homedier en welzijnhondvoeding voor uw hond

Honden in alle soorten en maten

Van alle dieren op aarde is de hond het meest divers. Er zijn ontzettend veel hondenrassen die ook nog eens sterk van elkaar verschillen. Zo weegt een Chihuahua slechts 1 kg, terwijl een Duitse Dog wel 100 kg kan wegen. En een pup heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond en weer andere dan een senior hond. Voeding naar leeftijd en rasgrootte sluit aan op de gewenste voedingsbehoefte van uw hond.

Goede hondenvoeding

Goede voeding is samengesteld uit hoogwaardige ingrediënten. Het bevat vlees of vis als hoofdingrediënt en rijst als belangrijke bron van koolhydraten. Een goede voeding draagt bij aan een glanzende vacht, gezonde huid, hoge verteerbaarheid en verhoogt de weerstand en zorgt voor een vrolijk, gezond gezelschapsdier met een goede conditie.

Als het gaat om een goede en uitgebalanceerde voeding is het beste om de kant-en-klare maaltijden van de professionele merken te gebruiken. Daar zit precies alles in wat uw hond nodig heeft. Twee keer voeren per dag is voldoende, bij voorkeur 's morgens en 's avonds. Kijk op de verpakking hoeveel voeding u uw hond moet geven. Verder is het belangrijk dat er altijd vers drinkwater naast de voerbak staat.
 

Voor elk wat wils

Goede voeding is de basis van een gezond leven. Dat geldt voor mensen net zo zeer als voor honden. Soms hebben honden speciale voeding nodig. Omdat ze een dagje ouder worden of iets te zwaar zijn bijvoorbeeld. Vier soorten speciale hondenvoeding op een rij.

Voeding voor uw pup

Een pup is vanaf acht weken van de moedermelk af. U kunt dus gelijk starten met speciale puppybrokjes. Honden groeien in de regel erg snel, maar kijk wel uit dat u de pup niet teveel geeft. Voert u de hond teveel dan zult u dat gelijk merken aan de dunner wordende ontlasting. Het is de bedoeling dat de pup bij het voeren gelijk aanvalt. Als het voer na ongeveer tien minuten nog niet op is, dient u de bak weg te halen. Speciale puppyvoeding heeft een hoge verteerbaarheid en draagt bij aan de weerstand van de pup.

Kenmerken van deze speciale voeding voor jonge honden:

Oudere honden (7+)

Naarmate uw hond ouder wordt heeft hij andere voedingsstoffen nodig. Vanaf zeven jaar kunt u uw hond het beste seniorenvoeding geven. Daar zit meer energie in, omdat het spijsverteringskanaal van de oudere hond wel wat extra weerstand kan gebruiken en de voeding draagt ook nog eens bij aan de soepele werking van de gewrichten.

Kenmerken van deze speciale voeding voor oudere honden:

Overgewicht

Light-voeding helpt het overgewicht van de hond terug te dringen. U kunt eenvoudig controleren of uw hond te zwaar wordt. Er ontstaan namelijk vetweefsel aan de ribwand, de rug en aan de basis van de staart. U merkt bovendien dat uw hond minder actief wordt en meer gaat hijgen bij inspanningen of warmte.

Kenmerken van deze speciale voeding bij overgewicht:

Overgevoeligheid

Is uw hond een slechte eter? Misschien is hij overgevoelig voor bepaalde stoffen in standaardvoeding. Voeding met lam en rijst kan uitkomst bieden. Deze bevat hoog verteerbare eiwitten die bijdragen aan een goede spijsvertering én helpen huidgevoeligheden en huidirritaties te voorkomen.

Nut en noodzaak van topvoeding

Welke voerbak

Materiaal voerbak

Roestvrijstalen of bakken van geglazuurd aardewerk zijn het makkelijkst schoon te maken. Ook kunnen honden hiervan, in tegenstelling tot plastic, geen allergische reactie krijgen. Koop de voerbakken voor een pup niet te klein. De hoeveelheden voer zullen in de loop van de tijd toenemen en de hond zelf zal natuurlijk ook nog groeien.

Tip
Er zijn ook bakjes verkrijgbaar met non-slip dat voorkomt dat de eet- of drinkbak van uw hond gaat schuiven.
 

Grootte voerbak

De H-standaard voederbak is verstelbaar in hoogte en daardoor af te stellen op de juiste hoogte van uw hond. Dat is belangrijk, omdat uw hond een ontspannen houding heeft als hij rechtop kan blijven staan bij het eten. Dit zorgt voor een betere spijsvertering en voorkomt het nek- en gewrichtsproblemen.

Andere hondenhapjes

Kauwen en knagen

Een hond heeft de natuurlijke behoefte om te kauwen en te knagen en dat is goed voor het gezond houden van zijn tanden en tandvlees. Puppy's hebben na zo'n drie tot vijf maanden de neiging om overal in te gaan bijten. Dit heeft te maken met het wisselen van de tanden. Ze hebben dan pijn in de kaken en hopen door middel van het bijten het wisselen te versnellen. Vaak is een simpel 'foei' al voldoende, maar ook een kluifje of een speeltje waarop hij kan bijten kunnen goede uitwerkingen hebben.

Kauwbotjes of kauwstaafjes

Geef uw hond dan ook af en toe een kauwbot of een kauwstaaf. Hiermee kan uw hond uren zoet zijn en wordt aan de kauwbehoefte voldaan. De speciale Dental snacks zoals Dentastix helpen tandplak voorkomen en zijn goed voor de versterking van het tandvlees.Snacks

Naast de snacks voor een gezond gebit mag u uw hond natuurlijk ook wel eens gewoon verwennen met een verantwoorde hondensnack, een gezond tussendoortje, afgestemd op de voedingsbehoefte van een hond. De meest bekende snack is natuurlijk het hondenkoekje, een gezond tussendoortje. En voor de echte verwennerij zijn er vleeswarensnacks. Er is keuze uit varkens- of lamsoren, bullenpezen, long, luchtpijp, nekspieren en pensstaafjes. Er zijn zelfs speciale vlo-werende hondensnoepjes die er voor zorgen dat uw hond minder snel last krijgt van vlooien. Schapenvetbonbons zijn geschikt voor honden met huid- en vachtproblemen.

Voeding bij het trainen

Voedsel is daarnaast een sterke motivator voor uw hond. Daar kunt u slim gebruik van maken bij de opvoeding of training. Handige snacks hiervoor zijn de kleinere snacks, zoals trainingsbotjes. Hiermee kunt u uw hond belonen voor goed gedrag. Voor oudere honden die moeite hebben met kauwen zijn er semi moist snacks, oftewel zachte snacks, die voor 50% uit vocht bestaan.