homedier en welzijndieren om het huisdiervriendelijke tuin

Een wilde tuin doet het goed

De natuur in Nederland wordt steeds schaarser en in het wild levende dieren worden steeds verder teruggedrongen. Toch kunt u iets terug doen voor deze dieren. Tenslotte hebben al deze dieren ook een functie in de natuur én in de tuin! Wilt u in het wild levende dieren aanmoedigen om uw tuin te bezoeken, kunt u zorgen voor de juiste verblijfplaatsen als vogelhuisjes, vlinderkasten en vleermuiskasten, of wat dacht u van nestkasten voor egels, bijen, padden en zelfs lievenheersbeestjes.


Voordelen vriendelijke tuin

 

Naast levendigheid hebben de dieren in uw ‘wilde’ tuin nog een aantal voordelen:

 

De aanpak

Laat uw tuin zo natuurlijk mogelijk en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Zorg er ook voor dat uw tuin toegankelijk is, door bijvoorbeeld een hek een paar centimeter van de grond te plaatsen, of door enkele gaten in de heg te maken. Een vijver in uw tuin kan dienen als drinkplaats voor diverse dieren en als verblijfplaats voor kikkers en padden. En die berg snoeiafval of een hoop bladeren kunt u gerust laten liggen, eekhoorns, egels en vele andere dieren zijn er blij mee! Voor een diervriendelijke tuin kiest u voor voldoende variatie in beplanting, hoogteverschillen en voor open en dichtbegroeide ruimtes.

Bomen, struiken en planten

Bomen en struiken die door hun zaden, vruchten, noten of begroeiing zeer in trek zijn bij vogels vind u hieronder. Bomen en struiken zijn niet alleen een belangrijke voedselbron. Ze geven ook beschutting en zorgen voor een goede plek om te nestelen.

Bomen en struiken voor een grote tuin

 

Bomen en struiken voor een kleine tuin

 

 

Hagen

Een mooie haag zorgt niet alleen voor een erfafscheiding, maar ook voor een perfecte ruimte om te broeden of te schuilen. Denk hierbij aan:

Klimplanten

 

Klimplanten geven vogels beschutting en zijn een ideale plaats om nesten te bouwen. Daarnaast vertoeven er veel insecten die weer als voedselbron dienen. Goede klimplanten hiervoor zijn:

Bloementuin

 

Bloemen zorgen voor vogels, vlinders en insecten in de tuin. Ze zijn dan ook een goede aanvulling op bomen en struiken. Met name nectarrijke bloemen trekken insecten als hommels, bijen en vlinders aan, die weer dienen als voedsel voor vogels en vleermuizen en belangrijk zijn voor de bestuiving van uw planten. De bloemzaden zijn op hun beurt weer belangrijk voor vogels, knaagdieren en andere kleine tuinbewoners.

Zorg voor variatie in planten, zodat u het hele seizoen een mooie tuin heeft. Variatie zorgt er ook voor dat u meerdere soorten dieren aantrekt.

 

 

 

Een selectie van planten

 

 

Lente: Sleutelbloem, Longkruid, Hondsdraf, Zenegroen, Damastbloem
Zomer: Kattenstaart, Duizenblad, Dropplant, Zonneroosje, Hartgespan, Lavendel, Tijm
Herfst: Leverkruid, Guldenroede, Ijzerhard, Herfstaster, Hemelsleutel, Heide

Water in de tuin

 

Water trekt vogels, amfibieën, kleine tuindieren en waterminnende insecten aan. Heeft u weinig ruimte, kan een drinkschaal al nut hebben. Het plaatsen van een vijver, klein of groot, heeft echter de voorkeur. Kikkers houden natuurlijk ook erg van water. Ze maken uw vijver een levendig geheel met hun fantastische sprongen. Maar kikkers kunnen ’s avonds ook een behoorlijk kabaal maken met hun gekwaak…
Als u een diervriendelijke vijver wilt plaatsen, dient u er rekening mee te houden dat de oevers geleidelijk dienen af te lopen, dat er voldoende beschutting is door het plaatsen van planten en waterplanten en dat er variatie is in waterdiepte.

Enkele tips

 

Wilt u een goede plantengroei, dient een groot deel van de vijver in de zon te liggen;
Zorg voor minimaal 3 niveaus in waterdiepte: 15–20 cm, 35–40 cm en circa 80 cm;
Bedek minimaal 30% van het wateroppervlak met drijfplanten;
Plant voldoende ondergedoken planten (waterplanten) en oever- en moerasplanten. Een rijk beplante vijver is aantrekkelijk voor dieren.

Extra voorzieningen

Wees niet te netjes in de tuin. Dieren gebruiken takken, bladeren en tuinafval om te schuilen en te overwinteren. Snoei zoveel mogelijk pas in de lente, zodat dieren gebruik kunnen maken van de afstervende plantenresten in de winter.
Plaats tijdig nestkasten, vlinderkasten, nestmanden voor egels, etc. Als u deze op de juiste methode en tijdig plaatst, zult u zien dat de eerste bewoners zich al snel aandienen. U kunt jaarrond voeren want de dieren kunnen het goed gebruiken en zullen daar niet afhankelijk of ‘verwend’ door worden zoals vroeger wel gedacht werd.