homeplant en zorggazonuw gazon water geven

Uw gazon water geven

Een nieuw aangelegd gazon heeft vooral in het eerste jaar wat méér behoefte aan water dan een bestaand gazon. Het laatste hoeft alleen in een echt droge periode besproeid te worden. Het is beter één keer per week langdurig te sproeien (zeker een half uur) dan iedere dag een beetje.

'S ochtends of 's avonds?

Sproeien kan het beste ’s morgens vroeg gebeuren of ’s avonds. Ten eerste omdat het water anders snel verdampt in de zon, maar ten tweede omdat het gras zou kunnen verbranden. De waterdruppeltjes werken als een soort vergrootglas in de zon, waardoor verbranding optreedt. In de avond is de aarde bovendien wat afgekoeld, zodat het temperatuurverschil met het water niet ál te groot is. Nóg beter is het om ’s ochtends vroeg te sproeien. Het gras heeft dan voldoende water voor de lange warme dag.

Soorten sproeiers

Ook op het gebied van tuinsproeiers is er een groot aanbod van verschillende typen en uitvoeringen, ook in vaste automatische sproeiinstallaties (eventueel computergestuurd en met zogenaamde pop-up-sproeiers die in het gazon verdwijnen als ze niet werken). Met behulp van een goed advies van BoerenBond/Welkoop zult u de juiste keuze kunnen maken.