homedier en welzijnhondalles over je puppy

Een eigen plekje voor je puppy


Een pup is erg leuk, maar kost ook veel tijd. Er komt heel wat bij kijken. Laat hem wennen, voedt hem goed op, maak hem zindelijk en houd zijn gezondheid in de gaten.

Even wennen

Hij mag eindelijk mee naar huis, je puppy. Laat hem rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving en de gezinsleden. Wacht daarom even met aaien, optillen en spelen. Laat de hond meteen zijn eigen mand of bench zien. Zet deze in de huiskamer zodat je pup zijn nieuwe huisgenoten altijd ziet. Zeker in het begin is dat heel belangrijk, omdat hij zijn moeder, broertjes en zusjes erg mist. Zet de water- en voerbak op een vaste plek. Vul de waterbak met water en geef de hond rustig de tijd om te drinken.

's Nachts

Pups staan erom bekend dat ze de eerste nachten flink janken en piepen. Ze missen hun moeder en nestgenootjes. Toch is het belangrijk dat je de eerste nachten niet telkens gaat kijken. Het gaat na een paar dagen vanzelf beter. Een andere optie: zet de pup de eerste weken in een bench (kamerkennel) bij je op de slaapkamer, totdat hij elf weken oud is. Hij is dan oud genoeg om alleen te slapen, verplaats de bench naar de vaste slaapplek. Gebruik ¡¦s nachts een bench, zo breekt de pup niet het hele huis af en is hij sneller zindelijk, omdat ze niet graag hun eigen nest vies maken.

De opvoeding

Consequent zijn

De opvoeding van een pup begint meteen als je hem in huis hebt. Leer direct verkeerde gewoontes en ongewenst gedrag af. Deze zijn later heel moeilijk te corrigeren. Leer de hond naar je luisteren en maak hem zindelijk. Geef duidelijk aan wat wel en niet mag en wees altijd consequent. Beloon je pup elke keer als hij iets goed doet.


Aan de lijn

Een pup vindt het meestal niet leuk om aan de lijn te lopen, dat is ook even wennen. Geef duidelijk aan wat je wil door een kort rukje aan de riem en het commando 'voet' of 'volg'. Leer het op commando komen met een lange, oprolbare lijn. Gebruik ook hiervoor korte commando's zoals 'kom' of 'hier'. Roep altijd eerst zijn naam en dan het commando. Als de pup niet naar je toekomt, geef je een kort rukje aan de lijn en lok je hem naar je toe. Ook de commando¡¦s 'zit' en 'af' horen bij het basispakket van de gehoorzaamheidsoefeningen. Volg een puppycursus bij de plaatselijke hondenvereniging.

Vaste etenstijden

Een pup van acht weken eet vier keer per dag. Geef hetzelfde voer en houd de etenstijden aan die hij gewend is. Laat de pup de eerste dagen zijn eigen gang gaan. Corrigeer alleen als hij iets doet wat niet mag. Een duidelijk 'nee' of rustig wegduwen is genoeg.

Je pup zindelijk maken

Maak je puppy op tijd zindelijk. Alles wat je pup leert in de eerste drie tot vier maanden, de inprentingsperiode, vergeet hij niet meer. Een bench helpt bij de zindelijkheidstraining. Een pup bevuilt niet gauw zijn eigen nest en leert zo zijn behoefte ophouden. Houd je pup de eerste weken goed in de gaten. Breng hem elke keer na het eten, drinken of slapen naar buiten naar een vaste plek waar hij zijn behoefte kan doen. Bijvoorbeeld in de tuin tussen de struiken. Beloon hem elke keer als hij zijn behoefte op de juiste plek doet. Ruim de poep op met speciale poepzakjes of schepjes, zo krijg je geen vieze handen. Vaak geeft een pup zelf aan dat hij nodig moet. Hij wordt dan wat onrustig of gaat rondjes door de kamer lopen. Ruim ongelukjes in huis op en geef daarbij geen aandacht aan de hond. Zindelijk worden gaat met vallen en opstaan en kost dan ook tijd en geduld. Wees niet te streng in het begin, hij moet het nog leren.

Om de twee uur uitlaten

Breng je pup in het begin, overdag om de twee uur naar buiten. Laat vervolgens heel langzaam, steeds meer tijd tussen de uitlaatbeurten. Bepaal zelf het moment waarop je echt een rondje met de pup gaat lopen. In het begin is vijf minuten meer dan voldoende. Laat een pup, zeker in het begin, 's avonds niet meer drinken omdat hij zijn plas nog niet de hele nacht ophoudt. Laat hem ¡¥s avonds voor het slapen uit.

Gezondheid

Honden hebben een paspoort of vaccinatieboekje, hierin staan alle gegevens en vaccinaties. Bezoek regelmatig de dierenarts voor de nodige inentingen en standaard controles. Houd ook zelf de gezondheid van je pup in de gaten. Een zieke pup vertoont vaak de volgende symptomen:

 

 

Chip je pup

 

Laat je pup chippen bij de dierenarts, dat is wettelijk verplicht. Een chip is een elektronisch implantaat. Met een ISO-lezer kan de dierenarts, dierenambulance, politie en het dierenasiel het chipnummer aflezen. Via een centrale databank van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren zijn de gegevens van de hond en de baas 24 uur per dag op te vragen. Ook handig als je hond een keer wegloopt, dan heb je hem snel weer gevonden.

 

Boodschapenlijstje

Wat heeft je pup allemaal nodig? Bekijk hier alvast een boodschappenlijstje met de eerste benodigdheden: