homedier en welzijngeiten en schapenvoeding geiten en schapen


Vier magen

Omdat geiten en schapen herkauwers zijn, ze zullen voer in eerste instantie maar heel kort kauwen en doorslikken. Als ze zich veilig voelen en genoeg voer hebben gegeten, gaan ze ergens rustig liggen herkauwen. Alles wat het dier eet verdwijnt eerst in de pens. Pas daarna slikt hij het echt door en komt het terecht in een andere maag en wordt uiteindelijk volledig verteerd. Ze hebben in totaal vier magen (pens, netmaag, boekmaag en lebmaag).

Gezond van Kenner

Ons voer Kenner van 't Land is speciaal ontwikkeld voor hobbydieren en geef je naast de dagelijkse hoeveelheid ruwvoer of tijdens de periode met weidegang. Kenner van 't Land staat garant voor kwaliteit en je weet zeker dat je dieren de belangrijke, benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen.

Geitenkorrel

Kenner van ’t Land heeft voor de geiten een geitenkorrel en geitenmuesli ontwikkeld. Beide voeders kunnen verstrekt worden naast de dagelijkse hoeveelheid ruwvoer. Doordat de muesli een kernkorrel bevat, is deze uiterst geschikt als volledige diervoeder. Daarnaast kunt u de muesli geven als extraatje naast de geitenkorrel.

Lammerenkorrel

Speciaal voor de lammetjes is er een lammerenkorrel ontwikkeld die aansluit bij de behoefte van deze jonge dieren.

GMP kwaliteitsnorm

Al onze diervoeders worden geproduceerd volgens strikte kwaliteitsnormen, conform de GMP standaard (Good Manufacturing Practices). Hierin is het gehele productieproces van de diervoeders nauwkeurig beschreven en worden alle stappen in het proces op een gecontroleerde wijze uitgevoerd. De kwaliteit is hierdoor altijd hetzelfde en de samenstelling is exact afgestemd op de behoefte van uw dieren.

Kuilvoer of hooi

Allemaal genoeg

Als u de dieren voert, zorg dan dat ze allemaal genoeg krijgen (afhankelijk van leeftijd en grootte). Vaak is één de baas en die zal dan ook proberen om alles van de anderen op te eten. Geef het voer dus in aparte bakken of in een goot met voerhek, zodat ze niet bij elkaar kunnen eten. Of u kunt een extra hooiruif plaatsen, zodat de dieren op meerdere plekken kunnen eten.

Vers hooi

Hooi is heel belangrijk voor uw dieren. De grove vezels van hooi hebben ze nodig om de magen en darmen gezond te houden. Hooi is heel belangrijk bij het herkauwen. Er wordt wel eens gezegd dat geiten alles eten, maar eigenlijk zijn ze juist heel kieskeurig. Soms zullen ze een baal hooi die voor u goed ruikt en er goed uitziet toch afkeuren en er maar mondjesmaat van eten. Zorg dat het hooi niet muf of schimmelig is. Hooi dat uit de ruif op de grond valt, wordt vaak al niet meer gegeten. Hang een ruif op, zodat het hooi schoon en droog blijft.

Gras?

Als u geiten of schapen in een weitje kunnen, wil dat nog niet zeggen dat ze daar het gras eten. Als het weitje klein is, zullen ze het gras waarin ook hun uitwerpselen liggen niet eten. Is er in de wintertijd onvoldoende gras beschikbaar, voer de schapen dan bij met hooi en eventueel krachtvoer. Zeker tijdens de dracht hebben ze extra voer nodig.

Twee keer per dag voeren

U kunt het beste twee keer per dag voeren, ’s morgens en ’s avonds. Als u tussendoor allerlei extra’s voert, is dat op zich niet erg maar ze leren snel; zodra ze iemand zien zullen ze gaan mekkeren om iets lekkers. en dat kan best vervelend zijn. Voeren kunt u daarom het beste alleen in de stal of op de voederplaats doen. Houdt wel altijd het gewicht in de gaten, vooral geiten worden snel te dik als u ze te veel bijvoert.

Lekkers voor schaap en geit

Ook ongekookt groenteafval en wortels in kleine beetjes worden graag gegeten. Aardappels of aardappelschillen mag u alleen voeren als ze niet zijn bespoten. Ook oud brood is prima voedsel voor geiten. U kunt ze ook verwennen met wilgentakken, of fruitbomensnoeihout. Ze zullen het blad en de dunne takjes opeten en grotere takken of zelfs boomstammen zullen ze helemaal schillen.

Eikels

De eikels vallen weer. Reken maar dat uw geiten en schapen daar dol op zijn. Eikels bevatten wel blauwzuur, dus ze mogen er niet teveel van hebben.
Als u de eikels goed laat drogen en bewaart in bijvoorbeeld aardappelzakken (van net) kunt u ze de hele winter goed houden. Zo heeft u elke dag een lekkere verrassing voor uw dieren. Als er een eikenboom in de wei staat, kunt u het beste alle eikels eruit harken. Anders eten ze zich helemaal te pletter aan de lekkere eikels. Ze krijgen dan echt teveel binnen.

Bietjes

Een paar kleine stukjes voederbiet vinden geiten en schapen ook heerlijk.
Niet teveel want dan kunnen ze diarree krijgen. Bieten kunt u het beste in de grond bewaren. Een flinke kuil graven met daarin stro en daartussen de bieten. Wel weer afdekken met grond tegen het bevriezen. Zo voorkomt u dat de bieten gaan schimmelen.

Paardensnoepjes

U kunt uw schapen en geiten ook prima verwennen met paardensnoepjes. Ook die vinden ze erg lekker. Uw geiten kunt u er zelfs kunstjes mee leren. Bijvoorbeeld ergens op of doorheen springen.

Liksteen

In de stal kunt u ook een liksteen ophangen, de zouten en mineralen uit de liksteen helpen uw geiten en schapen gezond te houden. Het zout is ook verkrijgbaar in emmers.

Water

Als u drinkbakken niet op de waterleiding kunt aansluiten, moet u ze zelf regelmatig vullen met water. Ook tijdens de koudere periodes is het belangrijk dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is. Zeker als uw dieren weinig buitenkomen en veel droog voer eten drinken ze veel water. Bij BoerenBond en Welkoop kunt u een watertestpakket kopen waarmee u kunt testen of het grondwater of kraanwater geschikt is voor uw dieren.