homeplant en zorggazongazon maaien

Wanneer maaien?

Welk gazon u ook kiest, het blijft pas gezond als u het regelmatig maait.Dit zorgt ervoor dat de grasmat mooi gesloten blijft. Een nieuw aangelegd gazon maait u de eerste keer, als het gras ongeveer 6 cm hoog is (zie bij ‘zoden leggen’). Gras groeit het hardst in mei met een tweede groeipiek in augustus. In het groeiseizoen zal het gazon zeker 1 à 2 keer per week gemaaid moeten worden. Siergras maait u op een hoogte van circa 2 cm, speelgras op 3 cm. Zeker niet lager. Door te kort maaien verzwakt de grasmat en kan sneller mosvorming ontstaan.

Warme dagen?

Op zeer warme dagen met véél zon kunt u het gazon beter ’s avonds maaien, omdat de felle zon het gras zou kunnen verbranden. Liefst alleen een droog gazon maaien, bij een vochtig grasveld ontstaat een onnauwkeurig maaibeeld. U kunt aan het eind van het seizoen pas stoppen met maaien als het gras ophoudt met groeien (bij temperaturen lager dan 6C). Hartje winter hoeft er dus niet gemaaid te worden, maar in het najaar nog wel.

De randjes

De randen van uw gazon kunt u bijhouden door ze regelmatig te knippen. Voor een klein gazon (tot een omtrek van 30 meter) kunt u dat prima handmatig knippen met een graskantschaar. Maar u kunt dan ook kiezen voor het gemak van een accu aangedreven graskantschaar. Heeft u een groter gazon (tot een omtrek van 40 meter) dan kunt u het best een trimmer kiezen elektrisch of accu aangestuurd. Een benzine aangedreven trimmer of bosmaaier is aan te raden voor nog grotere gazons of moeilijk bereikbare plekken.

Maaitips

  • Gebruik een metalen snijblad voor het maaien van dik droog gras, brandnetels en riet. Voor lichte maaiwerkzaamheden of strak langs obstakels adviseren wij trimmerdraad.
  • Maai van links naar rechts. Omdat het snijgarnituur linksom draait, valt het maaisel zo in het reeds gemaaide maaivlak.
  • Maai in twee richtingen bij zeer hoog gras of taai onkruid. Eerst topt u het bovenste deel af en bij de teruggaande beweging wordt het onderste deel afgemaaid. Het maaisel blijft ook hier links liggen.
  • Grotere oppervlakten maait u het beste volgens de zogenaamde ‘kwadraatmethode’. Verdeel het te maaien oppervlak in vierkanten en maai die vervolgens van buitenaf naar het midden.

Maaihoogte

U moet het gras dan wel op de juiste hoogte maaien en dat hangt af van het gebruik en het soort gazon. Maait u te kort, dan kan het gras verbranden, zeker in een warme droge zomer. Maait u te hoog, dan krijgen de grove grassen te veel vrij spel.

Vuistregel is, dat u het beste regelmatig kunt maaien op een gemiddelde hoogte. Voor siergazon is een maaihoogte van minimaal 2 cm ideaal. Voor speel- en sportgazon is dat 3 á 4 cm. Als u na het inzaaien of doorzaaien de eerste keer wat hoger maait (speel- en sportgazon op 6 á 8 cm), wordt de grasmat dichter. Blijf in het najaar het gras maaien zolang het nog groeit. Maai zeker de laatste keren, net voordat de mat de winter ingaat, niet te kort!

Mulchmaaien

U kunt het afgemaaide gras verwerken door "mulchmaaien”. Het afgemaaide gras wordt hierbij door een speciale messenset op de machine zéér fijn gehakt en als meststof aan het gazon teruggegeven. Door maaien wordt in feite voeding van de grasplanten weggenomen. Door mulchmaaien wordt dit direct teruggegeven.

Deze extra voeding verrijkt en verbetert de grond onder de grasmat, wat leidt tot een sterk en goed groeiend gazon. Bovendien bespaart u op andere meststoffen. Voor het mulchmaaien van het gras zijn speciale gazonmaaiers of messensets verkrijgbaar (niet voor alle typen maaiers). Ook zijn er gazonmaaiers waarin beide mogelijkheden zijn gecombineerd.