homeplant en zorghobbykassenkweken in een kas

Ervaar het plezier van een kas

Een kas bij huis is heerlijk. Zo’n glazen huisje in de tuin geeft de mogelijkheid om onafhankelijk van het weer met planten bezig te zijn. In een kas kunt u zaaien, stekken, verzorgen en gezonde vruchten en groenten oogsten. U staat droog en toch bent u bijna buiten! De wolken drijven boven uw hoofd voorbij, wind en regen zijn bijna voelbaar aanwezig, maar uw planten en u zijn beschut en beschermd. Met een kasje verlengt u het tuinseizoen aanzienlijk! U kunt een kas bovendien verwarmen, waardoor zelfs tropische planten het geweldig bij u kunnen hebben en dat zullen ze laten zien ook! Steeds meer mensen ervaren het plezier van tuinieren met een kas.

Zelf kweken

Het is relatief eenvoudig om gewassen in de kas te kweken. In ieder geval gemakkelijker dan buiten, waar u weinig tot geen invloed heeft op de (weers)omstandigheden. De kas is w domein, waar u regen en wind kunt weren, en zelf de vochtigheidsgraad en de temperatuur kunt bepalen. Ook het bestrijden van insecten en ziekten is gemakkelijker in de kas. Al was het maar doordat u veel meer beheerst en gericht te werk kunt gaan.

De juiste kas voor elk gewas

 

Kassen met glas zijn ideaal om onder te kweken. Glas laat 90% van het beschikbare licht door. Een glazen kas veroudert bovendien niet. Kassen met polycarbonaat zijn de laatste jaren in opmars. Door de dubbelwandige platen kunt u het klimaat gemakkelijker regelen en dankzij poly kassen verkrijgt u een betere isolatie. Ideaal om uw planten te laten overwinteren!

Afhankelijk van de planten die u wilt kweken kiest u voor een koude, een koele, een gematigde of een warme kas. Het verschil heeft overigens enkel en alleen te maken met de keuzes die u maakt bij het verwarmen. De kas is steeds dezelfde.

Koude kas

De koude kas heeft geen verwarming. U gebruikt hem vooral om het seizoen te verlengen, eventueel in combinatie met teelt in de volle grond.

Koele kas

De koele kas heeft een verwarming die zorgt dat de temperatuur niet onder de 4,5 C zakt. Hierdoor wordt het seizoen nóg langer.

Gematigde kas

Een gematigde kas wordt ook ’s nachts nooit kouder dan een of 10 tot 13 C. Deze kassen maken u min of meer onafhankelijk van de seizoenen.

Warme kas

 Een warme kas blijft altijd warmer dan 16 C. Deze wordt vooral gebruikt voor bijzondere tropische teelten, zoals orchideeën.

Overige kassen

Kweekbak

Een kweekkas vult een het gebruik van een kas perfect aan. Een kweekbak wordt vooral in de lente gebruikt voor het forceren van jonge planten. U kunt planten in hun eerste stadium beschermen met een kweekbak die over de moestuin of VierkanteMeterTuin kan worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een zogenaamde koude bak waarin u planten beschut tegen weer en wind kunt laten opgroeien. De bak bestaat uit een aluminium frame met kunststof delen. Ideaal om uw zaaisels onder te beschermen.

Tunnelbogen

Bescherming kan ook met folie over tunnelbogen: dat zijn gebogen beugels van ongeveer 2,5 meter lang. Deze kunnen zowel over een bed in de moestuin als over de VierkanteMeterTuin worden aangebracht. Moestuinfolie er overheen en klaar is uw tunnel. Als u ook de uiteinden dichtmaakt, kan geen insect meer bij uw planten en het klimaat onder de folie is buitengewoon gunstig voor een snelle, gezonde groei. Om uw planten te verzorgen tilt u gewoon de folie een stukje op.

Folietunnelkassen

 

Wilt u uw hobby nog fijner kunnen uitleven, maar geen echte glazen kas plaatsen, dan is een folietunnelkas iets voor u, gemaakt van aluminium profielen en sterke folie is een foliekas uitstekend voor wat hogere gewassen, zoals tomaten, aubergines enzovoorts. Of u kiest voor een wat lager, smaller type dat makkelijk over groentebedden past

Tunnelkassen zijn licht gebouwd en daardoor relatief makkelijk verplaatsbaar. Meestal kweken tuiniers in een tunnel, in de aarde, in bloempotten of in bloembakken.

Muurkas

Een muurkas heeft als belangrijkste eigenschap dat u heel gemakkelijk op een kleine oppervlakte toch grote planten kunt kweken. U kunt enkele terrasplanten gemakkelijk opbergen tijdens de winter. Zo beschermt u de planten tegen het gure winterweer, een muurkas is in de winter doorgaans warmer dan een vrijstaande kas. Dit kleine kasje is te gebruiken als kweekruimte of als bescherming. Een muurkas is ideaal voor wie over een muur of gevel beschikt die op het oosten of westen is gericht.

Zelf bouwen

In onze winkels en via de webwinkel verkopen we verschillende zelfbouwkassen. Deze kassen worden geleverd als zelfbouwpakket en zijn gemakkelijk zelf in elkaar te zetten, zonder lijmen of kitten. Maar u kunt er ook voor kiezen om voor een schappelijke prijs de kas voor u in elkaar te laten zetten.

Goede plek voor een kas

 

Om optimaal van een kas te kunnen genieten, geven we u onderstaande tips:

Goede buren, slechte buren

Elke tuinder weet dat sommige planten elkaar versterken, terwijl andere gewassen elkaar verzwakken. Houd dus bij zowel uw jaarplanning als bij de indeling binnen in de kas rekening met de juiste combinaties. Dus als u bijvoorbeeld zowel tomaten als komkommers in uw kas wilt kweken, hou ze dan zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt!In het artikel Combinatieteeltleest u meer over welke buren elkaar het beste verdragen. Gebruik dit overzicht om uw ruimte optimaal in te delen voor het beste resultaat.

Kweekkalenders

In een kas heeft u meer speelruimte als het gaat om zaaien, stekken en planten onder de juiste condities. Maar u moet toch wel op zijn minst een béétje rekening houden met de seizoenen. Graag geven wij u een overzicht van de juiste handelingen in elke periode van het jaar, afhankelijk van uw keuze voor een koude, koele of gematigde kas. Waarbij we graag een slag om de arm houden, want ook de positie van uw kas in de zon, de heersende windrichting en zelfs uw regio hebben invloed op het kasklimaat. Overigens gaat het steeds om suggesties, het is tenslotte uw kas.