homedier en welzijnkatverzorging van uw kat

Verzorging van je kat

Verzorg je kat goed door hem te borstelen en te wassen. Maak zijn ogen en oren schoon. Knip zo nodig zijn nagels en geef hem de juiste voeding.

Vacht
Het verharen van de vacht geeft soms problemen. Los deze op met de nieuwe hoogwaardige hulpmiddelen van FURminator®:

  • Helpt haarballen voorkomen bij katten en konijnen.
  • Komt aangenaam en veilig tot op de ondervacht.
  • Gegarandeerd beter resultaat dan met welke kam, borstel of roskam ook.

Haarballen

 

Verwijder losse haren door te borstelen, zo heeft je kat minder last van haarballen. Bij het schoonlikken slikt hij de haren in. De haren verteren niet in de maag en blijven daar achter. Langzaam vormen ze een langwerpige prop. Wanneer die prop te groot wordt, spuugt je kat het uit. Voor het uitbraken van een haarbal eet een kat vaak gras of blaadjes, zo wekt hij het braken op. Koop kattengras voor je kat, dan blijft hij van de (giftige) planten af. Of geef hem maltpasta of snoepjes om hem te helpen. Beaphar Malt Bits verminderen de ontwikkeling van haarballen. Duo Malt Pasta bestaat uit twee componenten, Malt Pasta tegen haarballen en Bio Mos Pasta dat de goede bacteriën in de darmen stimuleert en daardoor een positieve invloed heeft op de vertering van voedsel. Omdat slechte bacteriën geen kans krijgen verbetert ook zijn weerstand.

Wassen

De tong van een kat is heel ruw en strijkt als een kam door zijn haar heen, wanneer de kat zich wast. Klitten krijgt hij niet uit zijn vacht gelikt. Borstel of kam je kat daarom regelmatig. Zeker als hij aan het verharen is. Al vinden niet alle katten kammen en borstelen even prettig. Leer hem het borstelen van jongs af aan, vooral langharige katten. Bij langharige katten met veel onderwol, zoals perzen, is regelmatig kammen heel belangrijk.

Welke kam of borstel?

 

Bij kortharige katten gebruik je een rubberen borstel of kam. Gebruik voor langharige katten een groffere kam. Er zijn allerlei borstels en kammen om de vacht van je huisdier mee te verzorgen. Graag geven we een overzicht van borstels en kammen en waarvoor je ze gebruikt:

Stap 1
Vlooienkam - verwijderen ongedierte
Klittenkam - verwijderen klitten
Stap 2
Ruikam (FURminator) - ondervacht losmaken
Verzorgingskam - vacht losmaken
Stap 3
Slickerborstel - verwijderen losse haren
Verzorgingsborstel - verwijderen stof en vuil
Massageborstel - stimuleren bloedcirculatie, glanzende vacht


Ogen en ore

Controleer regelmatig even of de ogen en oren schoon zijn. Vuil in de ooghoeken kunt u heel eenvoudig weghalen met een schoon papieren zakdoekje dat even is natgemaakt met lauw water. Kook het water vooraf en laat het voldoende afkoelen. Het vuil veegt u vervolgens vanuit de binnenste ooghoek weg richting de neus. Ook de oren moet u af en toe even met een schoon katoenen doekje onder handen nemen. Als uw kat erg vaak aan haar oren krabt of met haar hoofd schudt dan kan ze last hebben van een oorontsteking en/of oormijt. In beide gevallen raden we u aan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Nagels

Katten die veel buiten leven, zijn prima in staat om zelf hun nagels te verzorgen. Huiskatten hebben op z’n minst een krabpaal nodig om hun nagels aan te scherpen en op lengte te houden. Natuurlijk kunt u ook een nagelschaartje gebruiken, maar pas dan wel goed op dat u niet in het ‘leven’ van de nagel knipt. Een krabpaal heeft sowieso als voordeel dat de kat haar nagels niet in uw behang of bankstel zet. Door uw kat op tijd te wijzen op haar krabpaal kunt u ongewenst krabgedrag heel goed afleren.

Gebit

Een kitten heeft in de eerste levensmaanden nog een melkgebit. Deze bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Vanaf de 4e maand gaat een kitten wisselen en krijgt deze het permanente gebit. De wisseling kan iets gevoelig zijn waardoor uw kitten wat last kan hebben met brokjes eten.

Wanneer gaat uw kitten tanden wisselen?

 

 

Je kitten wisselt zijn gebit in fasen:

Het melkgebit heeft 26 tanden en kiezen, het blijvende gebit 30. De blijvende tand duwt de melktand weg. Deze valt uit de bek of wordt doorgeslikt. Soms blijft een melktand zitten waardoor blijvende tanden scheef groeien. Dat valt niet altijd op, laat daarom het gebit van je kitten na het wisselen nakijken door je dierenarts. Houd het gebit van je kat schoon en gezond. Geef je kat speciaal voer en snacks die tandplak voorkomen.

Stress

Katten ervaren ook stress bijvoorbeeld tijdens onweer, het luchtalarm en vuurwerk rond de jaarwisseling. Bij je dierenarts zijn veilige kalmeringsmiddelen te koop.