homedier en welzijnhondverzorging van uw hond

Verzorging

Verzorg je hond goed door hem te borstelen en te wassen. Maak zijn ogen en oren schoon. Poets af en toe zijn gebit, knip zo nodig zijn nagels en geef hem goede voeding.

Vacht

Los problemen met de ontharing op met de nieuwe hoogwaardige hulpmiddelen van FURminator®:


Voor huid en haar

Het is van belang om uw hond regelmatig te kammen en/of te borstelen. Op die manier houdt u de huid en het haar in goede conditie en heeft u minder last van hondenharen in huis. Daarnaast bevordert het kammen en het borstelen het contact tussen u en uw hond. Net zoals mensen vinden veel honden het prettig om verzorgd te worden.

Kammen en borstelen

Door te kammen reinigt u de huid en de vacht van de hond. En door het borstelen verwijdert u daarna de losse haren, verbetert u de conditie van de huid en de vacht en stimuleert u de bloedsomloop net onder de huid (voor een glanzende vacht).
Langharige honden moeten trouwens vaker worden geborsteld dan kortharige. Gebruik in eerste instantie voor het uitborstelen van de losse haren een harde borstel. Vervolgens kunt u het dier naborstelen met een zachte borstel. Bij honden die in de rui zijn moet het aantal borstelbeurten flink worden opgevoerd.

Trimmen

Veel hondenrassen worden in een bepaald model geschoren, geknipt of geplukt zoals poedels en bepaalde terriërs. U kunt dit natuurlijk zelf doen maar het is beter om naar een professionele trimmer te gaan. Sommige ruwharige rassen moeten minimaal twee keer per jaar worden getrimd. Als dit niet op tijd gebeurt, dan kan een hond last krijgen van allerlei vacht- en huidproblemen.

Wassen

Soms is het nodig om uw hond te wassen. Een hondenshampoo reinigt en herstelt de beschadigde vacht en zorgt ervoor dat uw hond weer heerlijk fris ruikt. Er zijn verschillende speciale hondenshampoos verkrijgbaar, bijvoorbeeld een milde shampoo tegen roos en schilfers of een speciale anti-klit shampoo voor honden met lange haren.

Gebit

Het gebit van uw hond heeft veel aandacht nodig. Door één keer in de twee maanden het gebit met een klein tandenborsteltje en lauw water schoon te maken, voorkomt u tandsteen. Het is verstandig om een pup al op jonge leeftijd aan het poetsen te laten wennen anders wordt het later een hels karwei. Honden waarvan het gebit slecht wordt onderhouden zullen uit hun bek gaan stinken. Dit kan ook te maken hebben met ontstoken tandvlees.Verreweg de meeste honden van drie jaar en ouder hebben problemen met hun gebit door tandplak en tandsteen.Het is daarom belangrijk om het gebit regelmatig te controleren. Daarnaast kunt u ook flossytouwen, dental speelgoed of speciale snacks gebruiken voor grondige reiniging van de tanden van uw hond.

Nagels

Bij honden die dikwijls buiten komen is het niet nodig om de nagels te knippen. Deze slijten vanzelf. Bent u er toch niet helemaal zeker van dan kunt u met behulp van een stukje papier heel simpel zien of de nagels moeten worden geknipt. Wanneer u het papier eenvoudig tussen de ondergrond en de nagels van de hond kunt schuiven dan hebben ze de juiste lengte. Als de nagels te lang zijn kunt u ze met een speciaal nagelschaartje bijknippen. Kijk daarbij wel uit dat u niet in 'het leven' knipt.

Oren

Het is verstandig om de oren van uw hond minstens een keer in de week door middel van een vochtig katoenen doekje schoon te maken. Op die manier heeft de hond minder kans op oorontsteking. Het is sowieso een slecht teken als uw hond continu loopt te krabben aan zijn oren. Naast oorontsteking kan dit ook te maken hebben met oormijt en in beide gevallen is het gewenst om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Oormijt kunt u herkennen wanneer uw hond vaak met zijn kop schudt of aan zijn oren krabt, vaak zijn de kleine diertjes namelijk niet te zien. Door de jeuk van oormijt maken de hondenoren nóg meer oorsmeer aan. Voor de mijtjes is dat een ideale plek om eitjes te leggen. Omdat het zo kriebelt, probeert uw hond de jeuk weg te krabben. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan die daarna ontstoken raken.... En zo gaat het van kwaad tot erger dus gauw laten behandelen.

Actief tot op het bot

Omdat een hond zoveel beweegt heeft hij natuurlijk wel gezonde gewrichten nodig. Met de juiste voeding kunt u hem daar een aardig handje bij helpen. Net als bij mensen, zit er kraakbeen tussen de gewrichten van uw hond om goed te kunnen bewegen. Maar met het klimmen der jaren kan dat allemaal wel eens wat minder soepel worden. Door ouderdom, beschadiging of erfelijke aanleg kunnen gewrichten pijnlijk worden, waardoor uw hond minder actief wordt. Dat komt dan eigenlijk niet door de ouderdom zelf, maar vooral door die stijve gewrichten. Met bijvoorbeeld de hondensnacks Souplesse van Pedigree of het voedingssupplement Gelatinaat van Primeval kunt u bijdragen aan de beweeglijkheid van uw hond. Zo geeft u hem de kans om (weer) een actief leven te leiden.