homedier en welzijnkippenik wil kippen houden

Ik wil kippen houden

Kippen worden al eeuwenlang gehouden als huisdier. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten pluimvee zoals eenden, ganzen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders en tegenwoordig ook struisvogels en emoes. In onze internetartikelen over pluimvee richten we ons voornamelijk op de kip.

Waarom kippen?

Veel mensen zouden graag een kippenhok achter het huis willen hebben met als doel enkele kippen te houden en daar de eieren van te rapen zodat ze eieren uit ‘eigen tuin’ kunnen eten. Als u eens een weekendje weggaat, is dat geen enkel probleem, kippen kunnen best een dagje alleen zijn. Daarbij zijn kinderen over het algemeen ook nog eens dol op kippen, die over het algemeen erg nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om in de buurt van mensen te zijn. Overtuigd? We vertellen waar u zoal op moet letten als u besluit kippen te nemen.


Welke kippen kiest u?

Bij een kinderboerderij of boer kunt u vaak jonge kippen of kuikens aan schaffen. Ook in de regionale dagbladen of tijdschriften worden regelmatig kippen aangeboden. De kippen zijn vrijwel altijd kruisingen en dat zorgt er in het algemeen voor dat de dieren sterk zijn en goed eieren leggen. Geeft het houden van kippen u zoveel plezier dan kunt u als liefhebber over stappen op raskippen. Om een goede keuze daarin te maken geldt, als algemeen advies dat het verstandig is eerst enkele tentoonstellingen te bezoeken en lid te worden van een vereniging.

Raskip of kruising?

Er zijn verschillende kippenrassen te onderscheiden zoals de Aziatische rassen, waaronder de Indische vechthoenders, de Cochin en de Langsan, en de Europese rassen als de Landhoenders, de Welsumer, en de Barnevelder. Verder zijn er ook Amerikaanse rassen, als de Wyandotte, de Plymouth Rock, de New Hampshire en de Australische rassen. Natuurlijk komen er ook allerlei kruisingen tussen deze rassen voor, waarbij in Nederland de Europese rassen in de meerderheid zijn.

Krielkippen

 

Krielkippen zijn hoofdzakelijk de dwergvormen van de kippenrassen. Daarnaast komen enkele typische krielrassen voor. Die zijn vooral gefokt om mensen, die weinig ruimte hebben, toch de gelegenheid te geven kippen te houden. De krielen hebben ongeveer éénvijfde tot éénderde van het gewicht dat hun grote soortgenoten bereiken. Daarnaast eten ze ook minder. De kriel eet maar zo'n 30 procent van de hoeveelheid voer dat zijn grotere familieleden naar binnen werken.

Pluimveententoonstelling

Op een pluimveetentoonstellingen kunt u goed bekijken welke rassen rustig en tam zijn of juist heel druk en opvliegerig. De meeste bolle, dikke kippen zijn rustiger dan de hele smalle ‘racemodellen’. Op zo’n tentoonstelling komt u heel veel rassen tegen en ook de fokkers die deze rassen fokken. Dus u kunt ook heel veel te weten komen.

 

Ander ras, andere eisen

Het is wel heel belangrijk om goed naar de verschillen te kijken bij de verschillende kippenrassen. Bijvoorbeeld de grootste kip, de Brahma, heeft natuurlijk een heel ander hok nodig dan de kleinste, de Serama. Ook heeft het ene ras een andere voer- en drinkbak nodig dan het andere.