homedier en welzijndieren om het huiseekhoorns

Eekhoorns

Eekhoorns zijn echte boombewoners. Ze rennen en springen als ware acrobaten door de bomen. Maar ook op de bosbodem voelen ze zich thuis.

Wat eten eekhoorns?

Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels.
Ze weten zelf feilloos welk voedsel houdbaar is en welk niet. Dus de verse producten eten ze gelijk op en van het houdbare voedsel gebruiken ze als voedselvoorraden. Ze leggen deze aan in de zomer en de herfst als reserve voor de koude wintermaanden. De plek waar ze hun voorraad hebben verstopt, vergeten ze vaak, maar dankzij hun fantastische reukvermogen sporen ze die meestal weer op. Doordat eekhoorns niet alle voorraden terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.


U kunt de eekhoorns helpen door een voedselkastje voor hem neer te zetten. Zo blijft zijn voedsel veilig en droog. U kunt er bijvoorbeeld walnoten in stoppen. De eekhoorn maakt dan zelf het dekseltje open en haalt het voer uit het huisje. Hiermee voorkomt u ook dat de eekhoorn voedsel uit de vogelvoedersilo’s probeert te halen. Er zijn ook speciale mengsels met voer verkrijgbaar voor eekhoorns met o.a. pinda’s, hazelbnootkernen en pijnboompitten.

Overdag actief

 

In tegenstelling tot veel andere dieren zijn ze overdag actief. U kunt hun gedrag en bewegingen dus goed volgen. In de zomer zijn eekhoorns vooral vroeg in de ochtend en tegen de avond druk in de weer. Daartussenin houden ze een middagslaapje. Een winterslaap kennen eekhoorns niet, want ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan. In de winter zijn eekhoorns maar enkele uren per dag actief. De rest van de tijd rusten of slapen ze in een lekker warm nest.


Nestkast voor eekhoorns

Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht. Deze territoria kunnen elkaar overlappen. De territoria van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes. Eekhoorns bouwen nesten in boomkronen, gemaakt van twijgen, zowel van loof- als naaldhout. Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Soms gebruiken ze ook boomholten of grote nestkasten als nestplaats. Naast één hoofdnest zijn ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' in gebruik. U kunt voor de eekhoorn in uw tuin ook een nestkast ophangen. Door er droge bladeren een flinke bos hooi, verdord gras of gescheurde kranten in te leggen is de kans op bewoning groter.