen geeft voordat je ze ophaalt. Kippen houden niet van veranderingen en raken van de leg. Geef hetzelfde voer als de fokker. Ga geleidelijk over op ander voer, meng het oude en nieuwe voer door elkaar.

Gezonde voeding

Er zijn twee soorten kippenvoer, volledige voeding en aanvullend voer. Koop volledige voeding, dat bevat alle benodigde voedingsstoffen die je kip nodig heeft. Het is te koop als korrel, meel en mix.

Kippenkorrel

De kippenkorrel is een samengeperste korrel. Elke korrel bevat dezelfde voedingsstoffen, waardoor je kip gegarandeerd alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Het voorkomt selectief eten, kippen eten eerst alle lekkere dingen op. Het voordeel van een korrel is dat de kip minder voer verspilt. Als de korrel uit de voerbak valt blijft die herkenbaar en wordt alsnog opgegeten.

Kippenmeel

Kippenmeel heeft een goede voedingswaarde en houdt je kip bezig. Geef bij de basisvoeding wat gemengd graan en kippengrit. Je kip is veel langer bezig om een behoorlijke portie voedsel op te nemen. Koop een goede voerbak die verspilling van het meelvoer beperkt.

(Kriel)Kippenmix

Kippenmix is een gemengd voer, dat allerlei granen bevat. De gemengde structuur van het voer stimuleert het natuurlijke scharrelgedrag. Dit voer eet je kip selectief, hij eet eerst de lekkerste granen op. Let dus goed op dat je kippen iedere dag de voerbak helemaal leeg eten, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef geen extra granen als aanvulling.

Graanvoer

Gemengd graan met of zonder gerst, is een aanvullend voer en mag je elke dag beperkt geven. Geef het graan in de namiddag in het hok, zodat de maag bezig is met verteren als de kippen op stok gaan. Dat bevordert de rust in het kippenhok. Voer niet teveel graan. Zorg dat de kippen al het voer opeten en niet te dik worden.

Keukenafval

Voer je kippen het groenafval uit de keuken, ze waarderen de afwisseling. Sla, komkommer, overige groente en fruit, je kippen vinden het allemaal heerlijk. Geef het in een apart bakje zodat het schoon blijft. Haal de volgende dag de resten uit het hok, als het gaat rotten of schimmelen worden je kippen ziek. Voer geen keukenafval dat gekookt is met zout of kruiden, dan raakt het maagdarmkanaal ontregeld. Geef niet teveel vers voer, zorg dat je kippen het volledige voer opeten zodat ze geen vitamine- of mineralentekorten krijgen.

Kuikenvoer

Voor kuikens is er speciaal voer te koop. Als dekuikensuit het ei kruipen, hebben ze de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. De eerste 24 tot 36 uur hebben ze daarom geen voer nodig. Als de kuikens onder de hen geboren zijn, die nu kloek heet, zorgt ze zelf voor de kuikens. Zijn ze in de broedmachine geboren, dan moet je de kuikens zelf leren eten en drinken. Stop af en toe de snavel van een kuiken in een bakje met een klein laagje water of in een schaaltje met voer. Is er eenmaal een kuiken die begrijpt wat hij moet doen, dan leert hij dat kunstje als het ware aan de anderen en volgt de rest vanzelf. Geef ze de eerste weken opgroeimeel of opgroeikorrels. Als de kuikens ruim een week oud zijn, geef je ze ook een klein beetje groenvoer. Niet teveel, want van het opgroeimeel of de opgroeikorrels moeten ze groeien. Zorg ervoor dat de kloek niet bij het kuikenvoer komt, want ze eet alles op. Na zo'n veertien weken geef je de kuikens gewoon kippenvoer, waarvan ze langzaam steeds meer gaan eten. Kuikens die eieren leggen, hoeven geen opgroeivoer meer. Geef ze volledig kippenvoer.

Kippengrit en kiezel

Een kip heeft net als anderevogelstwee magen, een kliermaag en een spiermaag. De zaden die opgegeten worden, komen in de kliermaag en worden week. Daarna komt het voer in de spiermaag. In de spiermaag worden de zaden fijngemalen zodat de voedingsstoffen in de darmen opgenomen worden. Dat fijnmalen gaat met hulp van kleine steentjes die permanent in de spiermaag zitten. Geef je kip daarom maagkiezel. Kippengrit bevat alle mineralen en kalk die je kip nodig heeft. Kalk is nodig voor de eierschaalvorming, een goed beendergestel en een goede gezondheid. Onze Pikmix bevat kippengrit, maagkiezel en snoepzaad.

Apart bakje

Kippengrit bestaat uit kalksteen en vermalen oesterschelpen. Doe het grit en maagkiezel in een apart bakje. Strooi het liever niet op de grond. Zo voorkom je dat het grit en de kiezel vies wordt. Ververs minstens een keer per maand het grit, ook als er nog grit in zit. Je kip is heel kritisch en weigert gritsteentjes te eten als deze niet naar zijn zin zijn. Kippengrit en maagkiezel eet je kip naar behoefte.

Voerbak

Koop een stevige voerbak die niet omvalt. Zet de voerbak hoger neer of hang het op. Anders staan ze er midden in, krabben of poepen er in. Neem een voerbak die groot genoeg is voor alle kippen. Reken per kip 15 centimeter. Dus voor tien kippen heb je een voerbak van 1,5 meter nodig. Dat mag ook een ronde bak zijn, die neemt minder ruimte in beslag. Heb je veel kippen? Zet dan meerdere voerbakken neer.


Water

Voor de drinkbak geldt hetzelfde. Koop een zware, stevige drinkbak. Een goede drinkbak bestaat uit een schotel met in het midden een waterreservoir. Plaats de drinkbak op een verhoging zodat er geen stof of zand in komt. Zorg dat de bak groot genoeg is en er per kip een halve liter water in zit. Voor tien kippen heb je een drinkbak van 5 liter nodig. Zet meerdere drinkbakken neer als je veel kippen hebt. Inonze winkelvind je drinkbakken in allerlei maten en vormen. Zorg dat je kippen altijd
genoeg vers drinkwater hebben. Een dag geen water, is twee dagen geeneieren. Voor het maken van eieren heeft je kip veel water nodig.

Lekkernijen

Kippen zijn omnivoren en eten in de vrije natuur zaden, bladgroen, bessen en insecten. Daarom is het goed om je kippen lekker te laten scharrelen. Verwen ze af en toe met een stukje fruit, wat insecten, kippenruwvoer of speciaal kippensnoep. Hierin zitten alle nodige granen, groenten, bessen en gedroogde insecten die de kip nodig heeft.

Speelbal

De speciale Kippenvoederbal vul je met wat voer of gemengd graan. Zodra de kip de bal in beweging brengt valt er voer uit. Het bevordert het natuurlijke scharrelgedrag en houdt je kippen bezig.

Ruwvoer

Kippen zijn dol op groenvoer. Inonze winkelis speciaal ruwvoer in blokjes voor kippen te koop. Deze blokjes ruwvoer bestaan uit luzerneblad en zaden. Doe ze in een speciale hanger en hang die op. De kippen pikken hieraan wat verveling tegengaat.