homedier en welzijnkippenhuisvesting van uw kippen

Buiten en binnen

Een kippenhok dat in de tuin wordt neergezet, dient uit een buitenren èn een nachthok te bestaan. De buitenren kan van boven open of met gaas overspannen zijn. Een voordeel van het laatste is dat er geen andere vogels, als mussen en spreeuwen, in het hok kunnen komen en dat kleine lichte kippen er niet uitvliegen. In de wanden van het nachthok mogen geen kieren of naden zitten, zodat het nachthok absoluut tochtvrij is, de weerstand van een kip kan snel verminderen waardoor de kans om ziek te worden grotere wordt. Zorg daarnaast voor een nachthok dat van de buitenkant af te sluiten is. Hierdoor krijgen dieren die voor onrust in het hok kunnen zorgen geen kans. Daarnaast zijn de kippen in een afsluitbaar nachthok beter te vangen. Bent u niet zo handig in het bouwen van een kippenhok of ontbreekt u de tijd dan kunt u ook een kant-en-klaar hok aanschaffen.

Hoeveel ruimte hebben uw kippen nodig?

Kippen en hoenders zijn er in zeer vele soorten en maten en worden om verschillende redenen gehouden. Daarnaast is het aantal kippen dat u heeft ook nogal bepalend. Als u slechts een paar kippen houdt die zo nu en dan een eitje leggen dan worden er andere eisen aan het hok gesteld dan als u doelgericht met speciale rassen wilt gaan fokken. Is het laatste het geval dan is het goed om te weten dat er veel ruimte nodig is om de kippen op een prettige en diervriendelijke wijze te houden. De kippen hebben al naargelang het soort ras en het geslacht meer of minder ruimte nodig. Zeker als u meerdere hanen wilt houden moeten deze voldoende ruimte hebben en van elkaar afgezonderd kunnen worden om hanengevechten te voorkomen.

Bouwvergunning?

Allereerst is het van belang om na te gaan of u zomaar een kippenhok of kippenren mag bouwen. Voor dierenverblijven (kippenhok, konijnenhok, frettenkooi, duiventil) met een hoogte van maximaal 1 meter en een oppervlakte tot 2 m2 geldt geen vergunningsplicht voor het achter- of zijerf. Wel mag het achterf of zijerf voor niet meer dan 50 % bebouwd zijn. Echter het kan ook zijn dat u andere vergunningen moet aanvragen. Bijvoorbeeld een kapvergunning omdat er een boom in de weg staat. Een boom mag u namelijk niet zomaar verwijderen. Hierover kan uw gemeente u informeren.

Grootte van het kippenhok en de kippenren

 

De benodigde grootte van het hok en de ren zijn zeer afhankelijk van het aantal kippen dat u wilt houden en de grootte van het ras. De kippenrassen worden in vier groepen verdeeld die allen onderstaande afmetingen minimaal nodig hebben. Als u zich hieraan houdt is de kans op vechtpartijen en verenpikken klein. U kunt ook grotere afmetingen aanhouden, hoe groter hoe fijner voor de kippen natuurlijk!

 
 
 
Nachthok per kip
Uitloop/ren per kip
Zware rassen
Vanaf 3 kg
1 m2
1,5 m2
Midden rassen
2 tot 3 kg
0,85 m2
1,35 m2
Lichte rassen
1,5 tot 2 kg
0,70 m2
1,2 m2
Krielrassen
Minder dan 1,5 kg
0,55 m2
1 m2

 

Zorg dat hok voldoet aan de volgende eisen:

 

Witkalk

 

Behandel het kippenhok aan de binnenkant met witkalk (liefst zonder latex), dit maakt de naden en kieren dicht, zodat er geen tocht meer binnenkomt en ook de bloedluis zich niet in de kieren kan verschuilen. Witkalk trekt ook vocht aan, waardoor de bloedluis mocht hij er toch in willen kruipen uitdroogt. U kunt de naden en kieren ook inspuiten met een anti-bloedluizenspray.

