homedier en welzijngeiten en schapenverzorging en gezondheid

Verzorging geiten en schapen

Naast een schone stal en goede voeding hebben uw geiten en schapen niet zo heel veel verzorging nodig. Maar er zijn wel een paar dingen waar u goed op moet letten.

Warme vacht

Met en zonder wol

 

Schapenwol biedt een goede bescherming tegen het weer. Zo kan een schaap nog prima buiten lopen als het heel koud is. En bij heel warm weer houdt de wol het schaap juist koel. Als ze net geschoren is, kan ze zelfs verbranden. Er zijn ook verschillende soorten wol. Van dikke wol met krullen kun je prachtige truien maken. Maar de harde, lange wol van bijvoorbeeld heideschapen is alleen geschikt voor tapijt.

Geiten hebben een korte vacht die ’s winters ook heel dik kan worden. Zo zijn ze goed beschermd tegen de kou, daar kunnen ze prima tegen. Maar omdat de vacht niet vettig is, kunnen dwerggeiten heel slecht tegen regen. Daar hebben ze dan ook echt een hekel aan! Zorg dus altijd voor een afdakje, zodat ze voor de regen kunnen schuilen.

Borstelen

De meeste geiten en schapen houden van borstelen, met een setje paardenborstels kunt u ze heerlijk oppoetsen. Maar u hoeft het niet altijd zelf te doen: u kunt ook tegen de wand van de stal of aan een van de klimspullen buiten een goede harde borstel schroeven en liefst nog één waar ze onderdoor kunnen lopen. Zo kunnen ze jeuk even lekker wegschuren. Bovendien helpt het bij de doorbloeding van de huid, die zo gezond en lekker warm blijft.

 

Schaap scheren

Het leuke van de lente is dat schapen hun winterjas weer mogen uittrekken! Ze hebben in de winterperiode vaak een dikke vacht tegen de kou, maar die mag er nu wel een keer af. Er zijn zelfs door het hele land scheerfeesten waar U goed kunt zien hoe dat gaat.

Elektrisch of met de hand scheren

De meeste schapen worden elektrisch geschoren met een tondeuse. Eentje met heel scherpe messen, want anders trekt het te veel aan de huid en dan is er meer kans op vervelende wondjes. Tijdens de scheerfeesten worden schapen ook nog vaak geschoren met een handschaar. De beste scheerders kunnen een schaap supersnel van zijn vacht afhelpen. Het wereldrecord staat nu zelfs op 45 seconden per schaap. En geloof ons, dan is dat schaap echt netjes geschoren!

Wachten met scheren

Niet alle schapen worden in de lente geschoren. De lammetjes zijn bijvoorbeeld pas volgend jaar aan de beurt, dan kunnen ze nog even rustig aan een mooie vacht werken. Die eerste lammetjesvacht levert later wel de mooiste wol op, zeggen de kenners. Verder zijn er ook schapen die helemaal nooit een dikke vacht krijgen, die worden dan ook niet geschoren.

Halsband

 

Moet u de geiten of schapen verplaatsen of meenemen, doe ze dan een halsband om. Daar wennen ze heel snel aan. Trek in elk geval nooit aan zijn vacht, ook niet om hem ergens heen te brengen of hem te vangen. Zijn vacht zit namelijk stevig vast aan zijn huid, en die is nogal kwetsbaar. Voor u het weet, houdt het schaap er een fikse bloeduitstorting aan over.

 


Ontwormen

Het beste kunt u uw geiten en schapen minstens twee keer per jaar ontwormen (hangt af van het aantal, het weideoppervlak, infectiedruk, het gebruikte middel, huisvesting enz. dus is niet in een vast getal uit te drukken. Vraag de dierenarts om advies). De eitjes van de wormpjes komen ook in de wei, waardoor alle dieren er last van krijgen. U kunt trouwens ook eens een GD-wormpakket proberen: dat is een infopakket waarmee u kunt kijken welke dieren en lammeren u moet ontwormen.

Hoefjes bekappen

De voorouders van geiten en schapen waren bergdieren. De hoefjes slijten in de natuur af door het lopen, klauteren en springen over rotsen. De hoefjes van uw geiten zullen waarschijnlijk niet genoeg afslijten. Ze moeten dus regelmatig worden bijgesneden, net als nagels knippen. Dit kunt u het beste overlaten aan iemand die hier ervaring mee heeft. Voordat u de geiten en schapen naar buiten laat, kunt u het beste de klauwtjes nog een keer laten bekappen. Zo ziet u meteen of ze nog gezond zijn.

Rotkreupel

Rotkreupel is een besmettelijke ziekte aan de klauwtjes die heel pijnlijk is. U ziet het waarschijnlijk snel want een dier dat rotkreupel heeft loopt moeilijk. De harde laag van de klauwtjes laat los en daaronder rot het zachte weefsel. Bij rotkreupel moet de aangetaste hoornlaag worden weggesneden en het klauwtje worden ingespoten met een ontsmettende spray. Het is heel besmettelijk, dus zorg voor een schone stal. Droog houden van de klauwtjes helpt bij het herstellen, dus zorg dat er een goede laag stro ligt. De dierenarts kan ook enten tegen rotkreupel.