homedier en welzijnhondik wil een hond kopen


Ik wil een hond kopen

Een nieuwe huisgenoot

Honden zijn lieve, gezellige en trouwe dieren. Toch komt er heel wat bij kijken als u besluit een hond als huisdier te nemen. Het is dan ook belangrijk om daar van tevoren goed over na te denken.

Hond in het gezin

"Mam, mogen wij een hond?" In bijna elk gezin met jonge kinderen wordt deze vraag wel eens gesteld. De kans is groot dat u impulsief "ja" zegt. Per slot van rekening zijn het schattige dieren. Helaas beseffen veel mensen niet dat er bij de opvoeding en verzorging van honden veel meer komt kijken dan we denken. En natuurlijk beloven kinderen in eerste instantie dat zij de verzorging voor hun rekening nemen, maar na verloop van tijd komt dat toch vaak op de ouders neer. Het is daarom nooit goed om een hond aan te schaffen als speeltje voor de kinderen. Het hele gezin moet erachter staan.


Reu of teef?

U moet er van tevoren goed over nadenken of u een reu of een teef wilt. Wie een keer een nestje wil fokken, neemt natuurlijk een teef. Wilt u alleen maar een gezellige huisgenoot, dan maakt het in principe niet zoveel uit of het een reu of een teef wordt. Hoewel er natuurlijk wel degelijk verschil zit in temperament. Reuen zijn in het algemeen iets eigenzinniger en zullen zich minder snel iets aantrekken van wat hun baasje zegt. Het is dan ook belangrijk om vanaf het begin heel duidelijk te maken wie het voor het zeggen heeft. Teefjes zijn in de regel veel meegaander. Maar ook hier geldt weer dat dit per hond verschilt. Volwassen teefjes worden gemiddeld twee keer per jaar loops. In die periode zijn ze vruchtbaar en kunnen ze drachtig worden. Vooral in de tweede periode van de loopsheid zal de teef op zoek gaan naar een volwassen reu. Als u geen jonge hondjes wilt, is het dus belangrijk om op tijd maatregelen te nemen. Loopsheid houdt gemiddeld ongeveer 3 weken aan, afhankelijk van ras en grootte.

Een echte rashond

Wie een rashond wil, doet er verstandig aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare fokker. Bijna elk ras wordt in Nederland vertegenwoordigd door een rasvereniging. Deze verenigingen beschikken over adressen van fokkers die werken volgens de vastgestelde kwaliteitsnormen. Ook bestaat er via hen de mogelijkheid om een volwassen rashond te kopen. Elke rasvereniging heeft een afdeling ‘herplaatsing' die bemiddeld bij het herplaatsen van honden die wegens omstandigheden niet langer meer bij hun baasje kunnen blijven. Ook is het mogelijk om een volwassen rashond via het asiel aan te schaffen. Koop echter nooit een rashond op de markt of zomaar bij een handelaar. Het beste is om van tevoren contact op te nemen met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, zij hebben de adressen van alle rasverenigingen.

Oudere hond of puppy?

En kiest u dan een volwassen hond of een puppy? Vooral in het eerste jaar gaat er veel tijd en energie zitten in de opvoeding van een puppy. In dat jaar wordt als het ware de basis gelegd en het karakter van de puppy gevormd. De opvoeding van een pup doen we er dus niet zomaar even bij. Verder is het belangrijk dat u regelmatig thuis bent. Honden kunnen zich prima alleen vermaken, maar zijn wel gezelschapsdieren. Daar komt bij dat een volwassen hond twee tot drie keer per dag moet worden uitgelaten. Ook is het belangrijk om na te denken wat u met de hond doet als u op vakantie gaat. Heeft u een oppas of brengt u hem naar het pension?

Hond en jonge kinderen

De combinatie van jonge kinderen maar ook baby's en honden is geen probleem. Houd altijd wel een oogje in het zeil en laat kinderen en baby's nooit alleen met de hond. Ook honden en katten gaan prima samen. Als u al een kat heeft, zal het in het begin wel even wennen zijn als daar plotseling een pup bijkomt. Toch zult u merken dat de twee in de loop van de tijd prima met elkaar kunnen opschieten. Het is echter wel belangrijk om in zo'n geval aan beiden evenveel aandacht te schenken. Het gevaar bestaat namelijk dat in het begin alle aandacht naar de nieuwkomer uitgaat. En dat levert natuurlijk een jaloerse kat op.

De aanschaf

Ophalen

Een pup moet mimimaal acht weken oud zijn voordat hij door de eigenaar van de moeder wordt gescheiden. Als u een hond gaat uitzoeken check dan of de volgende zaken in orde zijn:

Wennen

Het beste is om de hond op te halen vlak voordat u een paar vrije dagen heeft. Hij kan dan makkelijker aan het gezin en zijn nieuwe omgeving wennen. Vraag aan de vorige eigenaar wat het dier gewend is om te eten, zodat uw hond daar alvast niet aan hoeft te wennen.

In de auto

Ga liefst samen met iemand anders de hond ophalen. De ander kan dan de pup op schoot houden of naast de bench met de hond zitten terwijl u de auto bestuurt. Spreek verder met de fokker af dat hij de hond de ochtend van het ophalen niet voert. Op die manier voorkomt u dat de hond in de auto gaat braken. Een hond zal de eerste autorit als vreemd ervaren, maar het is niet zo dat hij het als vervelend ziet. Verder is het belangrijk dat de pup bij thuiskomst op een juiste manier naar binnen wordt gedragen. Schuif één hand onder zijn borst en met de ander ondersteunt u zijn kontje. Geef de hond voordat hij naar binnen gaat de mogelijkheid om buiten zijn behoefte te doen.