Locatie van het kippenhok

 

De keuze van de locatie waar het hok geplaatst gaat worden is ook belangrijk. Hierbij moet u met onderstaande zaken rekening houden:
  • Kippen houden van zowel schaduw als zon. Het hok en de ren moeten beide bieden;
  • Plaats het hok met de opening naar het zuidoosten (minder vaak wind);
  • Zorg dat het hok beschutting biedt bij zowel warm als koud weer;
  • Plaats het hok op een rustige plaats in de tuin. Dus bijvoorbeeld niet aan de straatkant of langs een looppad;
  • Zorg ervoor dat de plek niet te vochtig is, dit is niet gezond;
  • Verwijder alle giftige of schadelijk planten in de directe omgeving en zorg ervoor dat ze de kippenren niet kunnen bereiken (zie volgende alinea);
  • Zet het kippenhok niet op de laagste plaats in de tuin om wateroverlast te voorkomen;

Veilige omgeving

 

De meeste kippen weten van nature uit welke planten eetbaar zijn en welke niet. Maar u kunt beter voorkomen dan genezen natuurlijk. Voorbeelden van veelvoorkomende giftige planten zijn: aardappelloof, tomatenplant, vingerhoedskruid, ridderspoor, kerstster, taxus, buxus, hulst, gouden regen, rododendron, Lelietje van Dalen enz. Zoek de planten in uw tuin op als u twijfelt.

Kippen slapen zittend

 

Kippen ‘slapen’ op hun zitstokken. Om te zorgen dat de dieren goed hun evenwicht kunnen bewaren, moeten de zitstokken plat zijn en niet rond! Voor een gewone kip zijn de stokken ongeveer 6 cm breed, voor een krielkip 3 cm. De scherpe randen van de zitstokken worden met een vijl rond gevijld zodat de kippen makkelijk hun nagels om de stokken kunnen slaan. Bij voorkeur worden de stokken alleen in het nachthok aangebracht en dan het liefst tegenover de legnesten zodat de zitstokken zo ver mogelijk bij de legnesten vandaan zijn. Dat komt de rust in het hok ten goede. Zorg dat er zoveel ruimte op de zitstokken is dat iedere kip makkelijk kan zitten. Is het nodig meer zitstokken in het nachthok aan te brengen, plaats deze dan op verschillende hoogtes, maar nooit boven elkaar. De kippen op de bovenste zitstok zouden hun ontlasting in dat laatste geval laten vallen op de kippen op de onderste stok. Daarnaast moet er minimaal een afstand van 35 cm tussen de achterwand en de zitstokken zitten om te voorkomen dat de staartveren langs de wand schuren en daardoor afslijten.

Legnesten

Om zoveel mogelijk bodemruimte in het nachthok te sparen, kunnen de legnesten zo'n 30 cm boven de grond aan de wand bevestigd worden. Zorg in dat geval voor een trappetje naar de legnesten of voor een springplank zodat de kippen makkelijk in het nest kunnen komen. Voor een gemiddelde kip is een legnest ongeveer 40 cm lang, 40 cm breed en 30 cm hoog is, groot genoeg. De voorkant bestaat uit een plankje dat ongeveer 10 cm hoog is. Dat zorgt er voor dat de eieren er niet uitrollen en dat de kip daarnaast wel gemakkelijk in het legnest kan stappen. Ga er van uit dat er 1 legnest per 2 tot 3 kippen aanwezig moet zijn. Behandel de legnesten aan de binnenkant met witkalk (zie alinea hierboven over witkalk).

Zandbad

Een kip vindt het heel heerlijk om af en toe een zandbad te nemen. De dieren schuiven met hun borst over de grond en graven met hun vleugels door het zand waarbij zandkorrels langs de veren schuren. Dat doen ze vooral om hun veren schoon te maken en eventuele parasieten kwijt te raken. Zorg er daarom voor dat er, op een bodem die van beton of ander hard materiaal gemaakt is, altijd een bak met zand aanwezig is. Uw kippen zullen er graag gebruik van maken.