homedier en welzijndieren om het huisvlinders

Vlinders

Vlinders zijn echte zomerdiertjes: 20 graden vinden ze heerlijk, maar liever nog hebben ze 30 graden. Ze hebben namelijk zon en warmte nodig om te kunnen vliegen. Hun vleugels dienen hierbij als zonnecollectoren. Sommige soorten houden hun vleugels in een V vorm, terwijl andere soorten hun vleugels juist spreiden om de zonnestralen op te vangen. De optimale temperatuur van een vlinder ligt tussen de 30 en 35 graden Celsius. Als de luchttemperatuur 25 graden of meer is, blijft het lichaam van de vlinder warm zonder dat hij hoeft te zonnen.

Dag- en nachtvlinders

Er zijn dagvlinders en nachtvlinders. Dagvlinders vliegen alleen overdag, maar sommige nachtvlinders kunt u ook overdag tegenkomen. Nu denkt u misschien dat nachtvlinders herkenbaar zijn door de grijzige kleur, dat is wel vaak zo maar ook nachtvlinders hebben soms mooie, felle kleuren. Het verschil is dat de voelsprieten op de kop van een dagvlinder een knopje aan het eind en bij nachtvlinders niet. Bovendien legt een nachtvlinder zijn vleugels in rust op zijn rug terwijl die van een dagvlinder rechtop tegen elkaar geklapt worden.

In Nederland leven ruim 50 verschillende dagvlindersoorten. In de afgelopen jaren zijn er 17 soorten uit Nederland verdwenen, daarom zijn een groot deel van de dagvlinders beschermd.


Wat eten vlinders

 

Vlinders leven van nectar, het suikerwater dat onderin sommige bloemen zit. Met een grote roltong kunnen ze zelfs in de diepste bloemen het suikerwater opzuigen. Sommige vlindersoorten zijn ook gek op rottend fruit zoals de Atalanta en de Dagpauwoog.

Vlinders lokken met planten

U kunt vlinders naar uw tuin lokken met speciale vlinderplanten. Bepaalde planten hebben namelijk heel veel aantrekkingskracht op vlinders. Soms omdat ze veel nectar bevatten, maar ook omdat de rupsen van vlinders bepaalde planten nodig hebben om op te kunnen leven. Dat soort planten heten ‘waardplanten’. Op waardplanten leggen de vlinders eitjes. Uit vlindereitjes worden rupsen geboren. Die eten de bladeren van de plant. Wanneer de rups volgroeid is, zal deze zich inpakken in een cocon. In dat cocon ontwikkelt de rups zich tot een nieuwe vlinder. Een heel belangrijke waardplant is de brandnetel. Voor de nectar zijn lavendel en natuurlijk de vlinderstruik heel geliefd.

Bloeiend (on)kruid

Het komt misschien niet direct in u op, maar het kan toch eens de moeite waard zijn om onkruid in een deel van uw tuin in bloei te laten komen. Pinksterbloem en Look-zonder-look zijn bijvoorbeeld 'onkruiden' die vlinders als het Oranjetipje of het Klein geaderd witje naar uw tuin lokken.

Overwinteren

’s Winters trekken vlinders zich terug. Ze proberen zo comfortabel mogelijk te overwinteren. Ze gaan dan in een soort winterslaap. Ook kan de vlinder als eitje, rups of cocon overwinteren. Alleen de citroenvlinder is heel hard en gaat gewoon aan een takje hangen zelfs als het vriest. Vaak ziet u dan ook als eerste een citroenvlinder als het weer een beetje lente begint te worden. Er zijn ook trekvlinders die helemaal naar Zuid-Europa en Noord-Afrika vliegen om daar in de warmte te kunnen overwinteren.

Leuk: een vlinderhuisje

U kunt ook een speciaal vlinderhuisje ophangen, waar ze een fijn droog, warm en windstil plekje hebben. Als ze die eenmaal hebben gevonden, komen ze er telkens weer terug.