homegenieten in de tuinbarbecuesaccessoires voor de barbecue


Hulpmiddelen bij het starten van uw barbecue

Aanmaakblokjes

Gebruik voor het veilig en makkelijk aanmaken van uw barbecue, buitenhaard of vuurkorf liefst aanmaakblokjes. Aanmaakblokjes op basis van petroleum zorgen voor een snelle ontbranding en zijn veilig te gebruiken in iedere houtskoolbarbecue. Er zijn ook aanmaakblokjes gemaakt van natuurlijke materialen (houtvezel en gezuiverde paraffine). Zo ontsteekt u uw barbecue niet alleen veilig maar ook milieuvriendelijk. Ze zijn te gebruiken in iedere barbecue. Het vergt iets meer tijd voor volledige ontbranding. Verdeel de houtskool/briketten over de bodem, leg hier aanmaakblokjes bovenop en steek deze aan.

Tips

Brikettenstarter

Ideaal voor het snel en makkelijk aansteken van uw barbecue. In de brikettenstarter worden de briketten in een mum van tijd gloeiend heet. Zo werkt het: vul de brikettenstarter met de benodigde briketten. Plaats een paar aanmaakblokjes op het rooster onderin de brikettenstarter. Steek deze aan en wacht tot de briketten gloeien en bedekt zijn met een laagje grijze as. Giet de gloeiende briketten in de barbecue en u kunt beginnen.

Aanmaakvloeistof

Ook kunt u de houtskool/briketten aanmaken met aanmaakvloeistof. Gebruik nooit benzine, spiritus of iets dergelijks, maar speciale aanmaakvloeistoffen voor de barbecue. Sproei de vloeistof op de houtskool en/of briketten en laat deze intrekken en steek na ca. 30 seconden de houtskool/briketten aan. Spuit nooit op kolen als deze al ontstoken zijn. Het gebruik van aanmaakvloeistof bij barbecues met luchtgaten aan de onderzijde is af te raden.

Hulpmiddelen bij het barbecueën

Grillschalen

Aluminium grillschalen voorkomen het ongezonde aanbranden van uw barbecuegerechten en geven een zeer smakelijk resultaat! Door de speciale vorm van deze grillschalen wordt het verbranden van vet voorkomen. Het vlees blijft mals en sappig zonder te verkolen. Plaats de grillschaal op het rooster nadat de houtskool een witte as laag vertoont. Plaats vervolgens het vlees, de vis of groente op het rooster.

Bereidingsbakjes

Barbecue-bereidingsbakjes zijn speciaal ontwikkeld om in een handomdraai aanvullende gerechten op de barbecue te bereiden. Tevens zijn deze bakjes als druip/ lekbakjes te gebruiken.

Gereedschap

Barbecue gereedschap is onmisbaar bij het barbecueën. Bij BoerenBond en Welkoop zijn diverse handige hulpmiddelen verkrijgbaar van spiesen, tangen, spatels en grillklemmen tot aan speciale barbecuewoks. En uiteraard ook het bijbehorende servies: van wegwerp-borden en bestek tot servetten en serveerschalen.

Kleding

Naast wanten om uw handen te beschermen zijn er ook brandveilige keukenschorten in onze winkels verkrijgbaar. Ze beschermen uw kleding tegen vonken en hete spetters.

Hulpmiddelen bij het reinigen van uw barbecue

Reinig na elke barbecuesessie het grillrooster

Na het barbecueën kunt u de het rooster nog even laten liggen zodat de overtollige etensresten verbranden. Daarna sluit u de ventilatiegaten en haalt het rooster eraf (met handschoenen aan wat de barbecue kan nog heet zijn).

Messing schoonmaakborstels

Maak het rooster schoon met een speciale messing schoonmaakborstel als het rooster nog warm is. Haal eerst de grotere etensresten van het grillrooster. Gebruik eventueel een speciale reiniger/ontvetter voor het ontvetten van het rooster. Let op dat u gietijzeren roosters direct afdroogt zodat het niet kan gaan roesten. Vet na het schoonmaken het rooster met sla- of olijfolie in. Sprenkel een klein beetje olie over het gehele oppervlak, en verdeel het, inclusief alle hoeken, met een papieren doekje. Gebruik geen gezouten vetten zoals boter of margarine maar enkel plataardige oliën of vetten.

Speciale barbecuereinigers

Spoel deksel en ketel van de barbecue zelf gewoon af met wat warm water met een klein beetje mild afwasmiddel. Scherpe of huishoudelijke reinigingsmiddelen met citroen kunnen ook schade veroorzaken aan de coating. Er ook speciale reinigers voor het reinigen van het email en roestvrij staal.

Druipbakje of druippan

Druipbakjes beschermen uw barbecue tegen vastgebrande, moeilijk te verwijderen vetten en vleessappen. Heeft uw barbecue een bijbehorende druippan leeg deze dan als hij is afgekoeld elke keer na het barbecueën. Schraap de barbecueresten eruit met een barbecuespatel of een plat voorwerp. Voor meer intensieve reiniging, gebruik dan warm zeepsop, wees voorzichtig om geen krassen op het oppervlak te maken.


Bedek de bodemtrechter nooit met aluminium folie, dat kan leiden tot ophoping van vet en het vet kan dan in brand vliegen.
Gebruikt u een aluminium druipbakje vervang deze dan regelmatig door een nieuwe, let er daarbij op dat het bakje ook daadwerkelijk in uw barbecue past!

Barbecuehoes

Laat de barbecue volledig afkoelen. Let op: de barbecue niet verplaatsen als deze nog warm is. Dek de afgekoelde barbecue af met een goed passende hoes. De barbecue kunt u dan gerust buiten laten staan.