homeplant en zorggazonuw gazon verticuteren

Uw gazon verticuteren 

Na het maaien blijven er altijd nog grasresten liggen, die op den duur een dichte viltlaag op de bodem gaan vormen. Een verticuteermachine is de oplossing om het gazonvilt regelmatig te verwijderen. We raden u aan om minimaal een keer per jaar dient het gazon helemaal ‘schoon te maken’. Zowel een verticuteerhark of verticuteermachine hebben scherpe messen waarmee door de grasmat en de bodem direct eronder wordt ‘gesneden’. Door die handeling wordt niet alleen de viltlaag verwijderd, maar wordt ook licht en lucht in het gazon gebracht. Handmatig verticuteren is zwaar werk en dus alleen geschikt voor een klein gazon. Voor een groter gazon kunt u beter een elektrische machine huren of kopen.

Verticuteren doe je om;

  • mos en vervilt gras te verwijderen;
  • de bodem open te werken waardoor de grond toegankelijker wordt voor zuurstof, voedingsstoffen en water;
  • te voorkomen dat er paddenstoelen en schimmels ontstaan;
  • wortelgroei van het gras te bevorderen;
  • een mooie, groene en stevige grasmat te krijgen.

Hoe kan je het beste verticuteren?

  • Verticuteer baan voor baan (in rechte lijnen).
  • Doe hetzelfde ook in tegengestelde richting.
  • Bij ernstige mosvorming nogmaals overdwars verticuteren.
  • Verticuteren is mogelijk met een verticuteermachine of met een verticuteerhark. Aangezien het verticuteren met een hark veel inspanning vraagt is dit niet aan te raden voor grote oppervlakten.

Wanneer verticuteren?

De beste tijd voor een grondige verticuteerbeurt is in het voorjaar (maart/april). Na zo’n beurt zult u verbaasd zijn hoeveel rommel er uit de grasmat komt. Deze ziet er even niet uit, maar het gazon zal snel weer dichtgroeien (verticuteren stimuleert nieuwe wortelvorming enorm), als de gezonde plantjes weer voldoende licht en lucht krijgen.

Kale plekken

Na verloop van tijd kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan, waar grasplantjes zijn afgestorven. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Te kort maaien bijvoorbeeld, waardoor grasplantjes uit de grond zijn getrokken. Maar ook ongedierte en schimmels kunnen verantwoordelijk zijn voor de aantasting van het gazon. Zijn er grote kale plekken ontstaan, dan kunt u die opnieuw doorzaaien. Hiervoor zijn speciale graszaadmengsels verkrijgbaar, waarin het zaad is voorzien van een - milieuvriendelijk - laagje, dat voor een snelle kieming van de zaden zorgt. Er is zelfs een mengsel beschikbaar met een biologische coating, dat onaantrekkelijk is voor vogels. Nog beter zijn de gazonreparatiesets die via een aantal te volgen stappen de grasmat weer in perfecte conditie brengen. Vraag BoerenBond/Welkoop om advies.