homedier en welzijnkatik wil een kat kopen

Ik wil een kat kopen

Als u thuis komt staan ze u al op te wachten; katten zijn echte gezelschapsdieren. Het is dus belangrijk dat u regelmatig thuis bent. Katten kunnen zich prima alleen vermaken, maar vinden het fijn om gezelschap te hebben. Een tweede kat kan in zo’n geval nog wel eens een optie zijn. Ze hebben dan een speelkameraadje en zullen zich minder snel vervelen. Kinderen beloven vaak heel makkelijk dat zij de verzorging voor hun rekening nemen als er dan een kat in huis komt, maar na verloop van tijd komt dat toch vaak op de ouders neer. Het is dan ook geen goed idee om een kat aan te schaffen als speeltje voor de kinderen. Ook is het belangrijk om na te denken wat u met de kat doet als u op vakantie gaat. Heeft u een oppas of brengt u de kat naar een pension?

Huisgenoten

Jonge kinderen en katten

Jonge kinderen, maar ook baby’s en katten gaan prima samen. In principe kan er weinig gebeuren. Toch is het verstandig om de kat in het begin uit de babykamer te houden. Een kat die zich in het nauw gedrongen voelt, zal haar nagels gebruiken om zich te bevrijden. Hoewel de kans klein is, blijft het risico van krabben aanwezig.

Honden en katten

Katten en honden gaan in de regel prima samen. U kunt het beste tegelijkertijd een jonge kat en een jonge hond in huis te nemen. Dan worden ze vaak elkaars beste speelkameraadjes. Als u al een hond heeft, zal deze in het begin wel even moeten wennen aan het jonge katje dat er plotseling bijkomt. Zeker als het gaat om een hond die minder prettige ervaringen heeft met katten. Toch zult u merken dat de twee in de loop van de tijd prima met elkaar kunnen opschieten. Het is echter wel belangrijk om aan beiden evenveel aandacht te schenken. Het gevaar bestaat namelijk dat in het begin alle aandacht naar de nieuwkomer uitgaat... en dat kan een jaloerse hond opleveren. In sommige gevallen zullen hond en kat nooit aan elkaar wennen. Heeft u al een oudere kat dan is een kitten een goed idee; een volwassen kat accepteert een jong katje veel gemakkelijker en sneller dan een volwassen soortgenoot.

Poes of kater?

Als u een kat wilt, moet u de keuze maken of het een poes of een kater wordt. Wie nog een keer een nestje wil fokken, neemt natuurlijk een poes. Wilt u alleen maar een gezellige huisgenoot, dan maakt het in principe niet zoveel uit of u gaat voor een poes of een kater. In het algemeen is een kater iets zachtaardiger dan een poes. Een poes kan soms nogal bazig zijn. Ze zal een andere kat of hond ook iets minder snel als nieuwe huisgenoot accepteren dan een kater. Verder wordt gezegd dat katers in de regel aanhankelijker en speelser zijn dan poezen. Maar het mag duidelijk zijn dat dit per poes en kater verschilt.


Wel of geen raskat?

De derde belangrijke keuze is: wilt u een ‘gewone’ huiskat of een echt raskat? De meeste mensen vinden het ras niet zo belangrijk.

Raskat

Wilt u wél een raskat, dan doet u er goed aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare fokker. In Nederland zijn diverse kattenverenigingen die allemaal aan kittenbemiddeling doen. Zij houden precies bij welke jonge katjes er door fokkers bij u in de buurt worden aangeboden. Zijn er op dit moment geen kittens beschikbaar, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst. Alle kattenverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij Felikat, de Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten.

Gewone huiskat

Voor een ‘gewone’ huiskat hoeft u meestal maar weinig moeite te doen. Vaak hangt er op het prikbord van de supermarkt een briefje of weten buren of vrienden wel ergens in de buurt een nestje jonge katjes. U kunt ook een leuke, lieve kat vinden in het asiel. Veel dieren komen in het asiel terecht doordat de vorige eigenaar op een of andere manier niet meer in staat was voor ze te zorgen. Geeft u ze een nieuwe kans? Wat oudere dieren zijn vaak wat rustiger en hun karakter is bij de verzorgers van het asiel bekend dus u weet wat u in huis haalt.

Welke kitten kiest u?

Als u een kitten in huis neemt wilt u natuurlijk het liefst een gezond diertje. Het is dan ook belangrijk om nooit uit medelijden voor een kitten te kiezen die zielig en schuw wegkruipt achter haar broertjes en zusjes die wél spontaan naar u toekomen. In negen van de tien gevallen is dit een teken dat het beestje niet lekker in zijn of haar vel zit. Het is daarom slimmer om de fitste en meest spontane kitten uit het nest te nemen. Ook lopende neuzen, waterige ogen of korstjes op de oogleden kunnen waarschuwingen zijn. Vuile oren en kale plekken in de vacht kunnen wijzen op oormijt en/of schimmel. Daarnaast is het goed om te kijken of het beestje last heeft van diarree. Als de haren rondom de anus schoon zijn, is er niets aan de hand. Verder is het een slecht teken als de schijnbaar goed gevulde buik van het diertje slap aanvoelt. Tenslotte is het niet goed als een kitten veel niest of hoest. Een besmettelijke infectie aan de bovenste luchtwegen of niesziekte is dan niet uit te sluiten.

Dierenpaspoort en chip

Steeds meer katten hebben een paspoort, waarin al hun gegevens en vaccinaties staan. Als u met uw kat de grens over wil is het sowieso verplicht om een paspoort te hebben en ook om uw kat te laten chippen. Dat is een elektronisch implantaat waarmee uw kat geïdentificeerd kan worden met behulp van een ISO-lezer. Via een centrale databank is 24 uur per dag op te vragen waar het dier met deze identificatie thuishoort. Ook kan men nakijken wat de medische toestand is van het dier. Het paspoort en de chip zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

Welkom thuis!

Kittens moeten minstens acht weken oud zijn voordat ze bij de moederpoes worden weggehaald. Fokkers van raskatten houden zelfs twaalf tot dertien weken aan, maar dat heeft vooral te maken met de entingen die het diertje dan al krijgt. Schaf alvast een goede reismand aan. Een kat vindt het meestal niet plezierig om in een auto te zitten. Soms helpt het om de reismand af te dekken zodat de kat wat rustiger zit. Spreek verder met de eigenaar af dat hij of zij de kitten van tevoren niet voert, zo is de kans kleiner dat ze onderweg moet overgeven.