homeplant en zorghobbykassende kas verwarmen

Rustig overwinteren

Zelfs tropische of vorstgevoelige planten, zoals orchideeën en fuchsia’s kunt u in de verwarmde kas probleemloos door de winter heen loodsen. Met een verwarmde kas kunt u bovendien het seizoen aanmerkelijk verlengen. U kunt in het najaar lang doorgaan en in het voorjaar weer vroeg beginnen. Waar moet u op letten?

Niet verwarmen? Wel al luchten!

Wanneer het nog niet te koud is, hoeft u de kas niet bij te verwarmen. U moet echter wél alvast voor voldoende luchtcirculatie zorgen. Dat zorgt ervoor dat de planten niet te nat komen te staan en dat er geen ziektes of insectenaantasting ontwikkelen. U kunt de luchtvochtigheid in de kas vrij eenvoudig controleren door de binnenkant van de wanden en het dak in de gaten te houden. Ze moeten een groot gedeelte van de dag droog zijn, anders zullen planten zoals bijvoorbeeld bananen heel snel last krijgen van rotting en schimmels.

Verwarming met thermostaat

Als het eenmaal kouder wordt, kunt u een verwarmingstoestel gebruiken. Neem een toestel met een thermostaat. Die zijn vaak eenvoudig in te stellen en doordat ze voorzien zijn van een timer kunt u de kas verwarmen op de koudste momenten van de dag. Zo houdt u ook meteen uw elektriciteitsverbruik onder controle. Er zijn verschillende verwarmingstoestellen verkrijgbaar, van een elektrische warmeluchtblazer tot petroleumvuurtjes en gasverwarmingstoestellen. Informeer vooraf wat het toestel precies kan en wat de specificaties zijn.

Soorten verwarming

Petroleumkachels

Petroleumkachels zijn vrij gemakkelijk te installeren en sommige zijn uitgerust met een soort schoorsteen. Dat is prima om de warmte te verdelen, maar helaas kunt u deze kachels niet thermostatisch afstellen. Ze geven waterdamp af wanneer ze in bedrijf zijn, waardoor u ook voor goede ventilatie moet zorgen.

Elektrische kachels of warmeluchtblazers

Elektrische kachels of warmeluchtblazers zijn het meest doeltreffend. Ze zijn thermostatisch regelbaar en bieden u zo maximale grip op uw verbruik. Ze zijn bovendien makkelijk te verplaatsen en zorgen voor goede luchtcirculatie, wat de kans op schimmelziektes aanzienlijk verminderd.

Tip

Een goed geïsoleerde kas heeft minder bijverwarming nodig. Isolatie houdt ook tocht weg, daar hebben vrijwel alle planten een hekel aan. U kunt bijvoorbeeld een laag noppenfolie over uw serre aanbrengen. Dat geeft een uitstekend resultaat en laat toch nog voldoende licht door.

 

Rustig aan met mest en water

Water geven en bemesten in de winterse kas is vergelijkbaar met wat u binnenskamers doet. Toch zijn we eerder geneigd om te zeggen: bemest niet en geef zeker niet te veel water. U gaat de planten die in uw serre overwinteren proberen ‘in slaap te wiegen’ om ze zo door de winter te halen. Wanneer u dan bemest en veel water geeft, ontwaken de planten als het ware en zullen ze proberen te groeien. Aangezien temperaturen van 0 tot 5 graden toch wel iets te koud zijn om echte groei te bevorderen, is het beter om uw planten in rust te houden.